Türk müteahhitlere Çekya’dan çağrı!
En çok iş üstlenen ikinci ülke olan Türk müteahhitlere Çekya'dan çağrı geldi. Ankara'da konuşan Çekya Ticaret Odası Başkanı Vladimir Dlouhy, "Türk müteahhitlerin özellikle yeni dönemde planlanan otoyol ve altyapı projelerinde bizlere katkı sunmasını bekliyoruz” dedi.
Dünya da en çok iş üstlenen ikinci ülke olan Türk müteahhitlere Çekya'dan çağrı geldi. Ankara'da yapılan toplantıya katılan Çekya Başbakanı Andrej Babis, Türkiye ile birçok sektörde birlikte çalışma önerisini yaptı.
Yeni Şafak Gazetesi'nde yer alan habere göre, Çek şirketlerinin Türkiye’de akıllı şehir, madencilik, enerji alanlarında başarılı projeler yürüttüğünü söyleyen Babis, şunları söyledi: “Çekya, AB’de orta büyüklükte bir ülke ama uzun ve başarılı bir sanayi üretimi geleneğimiz var. GSYH’de sanayinin en fazla paya sahip olduğu ülkelerden biriyiz. Çekya kaliteli ürün üretiyor, uzmanlık sahibi vasıflı elemanları var. Yeni bir inovasyon stratejisi ortaya koyuyoruz ve Çekya’nın, geleceğin ülkesi olduğuna inanıyoruz. Bizim uzun dönemli bir yatırım planımız da var. Otoban ağını tamamlamak ve yüksek hızlı trenlere yatırım yapmak istiyoruz. Eminim ki bu konularda iş birliği yapabiliriz.”
Başbakan Babis, Türk tarafının geçiş konusundaki taleplerini Ulaştırma Bakanı ile görüşeceğini de söyledi.Türkiye ile yeni iş birliği imkanları olduğunu kaydeden Çekya Ticaret ve Sanayi Bakanı Karel Havlicek, "Enerji, çelik ve ilaç sektöründe iş birlikleri geliştirilebilir, taleplerinizi ve ihtiyaçlarınızı anlıyoruz, tüm pozisyonların tartışılıp incelenmesi gerekiyor" dedi. Havlicek, Çekya'yı geleceğin ülkesi haline getireceklerine değinerek, akıllı altyapı, Ar-Ge ve startup gibi alanlara yatırım yaptıklarını söyledi.
Çekya Ticaret Odası Başkanı Vladimir Dlouhy, enerjiden elektriğe, demiryolu ve karayolu inşaatından ilaç üretimine kadar birçok sektörde Türkiye ve Çekya iş birliğinin önünün açık olduğuna işaret ederek ikili ticaretin geliştirilmesini istediklerini belirtti.
"TÜRK MÜTEAHHİTLERİ ÇEKYA'YA BEKLİYORUZ"
Türkiye ile ticari ilişkilerin temelinin Cumhuriyetin kuruluşuna dayandığını hatırlatan Dlouhy, "1991 ve 1993 yılında Türkiye'ye ilk kez gelişimden bu yana inanılmaz mesafe alındı. Bazı alanlarda sanayileşme bizden önde. Türk müteahhitlerin özellikle yeni dönemde planlanan otoyol ve altyapı projelerinde bizlere katkı sunmasını bekliyoruz." diye konuştu.
ÇELİK KOTASINI KONUŞTUK
Toplantıda söz alan Ticaret Bakanı Ruhsar Pekcan ise Çekya'dan Türkiye'ye yaklaşık 600 milyon dolar yatırım yapılmış durumda. Bu yatırımların artarak devam etmesini istiyoruz” dedi. Pekcan, Türkiye'ye uygulanan çelik kotalarından Gümrük Birliği'nin güncellenmesine pek çok konu üzerinde görüştüklerini söyledi.
BİRLİKTE ÇALIŞIRIZ
TOBB Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu “Önümüzdeki dönem Çekya ile daha fazla ticaret ve yatırım yapabileceğimize inanıyorum. Şu an 3,7 milyar dolarlık ticaret hacmini rahatlıkla 5 milyar dolara çıkarabiliriz” dedi. Hisarcıklıoğlu, Çekya'daki altyapı projelerinde de yer almaya hazır olduklarının altını çizdi.