22 / 12 / 2024

Türk müteahhtilere 'Çekya'ya yatırım yapın' çağrısı!

Türk müteahhtilere 'Çekya'ya yatırım yapın' çağrısı!

Türkiye-Çekya İş Forumu'nda önemli açıklamalarda bulunan Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mustafa Varank, Türk müteahhtilere 'Çekya'ya yatırım yapın' çağrısında bulundu.



Dış Ekonomik İlişkiler Kurulu (DEİK) ve Çek Ticaret Odası tarafından gerçekleşen Türkiye-Çekya İş Forumu'nda önemli açıklamalarda bulunan Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mustafa Varank, Türkiye ile Çekya'nın, barışa, istikrara ve iş birliğine dayanan ortak hedefleri paylaşan iki dost ve müttefik ülke olduğunu kaydetti.

Güneş Gazetesi'nde yer alan habere göre; ülkeler arasında siyasetle sınırlı kalmayan; sanattan edebiyata, kültürden spora kadar hayatın her alanına uzanan iyi ilişkiler mevcut olduğunu aktaran Varank, bu ilişkileri, ticari ve ekonomik birlikteliklerine de en verimli şekilde yansıtmayı umut ettiklerini söyledi.

Bu manada, Çekya Başbakanı Andrej Babis ve heyetinin yaptıkları bu ziyaretin, ilişkilerin derinleşmesine katkı sağlayacaklarını söyleyen Varank, "Türkiye ve Çekya arasındaki ekonomik iş birliği son yıllarda önemli mesafeler katetti. Hedefimiz, Avrupa’nın 2 önemli aktörü olan ülkelerimizin çok daha verimli ve yoğun bir iş birliği içinde olmasıdır." dedi.

Varank, ikili ticaret hacminin 2003 yılında yalnızca 633 milyon dolar seviyelerinde olduğunu belirterek, 2018 yılı itibarıyla 5 katına çıkarak 3,6 milyar dolar seviyesine ulaştığını söyledi.

Türk müteahhtilere Çekya ya yatırım yapın çağrısı!

Geçen yıl Çekya'ya yaptıkları ihracatın, bir önceki yıla oranla yüzde 10 artışla 1 milyar dolar seviyesini ilk defa yükseldiğini söyleyen Varank, şu ifadeleri kullandı:

"İnanıyorum ki ülkelerimizin sahip olduğu potansiyel bu rakamları çok daha yukarılara taşımaya muktedir. Zaten Cumhurbaşkanımız ve Çekya Başbakanı dünkü görüşmelerinde de daha önce koyduğumuz 5 milyar dolar seviyesine ulaşmayı teyit ettiler. İnşallah bu manada biz çalışmalarımızı sürdüreceğiz. Ülkemizde Çek firmalarının 623 milyon dolarlık yatırımları söz konusu. Daha sağlıklı ve kalıcı ilişkiler tesis etmek için karşılıklı yatırımları çok daha üst seviyelere çıkarmamız gerektiğine inanıyorum."

"Türkiye, yatırımlar konusunda oldukça ileri bir noktada"

Sanayi ve Teknoloji Bakanı Varank, Türkiye'nin, yatırımlar hakkında ileri bir noktada olduğunu söyleyerek "Global firmaların Türkiye’deki yatırımlarıyla dünyadaki diğer yatırımlarını şöyle bir kıyasladığınızda Türkiye’nin ne denli avantajlı olduğunu rahatlıkla görebiliyorsunuz." açıklamasında bulundu.

Bunun birçok sebebi olduğunu sözlerine ekleyen Varank, şu ifadeleri kullandı:

"Bunların ilki Türkiye’nin stratejik konumu. Türkiye’den yapacağınız 4 saatlik bir uçuşla; Avrupa’ya, Avrasya’ya, Orta Doğu’ya, Kuzey Afrika’ya yani 2 milyara yakın bir nüfusa ve toplamda 27 trilyon dolarlık bir ekonomiye doğrudan ulaşabiliyorsunuz. Bir diğeri, sahip olduğumuz genç, eğitimli, dinamik ve çalışkan nüfusumuz. Avrupa ülkelerinde nüfusun yaş ortalaması 44 civarındayken, bu sayı 82 milyonluk ülkemizde bu sayı 31."

Bunun yanı sıra oldukça iyi tasarlanmış, kendini güncelleyerek değişen şartlara uyum sağlayan bir Yatırım Teşvik Sistemi'nin mevcut olduğunu belirten Varank, bu sistemde yerli ve yabancı girişimcilerin, hak ve yükümlülükler bakımından birbirlerine denk olduğunu kaydetti.

Ayrıca, yatırımcıların özgün fikirlerini ürün haline getirebileceği teknoparklar, Ar-Ge ve tasarım merkezleri olduğunu söyleyen Varank, şunları söyledi:

"Buralarda sunduğumuz destek ve vergi muafiyetleriyle, girişimcilerin fikre ve somut ürüne odaklanmalarını sağlayabiliyoruz. Kısacası Türkiye hem verimli hem dinamik hem de kazandıran bir yatırım ülkesidir. Ben bu vesileyle Çek yatırımcılarımıza sesleniyorum; gelin, Türkiye Cumhuriyeti’nin avantajlarından, sunmuş olduğu cömert imkânlardan sizler de istifade edin; yatırımlarınızı Türkiye’ye yapın. Emin olun, Türkiye’ye güvenip yatırım yapan hiç kimse yarı yolda kalmamış, bir zarara uğramamıştır."

Çekya'nın, güçlü bir sanayi geçmişine, üniversite-sanayi iş birliğine dayalı gelişmiş bir araştırma altyapısına ve yenilikçi firmalara sahip olduğunu vurgulayan Mustafa Varank, özellikle nano-teknoloji, ileri malzemeler, otomotiv ve makine alanında dünyanın öncü ülkeleri arasında yer aldığını söyledi.

Türkiye olarak Çekya’nın bu birikiminden yararlanmak, bu alanlarda ortak çalışmaları hayata geçirmek istediklerini söyleyen Varank, "Ülkelerimizdeki Ar-Ge ve Tasarım Merkezleri ve teknoparklar arasında yeni iş birlikleri geliştirebiliriz. Bu manada teknoloji transferini ve tecrübe paylaşımını çok önemli buluyorum. Zaten buradaki toplantıdan sonra İTÜ Teknopark'ını beraber ziyaret edeceğiz." açıklamasında bulundu.

Türk müteahhtilere Çekya ya yatırım yapın çağrısı!

Ayrıca bilim, metroloji, standardizasyon, patent ve sınai mülkiyet alanlarında hayata geçirdikleri çalışmalarla gelecek dönemde daha da derinleştirmek arzusu içerisinde olduklarını söyleyen Varank, şu ifadeleri kullandı:

"Özellikle kümelenme politikalarının geliştirilmesi konusunda karşılıklı bilgi ve deneyim paylaşımıyla ülkelerimize bu alanda yeni iş birliği fırsatları oluşturabiliriz. Dünkü görüşmelerimizin en önemli konularından biri Gümrük Birliği'nin güncellenmesi konusuydu. Biz burada Çek dostlarımızın desteğinin önemli olduğuna inanıyoruz. Onların desteğiyle bu konuda artık somut adımlar atmak istiyoruz. Bunu dünkü görüşmemizde de dile getirdik."

Müteahhitlik hizmetleri sektöründe Çekya'nın önemli projeler hayata geçireceğini söyleyen Varank, "Buradan iş insanlarımıza sesleniyorum. Lütfen Çekya'daki bu projeleri sıkı takip edelim. İhalelere girmekten çekinmeyelim. Oradaki imkanları kazan-kazan esasına göre beraber değerlendirebileceğimizi düşünüyorum." çağrısı yaptı.


Geri Dön