21 / 11 / 2024
fuzul

Şili'den Türk müteahhitlik sektörüne davet!

Şili'den Türk müteahhitlik sektörüne davet!

Şili Ekonomi Bakanı Cespedes: "Türk müteahhitlik sektörü çok gelişmiş. Biz bu alanda Türkiye ile işbirliğimizi daha da geliştirebilirsek, Türk firmalar hem Şili’ye yatırım yapabilir, hem de çevre ülkelere açılmak için ülkemizi kullanabilirler" dedi.




Şili Ekonomi Bakanı Luis Felipe Cespedes, Türk müteahhitlik sektörünün çok geliştiğini belirterek, "Biz bu alanda Türkiye ile işbirliğimizi daha da geliştirebilirsek, Türk firmalar hem Şili’ye yatırım yapabilir, hem de çevre ülkelere açılmak için ülkemizi kullanabilirler" dedi.


Cespedes, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın Şili ziyaretinden çok memnun kaldıklarını söyledi.


Ülkesinde istikrarlı bir ekonomi bulunduğunu, enflasyon hedefini tutturan bağımsız bir merkez bankasına sahip olduklarını anlatan Cespedes, "Biz ihracatçı bir ülkeyiz. Uluslararası ticareti daha da geliştirmek ve daha fazla yabancı yatırımcı çekmek istiyoruz. Bunun için de ülkemizde hukuk ve kurumlar tam olarak işliyor" ifadelerini kullandı.


Türkiye’nin inşaat sektöründe gelişmiş bir ülke olduğunu vurgulayan Cespedes, şöyle konuştu:

"Türk müteahhitlik sektörü çok gelişmiş. Biz bu alanda Türkiye ile işbirliğimizi daha da geliştirebilirsek, Türk firmalar hem Şili’ye yatırım yapabilir, hem de çevre ülkelere açılmak için ülkemizi kullanabilirler. Bakın Şili’de eskiden maden ilk yatırım sektörüydü fakat şimdi enerji şu anda ön planda. Güneş enerjisi için özel bir ülkeyiz. Bu alanlarda yatırıma ihtiyaç var. Ayrıca girişimciliğin son derece önemli olduğunu düşünüyoruz. Türkiye'de inovasyonun ne kadar önemli olduğunu gördük. Biz de bununla ilgili ekosistem oluşturmaya çalışıyoruz. Yabancı yatırımcıya kapımız sonuna kadar açık.”




AA



Bu haber Akşam Gazetesi'nde şöyle yer aldı:



Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın ziyaretiyle gözler Şili pazarında. Şili Ekonomi Bakanı, müteahhitlik sektörüne seslendi: Hem Şili'ye yatırım yapabilir, hem de buradan çevre ülkelere ulaşabilirsiniz.


Şili Ekonomi Bakanı Luis Felipe Cespedes, Türk müteahhitlik sektörünün çok geliştiğini belirterek, "Biz bu alanda Türkiye ile işbirliğimizi daha da geliştirebilirsek, Türk firmalar hem Şili’ye yatırım yapabilir, hem de çevre ülkelere açılmak için ülkemizi kullanabilirler" dedi. Cespedes, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın Şili ziyaretinden çok memnun kaldıklarına dikkat çekti. 


İnşaatta çok gelişmiş ülke


Ülkesinde istikrarlı bir ekonomi bulunduğunu, enflasyon hedefini tutturan bağımsız bir merkez bankasına sahip olduklarını anlatan Cespedes, "Biz ihracatçı bir ülkeyiz. Uluslararası ticareti daha da geliştirmek ve daha fazla yabancı yatırımcı çekmek istiyoruz. Bunun için de ülkemizde hukuk ve kurumlar tam olarak işliyor" dedi. Türkiye’nin inşaat sektöründe gelişmiş bir ülke olduğunu vurgulayan Cespedes, şöyle konuştu: 


Kapımız sonuna kadar açık 


"Türk müteahhitlik sektörü çok gelişmiş düzeyde. Biz bu alanda işbirliğimizi daha da geliştirebilirsek, Türk firmalar hem Şili’ye yatırım yapabilir, hem de çevre ülkelere açılmak için ülkemizi kullanabilirler. Şili’de eskiden maden ilk yatırım sektörüydü fakat şimdi enerji ön planda. Güneş enerjisi için özel bir ülkeyiz. Bu alanlarda yatırıma ihtiyaç var. Türkiye'de inovasyonun ne kadar önemli olduğunu gördük. Yabancı yatırımcılara kapımız sonuna kadar açık." 


Yabancı yatırım avına çıktı


Cespedes, Şili-Türkiye İş Forumu'nda yaptığı konuşmada da, ülkesinin ihracatçı bir ülke olduğunu vurgulayarak, uluslararası ticarete daha da açılmak ve yabancı yatırımcı çekmek çaba gösterdiklerini söyledi. Cespedes, yabancı yatırımcı için yaptıklarını Türk iş adamlarına anlattı.


Türk dizilerindeki isimleri koyuyorlar


CUMHURBAŞKANI Erdoğan'ın ziyaretine katılan İTO Başkanı Çağlar da, izlenimlerini anlattı. Latin Amerika'da Türk yapımı dizilerin çok popüler hale geldiğine dikkati çeken Çağlar, "Türk dizileri o kadar başarılı oldu ki Şili'de, Peru'da yenidoğan bebeklere 'Onur', 'Şehrazat' gibi Türk başrol oyuncularının ismini koymak için büyükelçiliğimize başvurular oldu. İnsanların ismini Türk dizilerinin fenomen etkisiyle değiştirebiliyorsak, garajındaki otomobilini, evindeki mobilyaları Türk ürünleriyle hayli hayli değiştirebiliriz" dedi.


Akşam


Haber Star Gazetesi'nde şu şekilde yer aldı;


Ekonomi Bakanı Mustafa Elitaş, Türkiye’nin yeni ihracat pazarı Latin Amerika ülkeleriyle ticaretini 2023 yılına kadar 8 milyar dolardan 20 milyar dolara çıkarmayı hedeflediklerini söyledi.


Şili’nin başkenti Santiago’da düzenlenen Türk- Şili iş Forumu’nda konuşan Ekonomi Bakanı Mustafa  Elitaş, Türkiye’nin Avrupa ve Ortadoğu gibi geleneksel ihracat pazarlarından daha farklı pazarlara yönelerek, İran ve Latin Amerika ile 2023 yılı itibariyle ticareti iki katından fazla artırmayı hedeflediklerini söyledi.


HEDEF 20 MİLYAR $


İran ile 2015 yılında 14 milyar dolar olan ticaretin 2023’te 30 milyar dolara çıkarılmasının hedeflendiğini kaydeden Elitaş, Latin Amerika ile de 8 milyar doların üzerinde olan ticaretin yine bu tarih itibariyle 20 milyar dolara çıkarılmasının hedeflendiğini belirtti. Elitaş, İran’ın yıllar süren ekonomik izolasyonun ardından ablukalardan kurtulmasından Türkiye’nin de faydalanacağını belirtti. “İran’a yönelik ambargonun kaldırılmasından Türkiye en çok fayda gören ülkelerden biri olacaktır” diyen Elitaş, petrol fiyatlarında geçtiğimiz yıl görülen sert düşüşlerden önce İran ile Türkiye’nin arasındaki ticaretin 2012 yılında 22 milyar dolara ulaştığını hatırlattı. Türkiye’nin özellikle 2002’den itibaren doğrudan yabancı sermayeyi bünyesine hızla çeken bir ülke konumuna geldiğini ifade eden Bakan Elitaş “Türkiye 2002’den itibaren 165 milyar doların üzerinde yabancı sermayenin doğrudan yatırım yaptığı bir ülke haline geldi. 2016 yılında 15 milyar dolarlık bir yabancı sermaye girişi bekliyoruz” diye konuştu.


1 MİLYAR $’LIK STA


Türkiye’nin dünyadaki dış ticaret açısından da önemine değinen Elitaş “2014 yılı itibariyle Türkiye, 800 milyar dolarlık gayrisafi yurt içi hasılaya ulaşan, 158 milyar dolarlık ihracat ve 250 milyara dolara yakın ithalat ve 2014’te 400 milyar doların üzerine yaklaşmış bir dış ticaret hacmiyle dünyada önemli bir ekonomik aktör haline gelmiş ülke konumunda” diye konuştu. Bu yıl Şili ile karşılıklı 1 milyar dolarlık ticaret  yaratması beklenen serbest ticaret anlaşmasını örnek gösteren  Mustafa Elitaş ayrıca, Peru ve Ekvador’u da karşılıklı ticaret anlaşmalarının sonlandırılması konusunda ‘hızlı davranmaya’ çağırdı.


ŞİLİ’DEN TÜRK MÜTEAHHİTLERE YATIRIM DAVETİ


Şili Ekonomi Bakanı Luis Felipe Cespedes, Türk müteahhitlik sektörüne, Şili’ye yatırım yapması için çağrıda bulundu. Şili Ekonomi Bakanı Cespedes, Türk müteahhitlik sektörünün çok geliştiğini belirterek “Biz bu alanda Türkiye ile işbirliğimizi daha da geliştirebilirsek, Türk firmalar hem Şili’ye yatırım yapabilir, hem de çevre ülkelere açılmak için ülkemizi kullanabilirler” dedi. Şili’de eskiden önde gelen yatırım sektörünün madencilik olduğunu belirten Cespedes “Şimdi enerji şu anda ön planda. Güneş enerjisi için özel bir ülkeyiz. Bu alanlarda yatırıma ihtiyaç var” dedi.


ÇIKIŞ GÜNEY AMERİKA’DA


Şili Ekonomi Bakanı Luis Felipe Cespedes, Türk müteahhitlik sektörüne, Şili’ye yatırım yapması için çağrıda bulundu. Şili Ekonomi Bakanı Cespedes, Türk müteahhitlik sektörünün çok geliştiğini belirterek “Biz bu alanda Türkiye ile işbirliğimizi daha da geliştirebilirsek, Türk firmalar hem Şili’ye yatırım yapabilir, hem de çevre ülkelere açılmak için ülkemizi kullanabilirler” dedi. Şili’de eskiden önde gelen yatırım sektörünün madencilik olduğunu belirten Cespedes “Şimdi enerji şu anda ön planda. Güneş enerjisi için özel bir ülkeyiz. Bu alanlarda yatırıma ihtiyaç var” dedi.


Star


Haber Vatan Gazetesi'nde şu şekilde yer aldı;


Türk müteahhitlik sektörünü ülkesine davet eden Şili Ekonomi Bakanı Cespedes, “Türk firmalar hem Şili’ye yatırım yapabilir, hem de çevre ülkelere açılmak için ülkemizi kullanabilirler” dedi


Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın Şili ziyaretinde Türk müteahhitlik sektörüne yatırım daveti geldi. Erdoğan’ın Şili ziyaretinden çok memnun kaldıklarını belirten Şili Ekonomi Bakanı Luis Felipe Cespedes, Türkiye’nin inşaat sektöründe gelişmiş bir ülke olduğunu vurgulayarak, şöyle konuştu:

 

“Türk müteahhitlik sektörü çok gelişmiş. Biz bu alanda Türkiye ile işbirliğimizi daha da geliştirebilirsek, Türk firmalar hem Şili’ye yatırım yapabilir, hem de çevre ülkelere açılmak için ülkemizi kullanabilirler. Bakın Şili’de eskiden maden ilk yatırım sektörüydü fakat şimdi enerji ön planda. Güneş enerjisi için özel bir ülkeyiz. Bu alanlarda yatırıma ihtiyaç var. Ayrıca girişimciliğin son derece önemli olduğunu düşünüyoruz. Türkiye’de inovasyonun ne kadar önemli olduğunu gördük. Biz de bununla ilgili ekosistem oluşturmaya çalışıyoruz. Yabancı yatırımcıya kapımız sonuna kadar açık.”

 

Ülkesinde istikrarlı bir ekonomi bulunduğunu, enflasyon hedefini tutturan bağımsız bir merkez bankasına sahip olduklarını anlatan Cespedes, “Biz ihracatçı bir ülkeyiz. Uluslararası ticareti daha da geliştirmek ve daha fazla yabancı yatırımcı çekmek istiyoruz. Bunun için de ülkemizde hukuk ve kurumlar tam  olarak işliyor” ifadesini kullandı.

 

Önce 1 milyar $’a çıkalım

 

Şili-Türkiye İş Forumu’nda konuşan Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, iki ülke arasındaki ticaret hacminin 2014 yılında 562 milyon dolar seviyesinden 2015’te 471 milyon dolara gerilediğini hatırlatarak, bu rakamı ilk etapta 1 milyar dolara çıkarmanın mümkün olduğunu söyledi. Şili’de faaliyet gösteren 23 Türk sermayeli firmadan sadece birinin sabit yatırım yaptığına işaret eden Erdoğan, THY’nin non-stop Santiago-İstanbul uçuşuyla gelecekte farklı gelişmeler olacağı inancını dile getirdi.

 

Tenceremi ilk alan Şilili iş adamıydı

 

Ekonomi Bakanı Mustafa Elitaş, Türkiye’nin İran ve Latin Amerika ile 2023 yılı itibarıyla ticareti iki katından fazlasına çıkarmayı hedeflediğini söyledi. İran ile 2015 yılında 14 milyar dolar olan ticaretin 2023’te 30 milyar dolara çıkarılmasının hedeflendiğini kaydeden Elitaş, Latin Amerika ile de 8 milyar doların üzerinde olan ticaretin yine bu tarih itibarıyla 20 milyar dolara çıkarılmasının hedeflendiğini belirtti.  Ekonomi Bakanı Elitaş, “Bundan 26 yıl önce Almanya’da bir fuara katıldığımda, ihracat için ürettiğim tencereleri alan ilk iş adamı Şili’den gelmişti” diye bir anısını da paylaştı.


Vatan




Haber Yeniçağ Gazetesi'nde şu şekilde yer aldı...



Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın, Şili'de "İnşaatçılarımız buraya gelmeli" demesinin ardından, Şili Ekonomi Bakanı Cespedes Türk müteahhitlere çağrıda bulunarak, ülkeye davet etti.


LATİN Amerika turuna devam eden Cumhurbaşkanı Erdoğan, Şili'den Türk müteahhitlerine seslendi. Erdoğan, "İnşaatçılarımız buraya gelmeli" dedi. Şili'ye, Cumhurbaşkanı düzeyinde 21 yıl sonra yapılan ilk ziyarette bulunan Erdoğan, Latin Amerika ülkeleriyle dış ticaret hacminin istenen seviyede olmadığını belirterek, "Buralar Türkiye'nin ihmal ettiği, dolayısıyla Türkiye'nin de ihmal edildiği ülkeler. Ancak Şili bu konuda diplomatik ilişkilerimizin en ileri olduğu iilke. Ziyaretimiz vesilesiyle, ilişkilerimizin kuruluşunun 90. yıldönümünü de kutlayacağız" dedi. 


Bakan'dan davet 


Şili Ekonomi Bakanı LuLs Felipe Cespedes, Türk müteahhitlik sektörünün çok geliştiğini belirterek, "Biz bu alanda Türkiye ile işbirliğimizi daha da geliştirebilirsek. Türk firmalar hem Şili'ye yatırım yapabilir, lıenı de çevre ülkelere açılmak için ülkemizi kullanabilirler" dedi. Cespedes, Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın Şili ziyaretinden çok memnun kaldıklarını söyledi. 

Ülkesinde istikrarlı bir ekonomi bulunduğunu, enflasyon hedefini tutturan bağımsız bir merkez bankasına sahip olduklarını anlatan Cespedes, "Biz, ihracatçı bir ülkeyiz. Uluslararası ticareti daha da geliştirmek ve daha fazla yabancı yatırımcı çekmek istiyoruz. Bunun için de ülkemizde hukuk ve kurumlar tam olarak işliyor" ifadelerini kullandı. 


Güneş enerjisi 


Türkiye'nin inşaat sektöründe gelişmiş bir iilke olduğunu vurgulayan Cespedes, şöyle konuştu: "Türk müteahhitlik sektörü çok gelişmiş. Bakın Şili'de, eskiden maden ilk yatıran sektörüydü fakat şimdi enerji şu anda ön planda. Güneş enerjisi için özel bir ülkeyiz. Bu alanlarda yatırıma ihtiyaç var. Ayrıca girişimciliğin son derece önemli olduğunu düşünüyoruz. Türkiye'de inovasyonun ne kadar önemli olduğunu gördük. Biz de bununla ilgili ekosistem oluşturmaya çalışıyoruz. Yabancı yatırımcıya kapımız sonuna kadar açık." Sıçrama dönemi Şili'nin Serbest Ticaret Anlaşması (STA) konusunda Türkiye ile ilk adımı atan ülke olduğunu belirten Cumhurbaşkanı Erdoğan da, şunları söyledi. "Her ne kadar, ideal bir noktada olmasa da. ticaret hacmi olarak Güney Amerika ülkeleri içerisinde şu anda en ileri konumda olduğumuz ülke Şili. Temenni ederim ki. bu ziyaretimizde bunu en ileri noktaya taşırız. O bakımdan buradaki görüşmeleri çok çok önemsiyorum. Ziyaretimizde yanımızda 100'e yakın işadamımız var. Burada işadamlarımız işi sıkı tutarsa, kararlı adım atılırsa, gerek Şili gerek Peru gerekse Ekvador'la hemen, süratle bir sıçrama dönemini yakalayabiliriz." 


Madencilikte Fırsat


Türk işadamlarının sektörel anlamda karşıtlarıyla ilişkileri sıkı tutmalarının önemli olduğunu kaydeden Cumhurbaşkanı Erdoğan, "Buralarda madencilik ve bakır önem arz ediyor. Bu sektörde bizim de girişimcilerimiz var. Fakat müteahhitlerimizi buraya sokmamız lâzım. O konuda da eğer müteahhit firmalarımız buranın alt ve üst yapısı ile ilgili bir girişimde bulunursa, onlar da bize olumlu neticeler getirir diye düşünüyorum" dedi. Peru ve Ekvador'la STA anlaşması olmadığını da söyleyen Erdoğan, "Biraz da soğuk duruyorlar. Onları da bu işe ısındırabilirsek çok daha farklı bir gelişme olur diye düşünüyorum" dedi. 



Yeniçağ




Haber Dünya Sektörel Ek Gazetesi'nde şu şekilde yer aldı....


Şili Ekonomi Bakanı Luis Felipe Cespedes, Türk müteahhitlik, sektörünün çok geliştiğini belirterek, "Biz bu alanda Türkiye ile işbirliğimizi daha da geliştirebilirsek, Türk firmalar hem Şili'ye yatırım yapabilir, hem de çevre ülkelere açılmak için ülkemizi kullanabilirler" dedi. Cespedes, yaptığı açıklamada, Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın Şili ziyaretinden çok memnun kaldıklarını söyledi. Ülkesinde istikrarlı bir ekonomi bulunduğunu, enflasyon hedefini tutturan bağımsız bir merkez bankasına sahip olduklarını anlatan Cespedes, "Biz ihracatçı bir ülkeyiz. Uluslararası ticareti daha da geliştirmek ve daha fazla yabancı yatırımcı çekmek istiyoruz. Bunun için de ülkemizde hukuk ve kurumlar tam olarak işliyor" ifadelerini kullandı. Türkiye'nin inşaat sektöründe gelişmiş bir ülke olduğunu vurgulayan Cespedes, şöyle konuştu: "Çok gelişmiş bir müteahhitlik sektörünüz var. Biz bu alanda Türkiye ile işbirliğimizi daha da geliştirebilirsek, Türk firmalar hem • Şili'ye yatırım yapabilir, hem de çevre ülkelere açılmak için ülkemizi kullanabilirler. Şili'de eskiden maden ilk yatırım sektörüydü Şama şimdi enerji Öp planda. Güneş enerjisi için özel bir ülkeyiz. Bu alanlarda yatırıma ihtiyaç var. Yabancı yatırımcıya kapımız sonuna kadar açık." 



Dünya Sektörel Ek


Geri Dön