Sektörel

Türk tapusu'na KKTC'de rağbet! Yatırımcıların ilk adresi Türk tapulu evler oldu!

Emlak ve konut yatırımıyla sık sık gündeme gelen Kıbrıs’ta yatırımcıların ilk adresi de Türk tapulu evler oldu. 

Kıbrıs Barış Harekatı öncesinde Güney'de yaşayan Türkler'in Kuzey'e geçtiği, dönemin hükümetinin de onlara karşılık olarak Kuzey'de gayrimenkul verdiği biliniyor. Konu ile ilgili olarak paylaşılan detaylara göre söz konusu bu takas karşılığında alınan konutlar için de eşdeğer tapu çıkarıldı. Bankalar artık bu konutlara ipotek verirken, kredi çıkmasını sağlıyor. Türk tapusu adı verilen bu tapular ise emlakçılardan tam not alırken, güvenilir olduğu belirtiliyor. Yatırımcıların ilk adresleri de artık Türk tapulu evler...

Haber Global’den Sibel Gülersöyler imzalı habere göre Kıbrıs Barış Harekatı öncesi Güney’de yaşayan birçok Kıbrıslı Türk, harekat sonrası mallarını Rum kesiminde bırakarak Kuzey’e yerleşmişti.  Dönemin hükümeti de Türkler'e; Güney Kıbrıs’ta bıraktıkları mal karşılığı, Kuzey Kıbrıs’ta gayrimenkul verdi. Bir nevi takasla elde edilmiş olan bu gayrimenkuller için eşdeğer koçan-eşdeğer tapu çıkarıldı. Eşdeğer koçanlar için birkaç sene öncesine kadar "değerlendirilebilir mi" endişesi vardı fakat  bankaların eşdeğer koçanlı gayrimenkulleri ipotek alıp, kredi verdiğini gören vatandaşlar da rahat bir nefes aldı. Kuzey Kıbrıs'te en çok Girne'de bulunan bu tapulara da Türk tapusu ismi veriliyor.


GARANTİSİ KKTC

Paylaşılan detaylara göre Kıbrıs tapuları arasında durumu net olmayan tahsis koçan tapular da var. Söz konusu bu tapuların sahipleri de hareket sonrası Türkiye'den gelip adaya yerleşenler. Genel olarak Kuzey’de kalan Rum malları tahsis koçanlı olarak geçiyor ve olası bir Kuzey Kıbrıs-Güney Kıbrıs anlaşmasında, ilk akla gelen bu tapunun akıbeti oluyor. Bu sebeple yatırım yaparken garanti adım atmak isteyenler, Türk koçan veya eşdeğer koçanı tercih ediyor. 


BELİRSİZLİKLERE DİKKAT EDİLMESİ GEREKİYOR

Bir mimarlık firmasının Yönetim Kurulu Başkanı Aycan Fenercioğlu konu ile ilgili olarak yaptığı açıklamada Kıbrıs'taki gayrimenkul projelerinde yaşanan tapu sorunlarına değinerek, yatırımcıları güvenli projelere yönelmeleri konusunda uyarıyor. Özellikle Türk tapulu projelerin güvenli yatırım için ideal olduğuna değinen Aycan Fenercioğlu, tahsis tapulu mülklerin uluslararası alanda yaşadığı hukuki belirsizliklere vurgu yapıyor. Türk tapulu mülklerin uzun vadeli güvence sunduğunu dile getiren Aycan Fenercioğlu, tahsis tapulu projelerde ise yatırımcıların ciddi hukuki risklerle karşılaşabileceği söylüyor. 

HUKUK ENDİŞE

Kıbrıs’taki tahsis tapulu projelerde karşılaşılmış olan en büyük sorunların başında, bu tapuların 1974 Kıbrıs Barış Harekatı sonrası dağıtılmış olmasının geldiğine değinen Fenercioğlu açıklamasında;  "Tahsis tapulu projeler, mülkiyet sorunlarıyla doğrudan bağlantılıdır. Mülk sahipleri, uluslararası arenada geçerli olmayan tapular sebebiyle hukuki süreçlerle karşı karşıya kalabilir. Tahsis tapuları, 1974 yılı öncesi mülk sahiplerinin hak iddialarıyla dava konusu olabilir, konu ile ilgili olarak AİHM’e kadar uzanan yasal süreçler yaşanabilir" ifadelerini kullandı.

TÜRK TAPUSUNUN ÖNEMİ

KKTC Gayrimenkul Uzmanı Ebru Yavuz da konu ile ilgili olarak yaptığı açıklamada Türk tapusunun güvenli olduğuna değinerek, "Şu an 25 bin sterline  hisseli arsa satışı yapanlar var. Tapu vermiyor yalnızca yasal olmayan bir sözleşme yapıyor ve biz size aldığınız hisse payına karşılık 1 oda 1 salon konut vereceğiz diyorlar. Bu yasaya aykırı ve kesinlikle yasaklanmış bir satış şekli" dedi.

Yavuz ayrıca açıklamasında "25 bin sterline yasal olmayan belirsiz bir arsa hissesi almaktansa en güvenilir tapu çeşitleri arasında yer alan Türk koçanlı bir projede biraz daha fazla yatırım yaparak yasal yollarla 1 oda 1 salon konut almak daha mantıklı" dedi.

 

Asgari ücretliye İstanbul'da ev kiralamak hayal oldu: 20 bin TL'den düşük kiralar sadece 2 ilçede kaldı! 

İnşaat sektöründe kriz büyüyor! Kıbrıs'ta 20 bin konut yarım kalabilir!

TOKİ, 47 şehirde 151 konut, 218 iş yeri satıyor! 72 ay vadeyle gayrimenkul almak için son 9 gün!