20 / 05 / 2024

Türk Telekom Arena Stadı kimin eseri

Türk Telekom Arena Stadı kimin eseri

Galatasaray Yönetimi, projenin ortak çalışma olduğunu savunuyor. Mustafa Sarıgül stadı kendisinin gündeme getirdiğini hatırlatırken, Faruk Süren ise Ali Sami Yen"in üst kullanım hakkına dikkat çekiyor  



Galatasaray"da, œTürk Telekom Arena"yı kim yaptı polemiği patlak verdi. Projesi merhum Başkan Özhan Canaydın tarafından başlatılan ve mevcut Başkan Adnan Polat ve yönetim kurulunun üzerinde yoğun emek harcadığı stat konusunda camia içinde çok farklı görüşler ortaya atılıyor.

Tartışmanın diğer bir noktasında ise Başbakan Recep Tayyip Erdoğan ile şžişli Belediye Başkanı Mustafa Sarıgül bulunuyor.
Gençlik ve Spor Genel Müdürü Yunus Akgül geçtiğimiz günlerde, Başbakan Erdoğan"ın, İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı olduğu dönemde düşündüğü stadın inşaa edilmesi için iktidara gelince talimat verdiğini söylemişti.
Konuyla ilgili ulaştığımız Mustafa Sarıgül ise 2003 yılında ilk kez projeyi kendisinin gündeme getirdiğini yineledi. Eski Başkan Faruk Süren kendisinin başkanlığı döneminde Ali Sami Yen"in üst kullanım hakkının alınmasının önemine dikkat çekerken, Özhan Canaydın"ın görevde bulunduğu sırada en yakınındaki isim olan Refik Arkan da, œProjeyi Özhan Bey başlattı dedi.
Galatasaray"ın stattan sorumlu yönetim kurulu üyesi Işın çelebi ise projenin ortak bir çalışmanın ürünü olduğunu dile getirdi. İşte 15 Ocak"ta resmen açılacak olan Türk Telekom Arena ile ilgili görüşler...

IşžIN çELEBİ
Bu proje, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan"ın Türkiye"ye hediyesidir. Özhan Canaydın ve Adnan Polat bu projeyi Galatasaraylılara kazandırmak için gece, gündüz çalıştı. Mete Arat projeyi çizdi. Mustafa Sarıgül fikir babalığını yaptı.
TOKİ Başkanı Erdoğan Bayraktar"ın çok büyük katkıları var. VARYAP-Uzunlar 2009 Eylül"ünden sonra inşaatı devraldı. Burada 1200 işçi çalışıyor. Hepsine çok teşekkür ediyorum. Yerin 7 kat dibinden çıkardık bu eseri. Türk Telekom Arena, 30 milyon Galatasaraylının hayallerinin ürünü. Binlerce engeli aştık ve bugünlere kadar geldik.

MUSTAFA SARIGÜL
Ali Sami Yen Projesi"ni ilk kez biz gündeme getirdik. 2003 yılında hazırlattığımız Ali Sami Yen Projesi, kent merkezindeki stadyum yerine, kent dışında daha modern bir Avrupa stadyumu hedefliyordu.
Projeye göre, Mecidiyeköy"deki Ali Sami Yen Stadı yıkılacak, yerine Ayazağa bölgesinde, daha geniş bir alanda, modern bir spor kompleksi yapılacaktı. Biz bu projeyi dile getirmeden önce, kimse Ali Sami Yen"in taşınmasından söz etmiyordu. İlk kez biz, hem bugünkü stadyum yeri için yeni bir yeşil alan projesi geliştirdik, hem de bugün Seyrantepe"de yapımı devam eden stat için proje hazırladık. Son noktada    TOKİ  Başkanı Erdoğan Bayraktar ve Başbakanımız Recep Tayyip Erdoğan projeyi sahiplenip bugünlere gelmesini sağladılar.

FARUK SÜREN
Türk Telekom Arena kamu kaynaklarıyla yapıldı. Ama bu kamu kaynaklarının yaratılması için de Galatasaray Kulübü, Mecidiyeköy"de üst kullanım hakkından vazgeçti. O arazinin değeri özelleştirme ile yaklaşık 400 milyon TL. Bunu kim yaptı Tabii Başbakan"ın çok etkinliği var. Talimat vermese bu iş olmazdı. Projeyi ilk yapan ise şžişli Belediye Başkanı Mustafa Sarıgül"dür.
Bu proje daha sonra Galatasaraylılar tarafından benimsenmiştir. Neticede bu stat Başbakanın talimatıyla yapılmış ve Galatasaray"ın kullanımına bırakılmış bir tesistir.
Stadı TOKİ yapıyor. Bu statta Galatasaray"ın söz hakkının olmasının nedeni ise 1997 yılında Türkiye"de ilk defa uygulanan ve Mecidiyeköy"deki Ali Sami Yen"in tapuya bağlı üst kullanım hakkının Galatasarayla verilmesiyle başladı.

REFİK ARKAN
Bu stat Galatasaray"ın eseri. İlla bir kişile bağlı olması gerekmez. O tarihte rahmetli Özhan Bey başkandı ve projeyi başlattı. Proje onun zamanında hayata geçti. Ancak projenin esas sahibi Galatasaray Kulübü"dür. Burada Sayın Başbakan"ın katkılarını da kimse gözardı edemez. Sonraki süreçte herkes üzerine düşen görevi yapmıştır sadece.
Milliyet/Nevzat Dindar


Geri Dön