Türk yalıtım plağı Minepor Avrupa'da onaylandı!
AKG Gazbeton, ürettiği ısı yalıtım plağı Minepor ile Avrupa Teknik Değerlendirmesi'nden (ETA) onay alan ilk Türk firma oldu.
AKG Gazbeton, ürettiği ısı yalıtım plağı Minepor ile Avrupa Teknik Değerlendirmesi'nden (ETA) onay alan ilk Türk firma oldu.
CerModern'de düzenlenen "Türkiye'de ilk ETA Belgesi" takdim töreninde konuşan Çevre ve Şehircilik Bakanlığı Müsteşarı Mustafa Öztürk, AB ülkelerinde yapı malzemelerinin bir kısmının CE işareti (malların serbest dolaşımını sağlayabilmek amacıyla AB'nin oluşturduğu sağlık ve güvenlik işareti) taşımasının zorunlu olduğunu söyledi.
Öztürk, CE işareti taşımayan ürünlerin serbest dolaşıma giremediğini belirterek, yapı malzemeleri konusundaki düzenlemenin Avrupa'da 1989 yılında yayımlanan Yapı Malzemeleri Direktifi ile başladığını hatırlattı. Mevzuat iyileştirilerek yapı malzemeleri tüzüğünün yayımlandığını anlatan Öztürk. Türkiye'de de eş zamanlı düzenlemelerin yapıldığını anımsattı.
Yönetmelikle Türkiye'deki yapı malzemeleri üreticilerinin CE işaretli ürünler imal edebildiğini, konuyla ilişkin deney ve diğer ilgili işlerin yetkilendirilen onaylanmış kuruluşlar aracılığıyla yapılabildiğini kaydeden Öztürk. bu ürünlerin Avrupa pazarında ilave hiçbir denetime tabi tutulmaksızın satılabildiğini ifade etti.
Öztürk, ETA'nın inşaat malzemelerinin performansını değerlendiren teknik bir belge olduğunu ve bu belgenin Avrupa Değerlendirme Dokümanları veya Avrupa Standartları gibi harmonize teknik standartlardan tamamen veya kısmen kapsanmamış ürünlere verildiğini belirtti.
Bu çerçevede Türkiye'de geçen yıl, İnşaat Teknik Değerlendirme ve Bilimsel Araştırma Kurumunun faaliyete geçtiğine değinen Öztürk, kurumun Avrupa Teknik Değerlendirme Kuruluşu (EOTA) üyesi olduğunu ve Türkiye adına ülke sözcülüğünü üstlendiğini dile getirdi.
"Öncülüğümüz örnek olsun" AKG Gazbeton Genel Müdürü Ali Şükrü Kahyaoğlu da kentsel dönüşüm adına Türkiye'de önemli adımlar atılmaya çalışıldığını söyledi. Geçen yıl, 12 bin binanın kentsel dönüşüm için yıkıldığını hatırlatan Kahyaoğlu. 2018 yılına kadar ise 159 projenin büyük kısmının tamamlanmasının hedeflendiğini ifade etti.
Çevre ve Şehircilik Bakanlığfnın 2023'e kadar 6.5 milyon konutun yenilenmesi hedefini desteklediklerini kaydeden Kahyaoğlu, "Şu ana kadar dönüşümüne karar verilen 180 bin konuttan sadece 12 bininin yıkıldığını düşünürsek, henüz hedefin yüzde 10'una bile ulaşılamaması ise bizler gibi yapı malzemesi üreticilerini ve inşaat sektörünü 'hızlanmamız lazım' noktasında çağrı yapmak zorunda bırakıyor" diye konuştu.
Kahyaoğlu, gayrisafi yurt içi hasıladan yüzde 4-5 pay alan inşaat sektörünün, Türkiye ekonomisinde önemli bir yere sahip olduğuna işaret ederek, "İç pazardaki ivmelenme, yapı malzemesi üreticilerine önemli görevler yüklüyor. Ürün ve hizmet kalitesinin ülke sınırlarını aşması bizler gibi kurumsal sorumluluğu yüksek firmalar için birinci öncelikli görev halini alıyor. Aldığımız ETA Belgesi de bizim için bu bakış açısının bir yansıması. Yeni nesil ısı yalıtım plağı Minepor için aldığımız ETA Belgesi ile ülkemize katma değeri yüksek getiriler sağlama yönündeki gayretlerimiz devam edecek. Bundan sonra bu öncülüğümüzün diğer firmalara da örnek olmasını diliyoruz" ifadelerini kullandı.
Minepor 28 ülkeye ihraç edilebilecek Konuşmaların ardından Müsteşar Öztürk, AKG Gazbeton Yönetim Kurulu Başkanı Levent Akgerman'a ETA Belgesini takdim etti.
Avrupa Teknik Onayı (ETA) ile ürünler, CE işareti taşıyabilme hakkı kazandığı için, Avrupa Ekonomik Bölgesi sınırları içinde serbest dolaşım hakkı elde ediyor. Avrupa Teknik Değerlendirme Kuruluşları Birliği (EOTA) tarafından verilen ETA belgesi ile Minepor. herhangi bir test ya da belgeye ihtiyaç duymadan AB'ye üye 28 ülkeye doğrudan ihraç edilebilecek.
Son An