Türk yatırımcı İran’a yatırımda acele etmeli!
Boğaziçi Enerji Kulübü İcra Kurulu Başkanı Mehmet Öğütçü, Türk firmalarının en erken aşamada İran’a gidip oradaki muadilleriyle yatırımlara girmeleri gerektiğini söyledi.
Boğaziçi Enerji Kulübü (BEC) İcra Kurulu Başkanı Mehmet Öğütçü, İran’ın yeni dünya düzeninde oyun değiştirici olma yolunda olduğunu belirterek, Türk firmalarının İran’a gelecek 6 ay içerisinde yatırım yapmalarının kritik önemde olduğunu söyledi.
Londra'da AA muhabirinin sorularını yanıtlayan Öğütçü, Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi'nin beş daimi üyesi (ABD, İngiltere, Fransa, Rusya, Çin) ve Almanya ile Tahran yönetimi arasında varılan anlaşmanın enerji piyasaları açısından yeni bir dönemi başlattığını söyledi.
İran’ın dünyadaki doğalgaz rezervleri bakımından ikinci, petrol rezervleri açısından da dördüncü sırada geldiğini hatırlatan Öğütçü, “Yaptırım kıskacından önümüzdeki yıl başından itibaren kurtulunca, şayet beklediği uluslararası yatırımlar da gelirse, İran’ın petrol üretimini ve ihracatını süratle artırması bekleniyor. Zaten arz fazlası yüksek olan enerji dünyası için iyi bir haber değil. İran birkaç ayda 300 bin varil ilave petrolü piyasalara gönderebilir. İran fazla çaba sarfetmeden günlük 1 milyon varil ilave petrolü piyasaya sürebilir” dedi.
Öğütçü Türk şirketlerinin açılacak İran pazarından pay almak için hızlı davranması gerektiğine de işaret ederek, “Türk firmaları en erken aşamada İran’a gidip oradaki muadilleri ile ölçek büyütecekleri yatırımlara girmeliler. İki üç yıl sonra fiyatlar yükseleceği, rekabet kızışacağı için aynı fırsatlar olmayacaktır. Önünüzdeki 6 ay bu anlamda kritik önemde” değerlendirmesinde bulundu.
'İran’ın niyeti gelecek iki-üç yıllık dönemde bağımsız bir güç olarak yükselmek'
İran’ın niyetinin, gelecek iki-üç yıllık dönemde iç düzenini pekiştirmek, ekonominin çarklarını döndürmek ve bağımsız bir güç olarak yükselmek olduğunu vurgulayan Öğütçü, İran için “Petrol ve doğalgaz üretimini önce iç tüketimde ve özellikle de katma değeri yüksek petrokimya devi olmak yolunda kullanacak” ifadelerini kullandı.
Öğütçü, İran’ın piyasalara sıfırdan girmediği, Çin, Hindistan ve Japonya ile ilişkilerinin bulunduğunun altını çizerek, ülkenin ilerleyen dönemde piyasa payını artırabilmek için alıcılara Suudi Arabistan gibi Brent petrol fiyatının altında iskontolu anlaşmalar önerebileceğini belirtti.
İran’ın Avrupa’nın enerji tedarikinde ilerleyen zamanda Rusya’nın yerini alabileceği yönündeki söylemlere ise katılmadığını dile getiren Öğütçü, “Bence bu mümkün değil. En fazla Türkiye’ye sattığı gazı şayet fiyatını düşürmeyi kabul ederse artırabilir. Jeopolitik mülahazalarla TANAP’a mütevazı miktarda gaz gönderebilir” dedi.
AA