Sektörel

Türkerler Holding 3 yılda 8 milyar dolarlık yatırım yapacak!

FETÖ’nün darbe girişimi yabancıyı etkilemedi. EBRD, Amerika ve Kanada Eximbank’ı, Türkerler-GAMA ve GE ortaklığındaki 2 şehir hastanesine 1.1 milyar dolar finansman sağlıyor

FETÖ’nün darbe girişimi yabancıyı etkilemedi. EBRD, Amerika ve Kanada Eximbank’ı, Türkerler-GAMA ve GE ortaklığındaki 2 şehir hastanesine 1.1 milyar dolar finansman sağlıyor


FETÖ'nün darbe girişiminden sonra Beştepe'de Türkiye'deki yabancı şirketlerin CEO'larının Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ile buluşması vardı.

O gün, Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın masasında oturan isimlerden biri Amerikalı General Electric'in (GE) Türkiye CEO'su Canan Özsoy'du.


Cumhurbaşkanı'na müjdeli bir haber vermek istediğini söyleyerek yanına yaklaştı: "Sayın Cumhurbaşkanım GE'nin de yüzde 5 ortak olduğu Türkerler ve GAMA'nın Kocaeli ve İzmir'de Kamu Özel Ortaklığı modeliyle hayata geçireceği iki şehir hastanesinin 1.1 milyar dolarlık finansmanı çıktı.

Kanada Eximbank'ı EDC, Amerikan Eximbank'ı ve Avrupa İmar ve Kalkınma Bankası'ndan (EBRD) Türkiye'ye güven mesajı geldi.


" ÖNCE 'GELMEYİN' DEDİLER

Cumhurbaşkanı Erdoğan, bunun üzerine hemen danışmanlarına talimat vererek imza töreninin Külliye'de olabilmesi için çalışma yapmalarını istedi. Bu anekdotu geçen hafta Manisa'daki jeotermal santrallarına yaptığımız ziyaret sırasında Türklerler Holding Yönetim Kurulu Başkanı Kazım Türker anlattı:

"Darbe girişiminden sonra görüşecektik ancak EBRD'den 'gelmeyin' diye mesaj geldi. Bir hafta sonra ise durum değişti. Bize güvendiler.


Amerikalılar, Kanadalılar, Avrupa fonları para veriyor. Çok hoşumuza gitti. O sırada ortağımız Canan Hanım (Özsoy), Külliye'deki toplantıya katılacaktı.


Fırsatı kaçırmak istemedim ve bunu söylemesini istedim." Öğreniyoruz ki, Cumhurbaşkanı Erdoğan bu haberi Türker'in bizzat vermemesine şaşırmış ve Canan Özsoy'a "Bunu siz neden bugüne kadar kullanmadınız" diye de sormuş.


Özsoy da "Efendim size hediye ettik bu güzel haberi" diye cevap vermiş.

Kazım Türker, EBRD'nin hastanelerde yüzde 50 hissesi olan Türkerler Yatırım Holding'e de yüzde 15 oranında ortak olacağını söylüyor. EBRD yanında bir İngiliz fonunu yüzde 15 oranında da ortak getirecekmiş.


ETLİK'E 3.650 YATAKLI HASTANE

Grup, dünyanın en büyük hastane komplekslerinden birini Ankara Etlik'te hayata geçirecek. Yatırım miktarı 1.4 milyar doları bulacak projeyle 3 bin 650 yataklı hastane yapılacak. 900 milyon dolarlık bir yatırımla hayata geçecek olan İzmir Bayraklı Entegre Sağlık Kampusu 2 bin 100 yatak kapasiteli olacak.

500 milyon dolarlık yatırımla yapılacak olan Kocaeli Entegre Sağlık Kampüsü ise 1.200 yatağa sahip olacak.


2019 YILINDA HİZMETE GİRECEK

Etlik, İzmir ve Kocaeli hastaneleri 2019'da hizmete girecek. Hastanelerde hastaya dokunanların dışındaki tüm hizmetlerin işletmesini Türkerler yapacak.

Yani ilaçlama, güvenlik, temizlik, otopark, yemek, laboratuvar, görüntüleme, sterilizasyon, rehabilitasyon, atık yönetimi, mefruşat gibi 16 alana yayılan hizmetleri Türker verecek.

Türkerler Holding, bu dev projeleri ortaklarıyla hayata geçiriyor. Etlik'te Astaldi, Kocaeli ve İzmir'de Gama gruba yüzde 50 oranında ortak. Şimdi bu hastanelere yüzde 5 oranında GE de ortak oldu. Türkerler ve Gama'nın payları yüzde 47.5'a indi.


İKİ İHALEYE HAZIRLANIYOR

Türkerler Holding, İstanbul Sancaktepe'de yapılması planlanan 8 bin yataklı şehir hastanesi için de ihaleye hazırlanıyor. Kazım Türker, bunun için Doğuş, Çolakoğlu ve Güriş ile ortaklık kurduklarını, Denizli'deki 1.000 yataklı hastanenin ihalesine de girdiklerini hatırlatıyor.


3 YILDA 8 MİLYAR DOLAR

İnşaat, enerji ve sağlık alanında büyüyen Türkerler Holding'in devam eden projelerinin toplamı 5 milyar doları buluyor, grup 3 yıl sonra 8 milyar dolarlık bir yatırıma ulaşacak. Şu anda 2.8 milyar dolar yatırımla toplam 7 bin kapasiteli 3 şehir hastanesi, 1.95 milyar dolarlık da gayrimenkul geliştirme projesi yürütüyor.



Sabah/Şelale Kadak


Haber Habertürk'te şöyle yer aldı


Türkerler Holding Yönetim Kurulu Başkanı Kazım Türker, hafta başında; Enerji Grubu Başkanı Cumhur Ersümer, Genel Koordinatörü Prof. Dr. Atilla Sezgin ve Servotel Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Ayla Heyfegil ile birlikte Türkerler Holding’in Ege bölgesindeki yatırımlarını gezdirdi.


Buluşma noktamız, Manisa’daki 48 MW kapasiteli Alaşehir Jeotermal Enerji Santralı’ydı. 256 milyon dolarlık yatırım. Gediz sahasında toplam 140 bin metrekare alanda 300 MW gücünde 4 işletme ruhsatı bulunan grup, 500 MW kapasiteye ulaşmayı hedefliyor.

İZMİR VE KOCAELİ SAĞLIK KAMPUSUNA ORTAK

Ankara’da Astaldi ile yüzde 50-50 ortaklıkla yaptıkları, dünyanın en büyük hastane komplekslerinden “Etlik Entegre Sağlık Kampusu” 1.4 milyar dolara mal oluyor. 2015 yılında temelleri atılan sağlık kompleksine, EBRD, IFC, BSTDB, DEG, SACE gibi uluslararası kuruluşlardan finansman sağlandı.


2016’da inşaatına başlanan “İzmir Bayraklı Entegre Sağlık Kampusu” ve “Kocaeli Entegre Sağlık Kampusu” hakkında bilgi vermeye başlayınca, 15 Temmuz kanlı darbe girişimi gündemimize giriyor. Türker, Türkiye’ye güveni tescilleyen şu haberi veriyor:


Darbe girişiminden 8 gün sonra, Beştepe Külliyesi’nde yabancı şirketlerin CEO’larına verilen davette, Amerikalı General Electric’in (GE) Türkiye Başkanı Canan Özsoy, Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan’ın yanına gidiyor. Ve aralarında şu diyalog geçiyor:


C.Ö- Size bir müjdem var Sayın Cumhurbaşkanım. Türkerler ve Gama ortaklığında yapılan şehir hastanelerine ortak olduk. 1.1 milyar dolarlık kaynak sağladık.

T.E – Niye açıklamadınız?

C.Ö- Kredinin onayı dün kesinleşti. Siz açıklarsınız diye düşündük.

T.E- İmza törenini Külliye’de yapalım.


Görüşmenin bu noktasında Erdoğan, Ekonomi Başdanışmanı Hakan Yurdakul’a dönüp, konuyu takip etmesi talimatını veriyor.

Gama ve Türkerler yüzde 50-50 ortak oldukları, Kocaeli ve İzmir sağlık kampusu yatırımında, GE’yi stratejik ortak olarak konsorsiyuma dahil etmişler. Her iki hastanedeki ortaklık paylarından yüzde 5’er hisse vermişlerdi. Avrupa İmar ve Kalkınma Bankası, (EBRD) ABD’nin denizaşırı özel yatırım kuruluşu OPIC ve Kanada devletinin ihracatı destekleyen finans kuruluşu EDC; her iki projede de kullanılmak üzere 1.1 milyar dolarlık kredi çıkartıyor.


İzmir’de 900 milyon dolar yatırımla 622 dönüm arazide inşa edilen hastane, 2100 yatak kapasiteli olacak.


Kocaeli’nde ise 500 milyon dolar yatırımla, 335 dönüm arazide 1200 yatak kapasiteli hastane yapılacak.

‘ŞEHİR HASTANELERİ İÇİN ÇATI ŞİRKETİ KURDUK'

Sağlık Bakanlığı, Türkiye genelinde PPP modeli ile 18 adet entegre sağlık kampusu ihalesini tamamladı. Doğuş ile 1000 yatak kapasiteli Denizli Sağlık Kampusu ihalesine teklif verdiklerini belirten Türker, “5 şehirde yapılacak toplam 8 bin yatak kapasiteli sağlık kampusu ihalesine, Doğuş, Çolakoğlu ve Güriş ile kurduğumuz çatı şirketi ile gireceğiz” diyor.

ANKARA, İZMİR’E ENERJİ VERİYOR!

Hükümetin yatırımları yönlendirme kapasitesini öğrenmek için Türker’e kulak vermemiz yeterli. Türker, “Başbakan Binali Yıldırım, İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı adaylığı döneminde Ege’nin altyapı projelerine çok önem verdi. 2016 yılında İzmir’e yaptığımız yatırım tutarı 3 milyar 750 milyon liraya ulaştı.”

Türkerler-Kolin ortaklığının, 2005 yılından beri işlettiği İzmirgaz’ın 975 bin aboneye ulaştığını, 10 kilometre boru döşediklerini de ekliyor. İzmir’in “çılgın projesi” olarak anılan, Üç Kuyular-Mavişehir arasında yapılması planlanan 2693 metrelik tüp tünel projesi ihalesine hazırlanan grup, İzmir’de sera tarımını da gündemine aldı.

8 MİLYAR DOLARLIK YATIRIM SEPETİ

Devam eden toplam 5 milyar dolar tutarında yatırımları olduğunu söyleyen Türker, önümüzdeki 3 yılda, ilave 3 milyar dolarlık yatırımı programlarına aldıklarını belirtiyor.


Enerji sektörüne 2019 yılına kadar 2.9 milyar dolar yatırım hedefliyor. Bunun 750 milyon dolarlık kısmı tamamlanmış.


Ankara, İstanbul ve İzmir’de devam eden gayrimenkul geliştirme projelerinin toplam değeri ise 1.95 milyar dolara ulaşıyor.


Kamu-özel ortaklı (PPP) finansman modeliyle yapılan ve 2019 yılında teslim edilecek 7 bin yatak kapasiteli 3 ayrı şehir hastanesi için 2.8 milyar dolar yatırım öngörüyor.



Habertürk



Haber Sözcü Gazetesi'nde şu şekilde yer aldı;


Türkerler, 2004 yılında gaz ihalesi ile girdiği İzmir’de toplam değeri 1 milyar 360 milyon doları bulan 3 projeyi daha hayata geçirecek.

Ağırlıklı olarak kamu ihaleleri ve inşaat sektöründeki faaliyetleri ile bilinen Türkerler Holding, son dönemde konut projelerinin yanı sıra sağlık ve enerji sektörüne dönük büyük montanlı yatırımları ile adından söz ettirmeye başladı.1990'lı yılların ilk yarısından itibaren BOTAŞ, İSKİ ve İGDAŞ gibi kamunun alt yapı yatırımları ile yola çıkan Türkerler, 2004 yılında EPDK'nın açtığı İzmirgaz dağıtım ihalesinde, 2005 yılında da TMSF'nin açtığı Ladik ve Şanlıurfa çimento ihalelerinde boy gösterdi. Çimento şirketlerini 2000'li yılların sonuna doğru elden çıkaran Türkerler Holding'in 2004 yılında aldığı gaz ihalesi ile İzmir'den girdiği Ege sevdasının ise yapılan yeni yatırımlarla artarak sürdüğü gözleniyor.

Telefonla yaptığımız kısa sohbette son dönemdeki yatırımlarıyla ilgili bilgi veren Türkerler Holding'in patronu Kazım Türker, Manisa'daki 48 MW kapasiteli Alaşehir Jeotermal Enerji Santrali'ne (JES) 256 milyon dolar yatırdıklarını, Gediz sahasında toplam 140 bin metrekare alanda 300 MW gücünde 4 işletme ruhsatının bulunduğunu hatırlatarak, burada 500 MW kapasiteye ulaşmayı hedeflediklerini belirtti.

İzmir'de bu yıl içinde finansmanı sağlanmış toplam 1 milyar 360 milyon dolarlık (yaklaşık 4 milyar lira) yatırım projelerinin devam ettiğini belirten Türker, bu yatırımın 900 milyon dolarının şehir hastanesine, 350 milyon dolarının Bomonti İzmir projesine ve 110 milyon dolarının da enerji sektöründe iki ayrı rüzgar enerji santrali için ayrıldığını söyledi.Türkiye'nin 3'üncü en büyük hastane kompleksini 2 bin 100 yataklı olarak İzmir'e yapmakta olduklarını kaydeden Türker, Bomonti projesinin 2019 yılında teslim edileceğini ifade etti.

İLK ADIM 11 YIL ÖNCE

Kazım Türker, Kocaeli ve İzmir Bayraklı şehir hastanelerinde Gama ve General Electric (GE), Ankara Etlik'te de İtalyan Astaldi ile ortak olduklarını belirterek, “Ankara Etlik'te inşaat bir yıldır sürüyor. Burada 1.4 milyar dolarlık yatırımla 3 bin 650 yataklı hastane ortaya çıkacak. Hastanelerin işletme ve yönetimini devlet yapacak. Bize 25 yıl boyunca kira ödeyecek” diye konuştu.

İzmir sevdasının nereden geldiği ve nasıl başladığı sorumuz üzerine Türker şunları söyledi: “Ben İzmir'e gönülden bağlıyım. Bu bölgeye yaklaşık 11 yıl önce EPDK'nın açtığı İzmirgaz ihalesiyle girdik. Kolin İnşaat'la birlikte o dönemde aldığımız İzmirgaz bugün 975 bin aboneye ulaştı. İzmir Türkiye'nin en çok gaz tüketen illerinin başında geliyor. Özetle İzmir'e ilk İzmirgaz'la geldik.“

Darbe girişimi sonrasında 1.1 milyar dolar kredi aldı

2016 yılında inşaatına başlanan “İzmir Bayraklı Entegre Sağlık Kampüsü” ve “Kocaeli Entegre Sağlık Kampüsü” hakkında da bilgi veren Kazım Türker, bu iki komplekse Gama ve Türkerler'in yüzde 50-50 ortak olduğunu, Kocaeli ve İzmir sağlık kampüsü yatırımında, GE'yi de yüzde 5'erlik hisse ile stratejik ortak olarak konsorsiyuma dahil ettiklerini ifade etti.

Türker, bu iki hastane için de Avrupa İmar ve Kalkınma Bankası, (EBRD) ABD'nin denizaşırı özel yatırım kuruluşu OPIC ve Kanada devletinin ihracatı destekleyen finans kuruluşu EDC'nin, darbe girişimi sonrasında temmuz ayı sonlarına doğru, her iki projede de kullanılmak üzere toplam 1.1 milyar dolarlık krediyi onayladıklarının altını çizdi. Kazım Türker, 15 Temmuz darbe girişimi sonrasında bu kredilerin onaylanmasının Türkiye'ye güvenin açık göstergesi olduğunu vurguladı. Türker, “EBRD, Türklerler Yatırım Holding'ten yüzde 15 hisse alacak. İmzayı ay sonuna kadar atarız” dedi

Sözcü