Türkiye 17 sahasıyla golf oynayan zengin turistin peşinde
17 golf sahasına sahip Türkiye Avrupalı zengin turistin peşinde
Krizde Türkiye'nin golf turizminden elde ettiği gelir yüzde 25 arttı. National Golf Club Yönetim Kurulu Başkanı Bülent Göktuna, 'Avrupalılar golf tatili için haftalık 5 bin avro ayırıyor. Aynı tatili Türkiye'de 2 bin avroya yapıyorlar. O nedenle Türkiye'ye ilgi fazla' dedi
Küresel piyasalarda yaşanan kriz Türkiye'nin lokomotif sektörü olarak bilinen bir çok sektöre diz kıldırırken, golf sporu atağa kalktı. Krize rağmen golf sporundan elde edilen gelir krizin tırmanışa geçtiği 2009 yılında önceki yıla göre yüzde 25 oranında artış gösterdi.
Bunda haftalık 5 bin avro bütçe ile golf tatili yapan Avrupalıların haftalık bin-2 bin avro bütçesi bulunan Türkiye'yi tercih etmesi etkili oldu. National Golf Club Yönetim Kurulu Başkanı Bülent Göktuna, bu fırsat değerlendirilmezse, kriz bittiğinde bu turistler tekrar diğer ülkelere geri döneceğine dikkat çekerken, “Bizdeki golf sahaları Avrupa ülkelerindeki sahalardan çok daha iyi. Ama bu sahaların sayısını artırmamız gerekiyor” dedi.
Turnuva başladı
Avrupa Bayanlar Golf Turnuvası'nın Türkiye ayağı Turkish Airlines Ladies Open adeta Türkiye'nin golf sporu başkenti haline gelen Belekte golf tutkunlarını bir araya getirdi. Türkiye'nin golf sahalarının Avrupa'dan çok daha iyi olduğunu ifade eden Göktuna, “Avrupa'da 20 bin civarında golf sahası bulunuyor. Dünyada ise 46 binin üzerinde bir rakam söz konusu. Türkiye'deyse 14'ü Belek'te olmak üzere 17 golf sahası var. Düşünün biz buna rağmen Türkiye'yi ilklere sokmayı başardık” dedi. Bülent Göktuna golf sporunun Türkiye'deki etkinliği ve ekonomik getirisine yönelik şu mesajları verdi:
“1994 yılından buyana Türkiye'de resmi olarak golf sporu yapılıyor. Türkiye turizmi sadece deniz, güneş ve Türk halkının misafirperverliği olarak biliyordu. Türkiye, golf sporu bu anlayışı değiştirdi. Türkiye Avrupa ülkeleri içerisinde ilk 10'a girebilecek bir golf sahasına sahip. Bu organizasyon ile 23 turda İspanya, Amerika, Japonya, Kore, Güney Afrika gibi 22 ülkeden katılımcı var. Bunların ülkelerine gittiğinde Türkiye'yi tanıtmaları bile zincirleme getiri demek oluyor.”
Golf sporu sayesinde aslında gelir seviyesi yüksek olan turistin Türkiye'ye geldiğini ifade eden Göktuna şöyle devam etti: “Golf için gelen turist Business Class uçuyor. Oteller daha kaliteli çalışmaya başlıyor. Doluluk oranları da artış gösteriyor. Bu otellerin kalitesi arttıkça odalarında fiyatları daha yüksek olacak. Türkiye'de her şey dahil diye bir sistem var. Golf sporu için gelen turist kesinlikle ‘otelde her şey dahil' olsa bile dışarı çıkıyor.“
Golf sahalarının doluluk oranının geçtiğimiz yıllara kıyasla çok arttığını belirten Göktuna, “Orta ve üst gelir düzeyindeki insanlar oynadığı için kriz bu kesimleri çok etkilemedi. Bir de fiyatları sayesinde Türkiye'ye ilgi arttı. Çünkü Fransa ve İspanya gibi ülkelerde haftalığı 5 bin 6 bin dolarlardan golf oynamak yerine oyuncular Türkiye'de 1000- 2000 dolarlardan oynamayı tercih etti. Ama yarın global kriz geçtiğinde bu turistleri tekrar kaçmasını engellemek gerekiyor” diye konuştu.
Şampiyonları ağırladı
1978 yılından buyana Avrupa'nın birçok ülkesinde yapılan ve 2008'den beri de Türkiye'de düzenlenen Turkish Airlines Ladies Open kapsamında, Antalya Belek'te bulunan National Golf Club birbirinden ünlü isimleri ağırladı. Aralarında İsveç'ten Carin Koch, İngiltere'den Rebecca Brewerton ve İspanya'dan Paula Marti'nin yanı sıra tüm zamanların ‘En Uzun Vuruş Yapan Golfçüler'i katagorisinde Tiger Woods'u da geride bırakarak ikinci olan Kraliyet Onur Ödülü sahibi Laura Davis'in de bulunduğu isimler National Golf Club'a geldi.
SONGÜL SELVİ/Radikal