Genel

Türkiye, 2011'in en iyi havalimanları listesinde yok!

Havacılık sektörünün en prestijli ödüllerini veren Skytrax, 8 ay süren ve 10 milyondan fazla kişinin katıldığı değerlendirmeler sonucu 2011in en iyi havalimanlarını belirledi. Hong Kong Uluslar arası Havalimanı dünyanın en iyisi seçildi

Habertürk'te Güntay Şimşek 10 milyondan fazla kişinin değerlendirmelere katıldığı Skytrax ödüllerini yazdı...

İngiltere merkezli araştırma grubu Skytrax, her yıl mart ayında önce dünyanın en iyi havalimanlarını, ardından da en iyi havayollarını açıklıyor. 1998den bu yana, dünyanın dört bir yanında milyonlarca yolcuyla yaptığı anketler sonucunda havacılık sektörünün ses getiren ödüllerini veren Skytrax; 2011de Hong Kong Uluslararası Havalimanını en iyi seçti. Singapur Changi Havalimanı 2nci, Seul Incheon Havalimanı ise 3üncü oldu.

Geçmiş yıllara bakınca; bu 3 havalimanını listede farklı sıralarda ama her zaman ilk 3te görüyorum. Örneğin geçen yıl Singapur Changi birinci, Seul Incheon 2nci, Hong Kong ise 3üncü sırada yer aldı. Bu yıl Skytrax tarafından ikinciliğe layık görülen Changi, 2010da 25 kez En İyi Havalimanı seçilmiş.

Yine son yıllara bakacak olursak, en iyi seçilen havalimanlarının hep Uzakdoğu ve Asyada yoğunlaştığı ortaya çıkıyor. Bölgede gelişen havayolu taşımacılığı ve artan yolcu trafiği, havalimanlarının büyümesine ve yeni terminallerin yapılmasına yol açıyor. Yolcuların ihtiyaçları gözetilerek inşa edilen yeni terminaller, yine yolcular tarafından yanıtlanan anketlerde her zaman üst sıralarda yer buluyor.

(Foto: Seul havaalanı)

Türkiye hiçbir listede yok

Yeni havalimanları yaparak, yeni havayolları kurarak ve yüklü miktarda uçak siparişleri vererek havacılıkta atağa geçen Ortadoğu ise business ve first class yolcuların hizmet aldığı En İyi Premium Hizmeti Veren Havalimanı kategorisinde 2 havalimanıyla kendine yer buldu. Katar Havayollarının Doha Havalimanındaki terminali en iyi seçilirken, Etihad Havayollarının Abu Dabi Havalimanındaki terminali de 3üncü oldu.

İstanbul Atatürk Havalimanı geçtiğimiz yıl, Güney Avrupanın En İyi Havalimanı ödülüne layık görülmüştü. Ancak bu yıl listede kendine yer bulamadı. 2011de Güney Avrupanın en iyisi Barcelona Havalimanı oldu. Madrid Havalimanı 2nci, Atina Havalimanı ise 3üncü. Skytraxın 50 kategoride dağıttığı ödüllerde Türkiyeden hiçbir havalimanı ödül alamadı.
Skytrax tarafından seçilen en iyi havalimanları, dünya çapında 240 havalimanını kullanan 10 milyondan fazla kişiye çeşitli sorular sorularak belirleniyor. Dünyanın en iyi havalimanı, bölgesel kategorilerde en iyi havalimanları, en iyi vakit geçirilen havalimanı, en temiz terminal, en iyi alışveriş yapılan terminal gibi kategorilerin bulunduğu değerlendirmede bu yıl 50 dalda ödül verildi. Ayrıca ilk kez, En İyi Bölgesel Havalimanı ve En İyi Havalimanı Otelleri de belirlendi.

En İyi Havalimanı
2011 2010
Hong Kong 1. 3.
Singapur Changi 2. 1.
Seul Incheon 3. 2.

En İyi Premium Hizmeti Veren Havalimanı
1. Doha Havalimanı
(Katar Havayolu Premium Terminali)
2. Frankfurt Havalimanı
(Lufthansa First Class Terminali)
3. Abu Dabi Havalimanı
(Etihad Airways Premium Check-in)

Avrupanın En İyileri
Kopenhag Havalimanı (Kuzey Avrupa)
Münih Havalimanı (Orta Avrupa)
Barcelona Havalimanı (Güney Avrupa)
Amsterdam Schiphol Havalimanı (Batı Avrupa)
Moskova Domodedovo Havalimanı (Doğu Avrupa)

En Çok Gelişen Havalimanı
1. Şanghay Hongqiao Havalimanı
2. OR Tambo Havalimanı
3. Bangalore Havalimanı

En İyi Havalimanı Alışverişi
1. Londra Heathrow Havalimanı
2. Singapur Changi Havalimanı
3. Dubai Havalimanı

Hong Kong Havalimanı, 2010da yaklaşık 60 milyon yolcuya hizmet verdi. Havalimanının en yoğun olduğu zamanda saatte 60 uçuş yapılıyor.

2010da dünyanın en iyi 3üncü havalimanı seçilen Seul Incheon, 30 milyon yolcu trafiğine sahip.

Güntay Şimşek / HABERTÜRK