17 / 05 / 2024

Türkiye Akdeniz Çanağı'nın turizm yıldızı oldu!

Türkiye Akdeniz Çanağı'nın turizm yıldızı oldu!

Krizdeki Avrupa ülkeleri turizmde ciddi yaralar alırken, Türk turizmindeki büyüme tur operatörlerinin gündemini değiştirdi. TUI ve REWE'nin CEO'ları 2012 planlarını bu haftasonu Antalya'da açıklayacak



Son 10 yılda Akdeniz Çanağı'nda Fransa ve Yunanistan'ın turizmde ortalama yüzde 5 oranında büyümesi, İspanya turizminin ise bu süreçte yüzde 2.5 daralmasına karşın Türk turizminin yüzde 54 büyüdü. Bu durum Avrupalı turizm devlerinin dikkatini bir kez daha Türkiye'ye çekti. Daha önce ekonomik turistlerin tercih ettiği bir yer olarak tanıtılan Antalya başta olmak üzere Türkiye'deki turistik ve kültürel zenginlikler, şimdi Avrupa turizmine yön veren CEO'ların da bir numaralı gündem maddesini oluşturuyor. Resort dergisi tarafından 3 Aralık Cumartesi günü Antalya'daki Divan Talya Convention Center'da yapılacak olan Resort Turizm Kongresi, Avrupa turizm pazarında yüzde 23 paya sahip TUI'nin CEO'su Michael Frenzel ile yüzde 18'lik pazar payıyla ikinci sırada bulunan Rewe'nin CEO'su Sören Hartmann'ı gündemini de değiştirdi. Her iki CEO da 2012 planlarıyla ilgili mesajlarını tüm dünyaya Türkiye'den verecek.

RAPOR YAYIMLANACAK
Ana teması "Dünyada ve Türkiye'de Turizmde Yeni Dönem" olan kongrede Türkiye-İtalya ve İspanya'nın Karşılaştırmalı İmaj ve Rekabet Üstünlükleri Raporu da yayımlanacak. Rapor ile Türk turizminin yükselişine dikkat çekilecek. Avrupa'da turizm sektöründeki daralmaya rağmen Türk turizminin her geçen yıl düzenli olarak büyümesi nedeniyle Antalya'ya gelen her iki CEO, dünya turizminin dikkatini Türkiye'ye çekecek olması açısından önem taşıyor. Bunun yanı sıra toplantının zamanlaması da Yunanistan, İspanya, Fransa gibi ülkelerin ekonomik krizle boğuşurken Türkiye'nin turizmde liderliğe oynadığı mesajını taşıyor. Türkiye, 2000'li yılların başında 17 milyon turist ağırlarken yüzde 54'ü aşan bir büyüme ile bugün 27 milyon turist ağırlıyor. Rakamlar Türkiye'nin çok üzerinde olsa da İspanya 2000'li yıllarda 53 milyon turist taşırken geçen sene bu rakamın 52 milyon seviyelerine düşmesi ve krizle birlikte sektörün daha da zarar görmesi nedeniyle endişe veriyor. Turizmciler, Avrupalı turistlerin 'Ya uçağım kalkmazsa, ya otelde problem yaşarsam' gibi endişeler nedeniyle Avrupa ülkelerinde tatile gitmek istemediğine dikkat çekerek Kuzey Afrika ve Ortadoğu ülkelerindeki siyasi krizlerin de turistleri tedirgin ettiğini bu nedenle de önümüzdeki yılın yıldızının Türkiye olacağını dile getiriyor.

EGEMEN BAĞIŞ DA KATILACAK
Resort Turizm Kongresi Moderatörü Yusuf Hacısüleyman, "Dünya turizm hardeketinin iki devinin liderleri bu kongreye katılıyor. Bu Türkiye'nin turizmde geldiği düzeyin göstergesidir" dedi. Hacısüleyman, pazarın en büyük iki grubunun, sektöre ilişkin değerlendirmeleri burada yapmasının ve 2012 yılına ilişkin beklentileri açıklayıp mesajlarını Türkiye'den verecek olmasının da ayrıca önemli olduğunu söyledi. Kongrede Türkiye'nin Avrupa turizmindeki liderliğine dikkat çekecek olan Avrupalı dev operatörlerin gündemi hükümetin de dikkatini çekti. Kültür ve Turizm Bakanı Ertuğrul Günay'ın yanı sıra Avrupa Birliği Bakanı ve Başmüzakereci Egemen Bağış'ın da toplantılara katılacağı bildirildi.
DİLEK TAŞ/Sabah


Geri Dön