30 / 04 / 2024

Türkiye alışveriş merkezleriyle dolacak

Türkiye alışveriş merkezleriyle dolacak

20 dev şirketin, Türkiye'nin dört bir yanına alışveriş merkezi açma projesi bulunuyor. Projelerin toplam tutarı 24 milyar doları buluyor.



Gayrimenkul, son yıllarda en büyük yabancı sermaye girişinin gerçekleştiği alanların başında geliyor. Bugün 179 alışveriş merkezinden 50'si yabancı şirketlerin elinde. Bu şirketlerin gelecekteki yatırım planları da oldukça geniş. Milliyet'in internet sayfasında yer alan habere göre 20 şirket 24 milyar dolarlık yatırım hedefliyor.

Yirmiden fazla Avrupa ülkesinde yatırımı olan Hollanda sermayeli Multi Turkmall söz konusu şirketlerin başında geliyor. Türkiye'nin çeşitli şehirlerinde 25 projesi bulunan Multi Turkmall'ın, 2010 yılına kadar yatırımlarının 5 milyar Avro'ya ulaşmasını hedefliyor.

Multi Turkmall CEO'su Levent Eyüboğlu, Forum Bornova ve Forum Mersin'i açtıklarını ifade ederek Denizli, Trabzon, Ankara, Aydın, İstanbul, Antalya, Kayseri, Diyarbakır, Nevşehir ve Gaziantep gibi Türkiye'nin çeşitli illerinde inşa ve geliştirme aşamasında 25 forum projeleri olduğunu açıkladı.

2005 yılında Akmerkez'in yüzde 46.9 oranındaki hissesini 192 milyon dolara satın alarak Türkiye pazarına giriş yapan Hollanda menşeili Corio, 2007'de yedi ayrı alışveriş merkezi satın aldı. Acıbadem'de yer alan 182 dönüm büyüklüğündeki Ford Otosan'ın eski fabrika arazisine gerçekleştirilecek Acıbadem Projesi'nin yüzde 7'sine 7.7 milyon dolar karşılığında ortak olan Corio, önümüzdeki yıl Türkiye'de en az 500 milyon dolarlık alışveriş merkezi yatırımı planlıyor.

Corio Türkiye İcra Kurulu Başkanı Koray Özgül, "Anadolu'daki alışveriş merkezlerini, ilk olmalarının getireceği avantaj nedeniyle tercih ediyoruz. 2008 yılında Edirne, Çanakkale, Balıkesir, Antalya,  İzmir  ve Adana'yı inceliyoruz. Yapacağımız yatırım Edirne, Çanakkale ve Balıkesir için 60 milyon dolar, Antalya, İzmir ve  Adana  gibi büyük iller için ise 150 milyon doların üstünde olur" diyor.

Bankacı, emlakçı...

Dünyanın önde gelen yatırım bankalarından Merrill Lynch GPI, 2006 yılında Krea Grup ile bir ortaklık yaptı. Merrill Lynch GPI, Krea ile kurduğu ortaklığın ardından Bosphorus Gayrimenkul Fonu'nu kurdu. Türkiye'deki ilk işlerinden biri Yapı Kredi Koray GYO şirketinin geliştirdiği Eskişehir Neo Alışveriş Merkezi projesini almak olan Krea'nın, Neo City Bahçeşehir-Esenyurt Alışveriş Merkezi gibi birçok projesi bulunuyor.

Belçika kökenli olan ve 7 milyar Avro'luk emlak portföyü ile Avrupa'nın en büyük gayrimenkul yatırım şirketlerinden birisi olan Redevco, Türkiye'de 2006 yılından bu yana faaliyet gösteriyor. Redevco, Türkiye'deki yatırımlarına beş şehirdeki altı farklı projeyle başladı.  Ankara  ve Erzurum'da birer alışveriş merkezinin temelini atan şirket; Edirne'de bir, Manisa'da ise iki alışveriş merkezi için de arsa alımını ve ön anlaşmalarını tamamladı.

İstanbul Ümraniye'de bir iş merkezi satın alan Redevco, önümüzdeki yıllarda Türkiye'de 1 milyar Avro'nun üzerinde yatırım yapmayı planlıyor. Redevco'nun CEO'su Jaap Gillis, yurt dışında olduğu gibi, Türkiye'de de inşa ettikleri alışveriş merkezlerini kendilerinin işleteceğini ifade ederek, " ayrıca Avrupa'daki markaları da Türkiye'ye getireceğiz" diyor.

Devlerin hedefi

Dünyanın en büyük şirketleri Türkiye'de gayrimenkul yatırımları için yarışıyor. Almanya, Macaristan, Polonya, Çek Cumhuriyeti, Avusturya, Yunanistan, Katar ve Türkiye'de olmak üzere 90'ın üzerinde Alışveriş Merkezi'ni (AVM) yöneten ve 2000'de Koç ile ortak olarak Türkiye'ye gelen ECE Grubu, İstanbul Beylikdüzü'nde yer alan Tatilya'nın eski yerini yineden yapılandırıyor.

Türkiye'de Atasay Kuyumculuk ile ortak olan Dubaili gayrimenkul yatırım şirketi Emaar Properties, Türkiye'deki ilk yatırımını İstanbul Büyükçekmece'de gerçekleştirdi.

Emaar Türkiye'nin Genel Müdürü Ozan Balaban, İstanbul dışında Bursa, Kayseri, Gaziantep, Ankara gibi illerde de fırsatlara baktıklarını aktararak, Bodrum ve Antalya bölgesinin de geliştiğini, buraları da değerlendirdiklerini, Bodrum'la Antalya şeridinden mutlaka yer almak istediklerini söylüyor.

Alman-İsviçre kökenli bir şirket olan EMG Gayrimenkul, yaklaşık 102 yıllık bir geçmişe sahip olan ABD'li Coldwell Banker, Türkiye'de emlak fiyatlarının tavan yapmasına yol açan kilometre taşlarından biri İstanbul Levent'teki 10 bin 600 metrekarelik Renault Mais genel müdürlük binasını alan Kazak Landmarkk İnşaat, Avustralya'nın borsaya kota olmuş en büyük endüstriyel gayrimenkul yatırım fonu Goodman gibi birçok dev şirket, proje üstüne proje geliştiriyor.

(Evrensel)

 

 


Geri Dön