09 / 05 / 2024

Türkiye-Almanya Su İşbirliği Günleri bitti!

Türkiye-Almanya Su İşbirliği Günleri bitti!

İzmir Kalkınma Ajansı (İZKA) ile German Water Partnership (GWP) tarafından organize edilen, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı'nın düzenlediği "3. Türk-Alman Su İşbirliği Günleri" İzmir'de start aldı...



Swissotel'de düzenlenen toplantının açılışında konuşan Almanya Federal Cumhuriyeti  İzmir  Başkonsolosu Margit Haberle, suyun yönetilmesinin herkesin sorumluluğunda olduğunu söyledi. Haberle, "Türk-Alman su işbirliğine baktığımız zaman birlikle çok şey elde edebileceğimizi düşünüyorum" dedi. İzmir Su ve Kanalizasyon İdaresi (İZSU) Genel Müdürü Ahmet Hamdi Alpaslan da kişi başına su tüketiminin artmasına rağmen su kaynaklarının giderek azaldığını belirtti.


Kaynakların azalmasını dikkate alarak su konusunda ciddi tedbirlerin alınması gerektiğini kaydeden Alpaslan, "Su kaynakları konusunda İzmir fazla bir potansiyele sahip değildir. Türkiye'nin toplam potansiyelinin yüzde l'i İzmir'de bulunuyor. İzmir Büyükşehir Belediyesi olarak bu suyu en iyi şekilde kullanmaya ve vatandaşa kesintisiz su vermeye çalışıyoruz. Elimizeki kaynağı tasarruflu kullanmaya çalışıyoruz" diye konuştu.


İzmir Büyükşehir Belediyesi olarak 24 atık su arıtma tesisini devreye aldıklarını dile getiren Alpaslan, bu tesisleri tam kapasiteyle çalıştırarak  atık suyu arıttıktan sonra doğaya verdiklerini anlattı. Alpaslan, arıttıkları suyun büyük bölümünün tarım sulamasında kullanıldığını ifade etti.


GWP Genel Müdür Vekili Christine von Lonski de 2011 yılından bu yana düzenlenen Türk-Alman su işbirliği günlerinin her iki ülkede de büyük yankı bulduğuna değinerek, "Hem Türkiye'de hem de Almanya'da ortak çalışmalar başlamış" dedi.


İki gün sürecek toplantıda, sanayide su ve atık su yönetimi, su temini ve kaçağının önlenmesi, su yönetiminde bütünsel enerji verimliliği, arıtma çamuru ve yeniden değerlendirilme, atık su yönetimi ve kanalizasyon başlıkları ele alınacak.


Geri Dön