Ekonomi

Türkiye Cumhuriyeti Merkez Bankası faiz kararını açıkladı! İşte Aralık ayı politika faiz kararı!

Türkiye Cumhuriyeti Merkez Bankası(TCMB) Para Politikası faz kararı bugün saat 14.00'te açıklandı. Merkez Bankası politika faizi beklentiler doğrultusunda yüzde 9 oranında sabit tuttu.  Merkez Bankası, yüzde 9 olan politika faizini sabit tuttu

Piyasaların heyecanla beklediği Türkiye Cumhuriyeti Merkez Bankası(TCMB) Para Politikası faz kararı açıklandı.  Merkez Bankası, yüzde 9 olan politika faizini sabit tuttu.

PPK geçtiğimiz ay politika faizini 150 baz puan indirerek yüzde 9'a çekmişti. Son 4 toplantıda toplamda 500 baz puanlık faiz indirimi yapılırken, politika faizi böylece Ağustos 2020'den bu yana ilk kez tek haneye gerilemiş oldu.

Merkez'in son dört toplantıdaki faiz indirimi toplamda 5 puanı buldu. Merkez Bankası bu yıl faizde üst üste dört kez indirim kararı aldı.

BEKLENTİLER SABİT TUTULMASI YÖNÜNDEYDİ

AA Finans'ın beklenti anketine göre, politika faizi sabit tutulması bekleniyordu.

Bloomberg HT Araştırma’nın anketinde de faizin sabit tutulması beklentisi çıkmıştı. Ankete katılan kurumların hiçbiri bu toplantıda faiz değişikliğine gidilmesini beklemediğini söylemişti. Diğer taraftan, ankete katılan 8 kurum 2023 yıl sonuna yönelik tahminlerini de açıkladı.

Kurumların tahmin sonuçlarına göre, maksimum beklenti yüzde 35, minimum beklenti yüzde 6, medyan beklenti ise yüzde 21 seviyesinde gerçekleşti. Ankete göre; “Seçime kadar faizde değişiklik bekliyor musunuz?” sorusunu cevaplayan 18 kurumdan, 17’si "Hayır" derken, sadece 1 kurum ''Evet'' yanıtını verdi.

MERKEZ BANKASI KARAR AÇIKLAMASI!

Merkez Bankası'nın karar açıklamasında şu ifadelere yer verildi:

"Açıklanan öncü veriler, jeopolitik riskler ve faiz artışlarının etkisi ile gelişmiş ülke ekonomilerinde resesyona dair endişelerin devam ettiğine işaret etmektedir.

Kurul, fonlama kanalları başta olmak üzere tüm politika araç setini liralaşma hedefleriyle uyumlu hale getirecektir.

Finansal piyasalar, artan durgunluk risklerine karşı merkez bankalarının faiz artırım döngülerini yakında sonlandıracağını beklentilerine yansıtmaya başlamıştır."

Faiz kararı için kritik gün geldi! Ekonomistler tek bir tahmin yaptı

Merkez Bankası'ndan yeni adım: Yüzde beş ek ücret!