27 / 12 / 2024

Türkiye Değerleme Uzmanları Birliği, gayrimenkul değerleme eğitimleri açıyor

Türkiye Değerleme Uzmanları Birliği, gayrimenkul değerleme eğitimleri açıyor

"Türkiye Değerleme Uzmanları Birliği" Sermaye Piyasası Kurulu´nun düzenlediği gayrimenkul değerleme uzmanlığı sınavına yönelik hazırlık eğitimleri açıyor



Gayrimenkul değerleme mesleğini yürüten lisanslı değerleme uzmanlarının üye olduğu kamu kurumu niteliğinde bir meslek kuruluşu olan "Türkiye Değerleme Uzmanları Birliği" Sermaye Piyasası Kurulu´nun düzenlediği gayrimenkul değerleme uzmanlığı sınavına yönelik hazırlık eğitimleri açıyor.

Türkiye Değerleme Uzmanları Birliği, kuruluşundan bu yana gayrimenkul değerleme uzmanlığı sınavına yönelik bu ilk eğitim programını "Türkiye Sermaye Piyasaları Aracı Kuruluşlar Birliği"  ile birlikte düzenliyor.

Sermaye Piyasası Kurulu´nun mevzuatına uygun olarak 6-7 Kasım 2010 tarihinde yapılacak olan gayrimenkul değerleme uzmanlığı sınavına hazırlanmak isteyen, meslekle ilgili temel bilgilere sahip ve ilgili dört yıllık üniversitelerden mezun bireylerin katılması beklenen eğitimde, sınavın 5 farklı modülü için farklı sınıflar açılıyor.

Eğitim sınıfları; Temel Finans Matematiği,  İlgili Mesleki Mevzuat ve Etik Kurallar, Gayrimenkul Değerleme Esasları, İlgili Vergi Mevzuatı, İnşaat Muhasebesi konularından oluşacak.  Birlik, uygulamacılarla olduğu kadar akademik çevreden de oluşturduğu güçlü eğitmen kadrosu ile eğitimleri organize ediyor ve eğitimde eski sınavlarda çıkmış soruların örneklerle çözülmesi de planlanıyor. Eğitimin toplam 99 saat olması, sınırlı kontenjanla açılması ve 25 Eylül´den başlayarak İstanbul´da yapılması planlanıyor. Eğitim programının detaylarına Türkiye Değerleme Uzmanları Birliği´nin internet sitesinden (www.tdub.org.tr) ulaşılabilmektedir.

Son yıllarda gittikçe yıldızı parlayan  "Gayrimenkul Değerleme Uzmanlığı" mesleğinde lisan alabilmek için asgari 4 yıllık üniversite mezunu olmak, gayrimenkul değerlemesi alanında en az 3 yıl tecrübe sahibi olmak, ayrıca lisanslama sınavında başarılı olmak gerekiyor. Sınavı geçen ancak tecrübe şartını sağlayamayan kişilerse uzman yardımcısı olarak başlayıp, daha sonra uzmanlığa geçebiliyor.

Yılda tahmini 400.000 adedin üzerinde rapor üretildiği düşünülen sektörün 3.000´in üzerinde değerleme uzman ve uzman adayını istihdam ettiği tahmin ediliyor.  Gelişen işlem hacmine paralel sektörde üretilen rapor adedinin artması nedeni ile sektörün ciddi bir iş potansiyeli barındırdığı biliniyor. Geleceğin mesleklerinden biri olarak görülen değerleme uzmanlığında "Lisans" sahibi olmak aranılan bir nitelik haline geldiğinden, sınavlar son yıllarda büyük ilgi görüyor.

Değerleme Uzmanlığının Ülkemizdeki Gelişimi ve Türkiye Değerleme Uzmanları Birliği Ülkemizde gayrimenkul değerleme mesleğinin kurumsal bir kimlik kazanması, Sermaye Piyasası Kurulu´nun konuya ilişkin düzenlemelerine paralel olarak gerçekleşti. Halka açık şirketler ve gayrimenkul yatırım ortaklıklarının gayrimenkul alımı, satımı ve kiralamalarında şirket hissedarlarının doğru bilgilendirilmesi ve korunmasını amaçlayan SPK, gayrimenkul değerlemesi yapacak uzmanlara lisans vermeye ve bu uzmanlarca kurulan şirketleri listeye almaya başladı.  Ancak son dönemde SPK tarafından verilen lisanslar farklı kurumlar tarafından da referans alınmaya başlandı. Bugün bankalar ve pek çok kamu kurumu, gayrimenkul değerlemesinde SPK lisanslı uzmanları ve SPK listesindeki değerleme şirketlerini tercih ediyor.

Lisanslı değerleme uzmanları SPK tarafından listeye alınan gayrimenkul değerleme şirketlerinde tam zamanlı istihdam edilebildiği gibi, şirketlerle yaptıkları bir sözleşme çerçevesinde yarı zamanlı olarak da görev alabiliyorlar. Böylece Şirketler sadece kuruldukları bölgelerde değil, sözleşmeli değerleme uzmanları vasıtasıyla farklı şehirlerde ve ilçelerde de hizmet verebiliyor. Ayrıca SPK listesine girecek değerleme şirketlerinin sermayesinin asgari %51´inin en az iki değerleme uzmanına ait olması zorunluluğu bulunuyor.

Gayrimenkul değerleme uzmanlığı lisansı alabilmek için asgari 4 yıllık üniversite mezunu olmak, gayrimenkul değerlemesi alanında en az 3 yıl tecrübe sahibi olmak, ayrıca SPK tarafından yapılan gayrimenkul değerleme uzmanlığı sınavında başarılı olmak gerekiyor. Sınavı geçen ancak tecrübe şartını sağalamayan kişilerse uzman yardımcısı olarak başlayıp, daha sonra uzmanlığa geçebiliyor.

Gayrimenkul değerleme uzmanlığı sınavı ise gayrimenkul değerleme esasları, mesleki mevzuat ve etik kurallar, inşaat ve gayrimenkul muhasebesi, temel finans matematiği ve ilgili vergi mevzuatından oluşmakta. Henüz değerleme alanında sadece 1 yıl tecrübesi olan üniversite mezunları ise daha dar kapsamlı bir sınavla konut değerleme uzmanlığı lisansı alabiliyor ve sadece konutlar için değerleme raporu hazırlayabiliyor.

Türkiye Değerleme Uzmanları Birliği´nin Statüsü 17 Aralık 2009 tarihli Resmi Gazete´de yayınlanmış ve Birliğin genel kurulu 26 Mayıs 2010 tarihinde İstanbul´da gerçekleşmişti.  Hali hazırda yaklaşık 1200 üyesi bulunan Birliğin, lisansını almış ancak henüz üye olmamış değerleme uzmanlarının da katılımıyla birlikte kısa bir zamanda 1500 üye sayısına ulaşması bekleniyor. Birliğin kuruluş amaçları arasında gayrimenkul değerleme faaliyetlerinin gelişmesi, Birlik üyelerinin dayanışma, özen ve disiplin içerisinde çalışmalarının sağlanması, üyelerin mesleki menfaatlerinin korunması, haksız rekabetin önlenmesi, mesleki konularda üyelerin aydınlatılması ve eğitilmesi, gayrimenkul bilgi merkezi kurularak bölgesel ve ülke genelinde gayrimenkul değerleri konusunda istatistikler oluşturulması yer alıyor.


Geri Dön