Genel

Türkiye dünyada çip üretimi yapan altıncı ülke olacak!

Kalyon Holding Yönetim Kurulu Başkanı Cemal Kalyoncu, kurdukları tesiste çip üretimine uygun altyapının hazır olduğunu belirterek, “Ar-Ge birimleri çalışıyor. Tayvan, Güney Kore, Japonya, Çin ve ABD gibi çip üreten ülkelerin arasına gireceğiz” dedi.Dunya

Güneş enerjisi modüllerinde üretimin dört temel aşamasını tek çatı altında birleştiren Ankara’daki Kalyon PV entegre tesislerindeki açılışta konuşan Kalyon Grup Yönetim Kurulu Başkanı Cemal Kalyoncu, çip üretimine uygun altyapının hazır olduğunu, Ar-Ge birimlerinin ön çalışma yürüttüğünü söyledi.

Dunya.com’dan Naki Bakır’ın haberine göre Avrupa ve Türkiye’de bir ilk olan güneş paneli üretiminin dört aşamasını tek çatı altında birleştiren entegre fabrikalar kompleksinin üçüncü faz üretim hattının açılışı yapıldı.

Kalyon Holding Yönetim Kurulu Başkanı Cemal Kalyoncu, “Bizim gibi dört aşamayı birleştiren başka bir kuruluş sadece Çin’de var. Dünyanın her yerinde dört üretim aşaması aynı. 3’üncü fazla birlikte Kalyon PV’nin toplam üretim kapasitesi 2.000 MW’a çıktı, tüm grup olarak hedefimiz yıllık 10.000 MW” dedi.

 

ABD’DEN TESİS KURMAMIZ İÇİN TEKLİF GELDİ

Kalyon PV’nin istihdamının 3 bin kişiye yaklaştığını belirten Kalyoncu şunları söyledi: “Güneş panelinde yüzde 85 yerli orana ulaştık. İhracatla ilgili yoğun talep var. ABD’liler aynı üretim tesisini ülkelerinde kurmamız için bize teklifte bulundu. Kalyon PV ile yaklaşık 500 milyon dolarlık bir döviz kaybını da önlemiş oluyoruz. Kalyon PV yarı iletken teknolojiye sahip tek üretim tesisi. Çip üretimi için gerekli teknolojimiz bu tesiste var. Ar Ge birimimiz çalışmalarını yoğun şekilde sürdürüyor. Mikro boyutlardaki teknolojik alet niteliğinde olan çipler, kuvars kumuna dönüştürülen polisilikondan üretiliyor. Dünyada ileri teknolojiye sahip olan Tayvan, Güney Kore, Japonya, Çin ve ABD gibi ülkeler çip üretiminde öne çıkıyor. Çip teknolojisi ile otomotiv, eğitim araçları, suni organlar, duyma cihazları gibi bir çok alanda kullanılıyor ve Endüstri 4.0 açısından da büyük önem arz ediyor. Fabrikanın teknoloji üssü olması için 100 civarında mühendis görev yapacak. 24 saat esasıyla çalışan tesiste dört aşamanın birlikte tek çatı altında olması bize büyük avantaj sağlıyor.”