Sektörel

Türkiye ekonomisinde 5 yıldızlı büyüme!

Türkiye ekonomisi yılın ikinci çeyreğinde yüzde 5,1 büyüdü. Beş yıldızlı büyümeye en büyük katkıyı yüzde 6,3 ile sanayi, yüzde 6,8 ile inşaat sektörü verdi.

Türkiye ekonomisi yılın ikinci çeyreğinde yüzde 5,1 büyüdü. Beş yıldızlı büyümeye en büyük katkıyı yüzde 6,3 ile sanayi, yüzde 6,8 ile inşaat sektörü verirken söz konusu dönemde en yüksek büyüme hızı yüzde 27,4 ile “finans ve sigorta faaliyetleri”nde kaydedildi. Milli ekonomimiz bu büyümesiyle G-20 içinde üçüncü, Avrupa’da da dördüncü oldu.


Türkiye ekonomisi, bu yılın ikinci çeyreğinde bayram nedeniyle oluşan işgünü kaybına rağmen ilk çeyrekte elde ettiği yüksek büyüme oranını sürdürdü. Buna göre ikinci üç ayda ekonomimiz yüzde 5,1 büyüdü. İç ve dış talebin büyümeye pozitif katkı sağlamasıyla dengeli büyüme ikinci çeyrekte de devam ederken, yurtiçi talep büyümeye yüzde 3,2; net dış talep yüzde 1,8 katkı sağladı. Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK), yılın ikinci çeyreğine (nisan-haziran) ilişkin Gayri Safi Yurtiçi Hasıla (GSYH) verilerini açıkladı. Buna göre, GSYH tahmini, bu yılın ikinci çeyreğinde geçen yılın aynı çeyreğine göre yüzde 5,1 arttı. Öte yandan TÜİK, bu yılın ilk çeyreğinde yüzde 5 açıklanan büyümeyi de yüzde 5,2 olarak revize etti.


EN BÜYÜK KATKI İNŞAAT VE SANAYİDEN

Tarım sektörünün toplam katma değeri, bu yılın nisan-haziran döneminde geçen yılın aynı çeyreğine göre, zincirlenmiş hacim endeksi olarak yüzde 4,7, sanayi sektörünün toplam katma değeri yüzde 6,3, inşaat sektörünün ise yüzde 6,8 artış gösterdi. Ticaret, ulaştırma, konaklama ve yiyecek hizmeti faaliyetlerinden oluşan hizmetler sektörünün katma değeri ise yüzde 5,7 yükseldi.




Maliye Bakanı Naci Ağbal, ikinci çeyrek büyümesi ışığında 2017 yılında Türkiye’nin, OVP hedefinin de üzerinde büyüyeceğini tahmin ettiklerini söyledi. Hükümetin teşvikler ve desteklerinin ne kadar yerinde olduğunun yılın ilk yarısında elde edilen yüksek büyümelerle ortaya çıktığını belirten Ağbal, “Üçüncü çeyrekte turizmdeki toparlanma, ihracattaki olumlu seyir ile baz etkisi ekonomik büyümeyi ivmelendirecektir” dedi.



Başbakan Yardımcısı Mehmet Şimşek, %5.1’lik büyümeye ilişkin, “Bu büyümenin kapsayıcı olması temel önceliğimizdir” dedi. Şimşek, değerlendirmesinde “İstihdamı arttıran tedbirler ve ekonomik büyümedeki ivmelenmeyle, 2017 ikinci çeyreğinde bir önceki yılsonuna göre 600 bin ilave istihdam sağladık” dedi.



ŞAŞKINLIKLARI DEVAM EDECEK


Kalkınma Bakanı Lütfi Elvan, iç ve dış koşulların iyileşmesinin Türkiye’nin gerçek potansiyelinin ortaya çıkmasına daha çok imkan vereceğini belirterek, “Bu çerçevede üçüncü çeyrekte de ilk iki çeyrekteki büyümeyi aşacak bir oranla uluslararası kuruluşları şaşırtmaya devam edeceğiz” ifadesini kullandı.



ÜÇÜNCÜ ÇEYREKTE YÜZDE 7 OLUR


Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekci, bu yılın üçüncü çeyrek büyümesinin ikinci çeyrekten daha güçlü gelerek %7 seviyesinde olacağını ön gördü. Zeybekci ayrıca, “Yatırımlar ve ihracatla büyüyoruz. Yılın ilk yarısındaki %5,1’lik büyümenin 3,9 puanı yatırım ve ihracattan geldi” dedi.



Teşvikler sayesinde


Ankara Ticaret Odası Yönetim Kurulu Başkanı Gürsel Baran, reel sektöre verilen desteğin ekonomiyi büyüttüğünü ifade etti. Baran, şunları kaydetti: “Kamu kendi harcamalarını keserek reel sektöre kaynak aktardı. İnşaat, beyaz eşya ve mobilya sektörlerine yönelik uygulanan vergi indirimlerinin yanı sıra istihdama ve üretime yönelik teşvikler reel sektöre büyük destek oldu. Özel sektör de istikrar ve güven ortamında aldığı destekleri üretime ve ihracata yönlendirdi.”



Büyüme dengeli



Büyümeye ilişkin açıklamada bulunan DEİK Başkanı Ömer Cihad Vardan, iç ve dış talebin olumlu katkı sağlamasıyla dengeli büyümenin ikinci çeyrekte de sürdüğünü ve Türk ekonomisinin dinamizmini sürdürdüğünü söyledi. İhracat ve yatırımlardan gelen katkıya da dikkat çeken Vardan, “Ekonomimizin, 3’ncü çeyrekte gelecek güçlü rakamlarla gerçek potansiyelini açığa çıkarmaya ve ileriye dönük olarak dengeli büyümeye devam edecektir" diye konuştu.


Yeni Şafak