28 / 04 / 2024

Türkiye en fazla büyüyen ilk 5 ülke arasına girdi!

Türkiye en fazla büyüyen ilk 5 ülke arasına girdi!

Türkiye kesintisiz büyüme rekorunu 24 çeyreğe taşıdı. Üçüncü çeyrekte yüzde 4 ile en fazla büyüyen ilk 5 ülke arasına girdi. Yıl sonu tahminleri yukarı revize edilmeye başlandı



Türkiye, küresel ekonomideki belirsizlikler ve jeopolitik risklere rağmen bu yıl da büyümeye devam ediyor. Ekonomi, yılın üçüncü çeyreğinde yüzde 4 ile, 2.8 olan beklentinin üstünde büyüdü. 9 aylık büyüme ise yüzde 3.4 oldu. 24 çeyrektir kesintisiz büyüyen Türkiye aynı zamanda üçüncü çeyrekte dünyanın en fazla büyüyen beşinci ülkesi oldu. Türkiye İstatistik Kurumu tarafından dün açıklanan verilere göre, yılın üçüncü çeyreğinde büyümeyi yurtiçi tüketim 2.2 puan, devletin nihai tüketim harcamaları 0.76 puan, stok değişmeleri 1 puan, net ihracat 0.1 puan yukarı çekerken, özel yatırımlar 0.12 puan aşağı çekti. Üretim yöntemiyle yapılan hesaplamada ise tarım sektörünün büyümeye katkısı 1.57, finansın katkısı ise 1.73 puan oldu. 


REVİZYONLAR BAŞLADI


Büyümenin beklentileri aşmasında, kamu harcamaları, stok birikimi ve iç tüketimin etkili olduğunu belirten uzmanlar, yıl sonu büyüme beklentilerinde yukarı yönlü revizyonların başlayacağına dikkat çekti. Nitekim İş Yatırım Ekonomisti Muammer Kömürcüoğlu, yüzde 2.8 olan yıllık büyüme tahminlerini 3.2'ye, Turkey Macro View Consulting Kurucu Genel Müdürü Serkan Özcan ise yüzde 2.7'lerden 3.5'lere revize edileceğini kaydetti. JP Morgan da 2015 büyüme tahminini yüzde 3.3'ten 3.9'a, 2016 tahminini ise yüzde 2.8'den 3.3'e revize etti. 


DÖRT ÇEKER EKONOMİ


Türkiye ekonomisinin dört çeker yoluna devam ettiğine dikkat çeken Ziraat Yatırım Ekonomisti Bora Tamer Yılmaz, küresel ve yerel gelişmelerin Türkiye'nin gelecek yıllarda 2023 hedefleri doğrultusunda yoluna emin adımlarla devam edeceğini gösterdiğini söyledi. Üretim yöntemiyle yapılan hesaplamada lokomotif sektörler olarak tarım ve hizmetler öne çıktı. Tarım sektörünü oluşturan faaliyetlerin toplam katma değeri, sabit fiyatlarla yüzde 11.1 arttı. Sektör temsilcileri baz etkisinin yanı sıra, ürün rekoltelerinde artış yaşanmasının büyümede etkili olduğu görüşünde.



2016 ÇOK DAHA İYİ BİR YIL OLACAK


Üçüncü çeyrekte büyümenin özel sektör talebi öncülüğünde gerçekleştiğini belirten Başbakan Yardımcısı Mehmet Şimşek, Türkiye açısından 2016'nın çok daha iyi olacağını, reformların hayata geçirileceğini ve büyüme potansiyelinin artacağını söyledi. Şimşek, "Kasım seçimleri sonrası ülkemizde siyasi görünümün iyileşmesi ve 4 yıllık iktidar döneminde reformları hızla uygulamaya koyacak olmamız, orta vadede gelişmiş ülkelerle arayı kapatmaya devam edeceğimizi gösteriyor" dedi.



Sabah 



Bu haber Hakimiyet Gazetesi'nde şöyle yer aldı:



Türkiye ekonomisi üçüncü çeyrekte yüzde 4 büyüdü. Beklenilenin üstünde gerçekleşen büyüme iş dünyasınca memnuniyetle karşılandı.


Tüm dünya ekonomilerindeki daralmaya rağmen Türkiye ekonomisinin büyümeye devam etmesini büyük bir başarı olarak değerlendiren KTO Başkanı Selçuk Öztürk dördüncü çeyrekten itibaren büyümenin hızlanacağını söyledi. 


TÜİK 2015 üçüncü çeyrek Gayri Safi Yurtiçi Hasıla (GSYH) verilerini açıkladı. Türkiye ekonomisi yılın üçüncü çeyreğinde yüzde 4 oranında büyüdü. Piyasada beklenilenin üstünde gerçekleşen büyüme iş dünyasınca memnuniyetle karşılandı. Yılık ilk 9 aylık döneminde GSYH artış oranı ise yüzde 3.4 oldu.


Büyüme rakamlarını değerlendiren KTO Başkanı Selçuk Öztürk, “Temmuz – Eylül 2015 dönemini kapsayan 3. Çeyrek büyümesi yüzde 4 oranında gerçekleşmiştir. Bu oranın beklenilenin üzerinde gerçekleşmesinden dolayı iş dünyası olarak olumlu değerlendiriyoruz. Yılın ikinci yarısından itibaren Türkiye’de siyasi belirsizlikle birlikte artan terör olaylarını yaşadık. Bununla birlikte eş zamanla olarak ülkemiz gerek ABD Merkez bankası FED kaynaklı gerekse Çin ekonomisinin yavaşlaması kaynaklı küresel piyasalardaki dalgalanmalardan etkilenmiştir. Tüm bunlara rağmen Temmuz – Eylül 2015 döneminde yüzde 4 büyüme dünya çapında bir başarıdır. Dün açıklanan Ekim ayı sanayi üretimi rakamının da son beş yılın en yüksek seviyede gerçekleşmesi ve yüzde 14.7 düzeyinde artmış olması da son derece olumludur. Hem sanayi üretimi hem de GSYH verileri ışığında değerlendirebiliriz ki Türkiye dördüncü çeyrekten itibaren büyümesini hızlandıracaktır. Türkiye her küresel kriz döneminde yüksek oranda büyümekte ve dünya ekonomilerinden pozitif olarak ayrışmaktadır. 2015 yılı tamamında yüzde 4’e yakın bir oranda büyüme beklemekteyiz ki bu oran büyük bir başarıdır. Ekonomiyle ilgili tüm veriler yeniden yüksek oranda büyüme için tüm kesimlerin istekli olduğuna işarettir. Siyasi istikrar ve güven ortamında üretimcimiz ve yatırımcımız daha da moral kazanarak daha gayretli çalışacaktır. Böylesine zorlu bir dönemde üreten, yatırım yapan, dünya pazarlarına açılan tüm tüccar ve sanayicilerimizi kutluyorum” dedi. 

 



Geri Dön