06 / 05 / 2024

Türkiye Enerji ve Altyapı Finansmanı Konferansı başladı!

Türkiye Enerji ve Altyapı Finansmanı Konferansı başladı!

“Euromoney Seminerleri ve Proje Finansmanı Dergisi tarafından düzenlenen - 6. Yıllık Türkiye Enerji ve Altyapı Finansmanı Konferansı”, ana sponsorlarından Akbank’ın desteğiyle 27 – 28 Mart tarihlerinde İstanbul’da gerçekleştiriliyor...




Bu yıl 6.’sı İstanbul Movenpick Otel’de gerçekleştirilen ve ana sponsorlarından birinin Akbank olduğu Euromoney konferansı kapsamında enerji yatırımlarından, altyapı yatırımlarına ve hukuksal çerçeveye kadar pek çok farklı konu değerlendirildi. Euromoney Seminerleri ve Proje Finansmanı Dergisi tarafından düzenlenen konferansa ekonomi yönetiminden temsilcilerin yanısıra, finans, hukuk, inşaat ve pek çok farklı sektörden üst düzey yöneticiler ve temsilciler katıldı. Konferans kapsamında ayrıca Türkiye’nin enerji ve altyapı stratejilerini değerlendiren sunumlar yapıldı. 


Konferansla ilgili değerlendirmelerde bulunan Akbank Kurumsal Bankacılık’tan sorumlu Genel Müdür Yardımcısı Alper Hakan Yüksel, Türk ekonomisinin istikrarlı ve yükselen görünümünün  proje finansmanı işlemlerinin artmasının önünü açtığını vurguladı. Yüksel, “Süreç yalnızca işlem sayısının artması şeklinde değil, aynı zamanda, projelerin tutar anlamında büyümesi ve daha karmaşık yapıları da beraberinde getirmesi sonucunu da doğuruyor. Bu nedenle, özellikle Gebze  İzmir  Otoyolu, İstanbul 3. Boğaziçi Köprüsü gibi büyük projeler için Hazine Müsteşarlığı’nın sunduğu borç üstlenimi garantisi gibi ilave teminatlar eklenir hale geldi. Bu tarz devlet garantileri, kamu-özel sektör ortaklığı arasında yapılacak (PPP Projeleri) hastane projeleri içinde Sağlık Bakanlığı, İstanbul 3. Havalimanı için Devlet Hava Meydanları İşletmeleri tarafınca sunulan dolaylı ciro garantileri ile de ayrıca zenginleştiriliyor. Projelerin uzun vade gereksinimleri de düşünülerek atılacak adımların, süreci daha da başarılı kılma yolunda önemli olduğuna inanıyoruz. Enerji yatırımları tarafında ise özelleştirme ile gelen deregülasyon süreciyle birlikte “green field” yatırımları da tüm hızıyla devam ediyor. Özellikle yenilenebilir enerji projeleri gerek yerli gerekse de yabancı bankalar için ilk tercih olmakla birlikte, çevre ile ilgili minimum gerekliliklerin sağlanması koşuluyla linyit yatırımlarına gelecek teşvik ve EÜAŞ varlıklarının özelleştirilmesine yönelik takvimi de bankacılık sektörü olarak dikkatle takip ediyoruz.” dedi.


Geri Dön