Sektörel

Türkiye gayrimenkul sektöründe dünya standartlarında!

28'incisi düzenlenen MIPIM Fuarı'na katılan Projebeyaz Gayrimenkul ve Helis Yapı'nın patronları fuarı değerlendirdi. Fuar, şirketler arasında yeni, güçlü ve istikrarlı iş bağlantıları kurulmasını sağladı.

Bu yıl 28'inci defa düzenlenen MIPIM Fuarı, uluslararası yatırımcıların kendi alanında en iddialı isimlerini, şehir planlamacılarını, uluslararası yatırımları kendi coğrafyalarına çekmeye kararlı belediyeleri, turizmde yeni fırsatlar arayan otel gruplarını bir araya getirdiği gibi ülkeler, şehirler ve şirketler arasında yeni, güçlü ve istikrarlı iş bağlantılarının kurulmasına olanak sağladı.


Projebeyaz Gayrimenkul ve grup şirketi Helis Yapı Yönetim Kurulu Başkanı Murat Uzun ve Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Tolga Han MIPIM fuarını değerlendirdi.



Helis Yapı Yönetim Kurulu Başkanı Murat Uzun, MIPIM 2017 ile ilgili değerlendirmelerde bulunarak şöyle konuştu;


‘’Dünyada gayrimenkul ticareti tüm hızıyla, her geçen sene kendini yenileyerek ve geliştirerek büyümektedir. Ülkeler fuarı ziyaret eden yatırımcı müşterilere sunduğu birbirinden cazip tekliflerle adeta birleriyle yarışıyor. Yatırımcıya sundukları cazip finans metotları ve yatırım planları, stantlarda sergiledikleri projelerin önüne geçmiş durumda.


Fuar bu sene ziyaretçi akınına uğradı diyebiliriz. Almanya'nın daha önce ilk 10'a giremeyen şehirlerinden 4 tanesi bu sene ilk sıralara yerleşmiş durumda. Avrupa’nın kuzey ülkeleri bu seneye damgasını vuracak gibi görünmekte. Londra ve Paris ise gecen senelere göre ilgisini yitirmekte.


MIPIM 2017’de, perakende müşterisi dahi öncelikle finansal yatırımın kazancına yoğunlaşmış durumda. Projelerin Ülke güven, geliştirici şirkete güven, ve mimari detayları olarak kriter sıralaması olduğunu görmekteyiz.


Gayrimenkul yatırımcılarının aradığı özelliklere sahip gayrimenkulün geri getirisini ve zamanlamasına odaklanmış durumda. Satış hızını arttırmak isteyen gayrimenkul geliştiricileri ise hem müşterinin aradığını hem rakiplerinin önüne geçmek için finansal formüllerini MIPIM 2017'de sahaya sürmüş durumda. Her geçen sene daha sıkı bir rekabet ortamı görmekteyiz. Buna ek olarak ülkelerin vatandaşlık ve oturum izinlerini gayrimenkule endekslemeleri yatırım yapacak müşteriye sunulan seçenekleri bir hayli arttırdı.


Türkiye gayrimenkul piyasası, MIPIM 2017'de başta İTO öncülüğünde yatırımcının huzuruna çıktı. İTO'nun yanı sıra Türk inşaat firmaları ve Türk gayrimenkulünün seçkin sektör oyuncuları bu fuarda, dünya gayrimenkulünde boy gösterdiler. Fuarın birinci günü Çevre ve Şehircilik Bakanı Sayın Mehmet Özhaseki, Türk şirketlerine destek amacı ile tek tek stantları ziyaret edip organize edilen panelde konuşmacı olarak katıldılar.


Pazarlamaya ve satışa önem vermeliyiz.


Murat Uzun ‘’MPIM özelinde de sektörün global trendini de dikkate alarak Türkiye olarak gayrimenkul sektöründe artık Dünya standartlarında tanıtım ve organizasyon yapmalıyız. Sadece inşaat firmalarının başrolde olduğu bir yöntem değil Türk gayrimenkul pazarlama firmalarımızın aktör olarak ön planda olduğu bir taktik izlenmelidir. Dünyada ne üretirseniz üretin, satmayı ve pazarlamayı yapamadığınız sürece yalnızca üretmek yeterli gelmeyecek.


Gayrimenkulde biz Türkler olarak ne üretirsek üretelim, özellikle bu dönemde pazarlamaya ve satışa önem vermeliyiz. Öncelikle hükümetimiz artık inşaat firmalarına verdiği önemi, emlak firmalarına, hatta bir araya gelmiş ve dernekleşmiş emlak firmalarına da vermelidir. Türk gayrimenkulünü Dünyaya satabildiğimiz sürece, uzun vadede sürdürülebilir bir gayrimenkul pazarımız olur. Aksi düşünüldüğü sürece sadece üretmiş olur ve ‘balon mu var mı yok mu’ diye tartışmaya devam ederiz.


Biz bu konuları tartışıp vakit kaybederken, dünyadaki diğer rakiplerimiz gayrimenkullerini pazarlamada oldukça yol almış olacaklar. Buna en iyi örnek bu sene MIPIM 2017'de yaşanan tablo olacaktır. MIPIM 2017 Fuarı’nı izleyen ve objektif değerlendirme ile bakan herkes bulunduğumuz durumu, Türkiye’nin gayrimenkul geleceğini rahatlıkla değerlendirebilir, tahmin edebilir. Türkiye olarak büyük oynuyoruz ama büyük düşünmeli ve ortaya koymalıyız’’ dedi.