Sektörel

Türkiye, MIPIM 2017 için tüm hazırlıklarını tamamladı!

Türkiye, 14-17 Mart 2017 tarihlerinde gerçekleştirilecek MIPIM 2017 için tüm hazırlıklarını tamamladı. Türkiye, Cannes’da dünyanın yatırımcısına Türkiye’deki yatırım fırsatlarını anlatacak

Türkiye, 14-17 Mart 2017 tarihlerinde Fransa Cannes’da gerçekleştirilecek MIPIM 2017 için tüm hazırlıklarını tamamladı. Çevre ve Şehircilik Bakanı Mehmet Özhaseki’nin de katıldığı fuarda 90 ülkenin gayrimenkul alanındaki en iddialı yatırımcılarıyla bir araya gelecek Türkiye’nin katılım rakamları ve yapılan hazırlıklar, MIPIM’de gövde gösterisinin olacağını ortaya çıkarıyor. 1.800 metrekarelik alanda 250 firma, 6 şehir ve 1 ilçe katılımıyla temsil edilecek Türkiye’den Cannes’a gidecek kişi sayısı ise yaklaşık 600. Türkiye, Cannes’da dünyanın yatırımcısına Türkiye’deki yatırım fırsatlarını anlatacak


Alkaş’ın Türkiye temsilciliğini yaptığı dünyanın en büyük ve en önemli gayrimenkul fuarı MIPIM 2017, Türkiye’nin bir kez daha ama daha güçlü bir şekilde gövde gösterisine sahne olacak. 14-17 Mart 2017 tarihleri arasında Fransa Cannes’da 90 ülkeden gayrimenkulün iddialı isimleri kadar iddiasını yükseltmek isteyen yatırımcılarını 28’inci defa bir araya getirecek olan MIPIM’de Türkiye, yaklaşık 600 kişiyle temsil edilecek. Türkiye’nin temsiliyetiyle ilgili iddialı rakamlar, bununla sınırlı değil. Toplamda 19.000 metrekarelik alanda gerçekleştirilecek olan fuarda Türkiye temsiliyet alanını 1.800 metrekareye yükseltirken, katılımcı firma sayısı ise 250’ye ulaşmış durumda.


DÜNYA YATIRIM LİGİNE GİRMEYE KARARLI ŞEHİRLER, MEGA PROJELERİNİ ULUSLARARASI YATIRIMCIYA ANLATACAK

Türkiye’nin MIPIM 2017’de bir kez daha ama daha güçlü bir şekilde gövde göstereceği yapacağına dair bir diğer önemli gösterge ise gayrimenkul ve mimarlık firmalarının katılımındaki artışa benzer bir gelişmenin şehirler açısından da yaşanıyor olması. Adını, dünya yatırım ligine yazdırmaya kararlı şehirler de Fransa Cannes’daki bu büyük gösteri için yerini almış durumda. İstanbul başta olmak üzere Antalya, Balıkesir, Eskişehir, Hatay ve Kocaeli şehirlerinin katıldığı fuarda ayrıca Beyoğlu da yer alıyor. İstanbul, İstanbul Ticaret Odası önderliğinde Londra ve Paris çadırları arasındaki 685 metrekarelik çadırda kentin en prestijli projelerini uluslararası yatırımcıya tanıtmak için tüm hazırlıklarını tamamlarken, Antalya ise her biri yaklaşık 1’er milyar dolarlık Kepez – Santral Mahalleleri Kentsel Dönüşüm, Kruvaziyer Limanı, Konyaaltı Sahil Yenileme başta olmak üzere pek çok projeyle Büyükşehir Belediyesi tarafından temsil edilecek. Fuarda yine Büyükşehir Belediyesi önderliğinde yer alan Kocaeli ise ulaşım projeleri kadar ticari gayrimenkul, konut yatırımları ve turizmi konu alan pek çok projeyle temsil edilecek. Bunlar içinde İzmit Teleferik, Gebze-Darıca Metrosu, Körfez-Derince-İzmit Kartepe Hafif Raylı Sistem, Mannesmann, İzmit Kent Merkezi, Kanalboyu, Gezbe-Sultanorhan ve Kartepe projeleri dikkat çekenler arasında yer alıyor. Diğer yandan Beyoğlu ise Beyoğlu Belediyesi’nin öncülüğünde 35 firmayı bir araya getiren Beyoğlu Investors Group (BIG) ile uluslararası yatırımcıların karşısına çıkacak. 47 projeyle temsil edilecek Beyoğlu’nda öne çıkan projeler ise Galataport, Haliçport, Piyalepaşa İstanbul, Taksim 360, Okmeydanı ve Sütlüce-Örnektepe. 


Mesleki toplum örgütlerindeki katılım iştahı, altı çizilmesi gereken bir diğer gelişme. 

İstanbul Maden İhracatçıları Birliği (İMİB) ve turkishceramics – Seramik Tanıtım Grubu’nun Türkiye’deki sektörel fırsatları anlatacağı fuarda ayrıca, Alışveriş Merkezi Yatırımcıları Derneği (AYD),  Gayrimenkul ve Gayrimenkul Yatırım Ortaklığı Derneği (GYODER) de Türkiye’deki hız kaybetmeyen yatırımları ve bu çerçevedeki fırsatları uluslararası platforma anlatacak kuruluşlar arasında bulunuyor. Diğer yandan, MIPIM 2017’de Türkiye’nin son yıllardaki en önemli prestij projeleri arasında yer alan 3. Havalimanı, bir başka deyişle  İGA Havalimanı ve hemen yanındaki Airport City İstanbul da uluslararası yatırımcıya tanıtılacak. 


TÜRKİYE’NİN MIPIM’DEKİ BÜYÜK GÖSTERİSİNE ÇEVRE VE ŞEHİRCİLİK BAKANLIĞI’NDAN TAM DESTEK

MIPIM 2017’de Türkiye’nin daha güçlü bir şekilde gövde gösterisi yapacağının en önemli kanıtlarından biri de fuarda Türkiye’nin bakanlık düzeyinde temsil edilecek olması. Çevre ve Şehircilik Bakanı Mehmet Özhaseki’nin de katıldığı fuarda ayrıca, Türkiye’deki yatırım fırsatları, Başbakanlık Yatırım Destek ve Tanıtım Ajansı Başkanı Arda Ermut ve TOKİ Başkanı M. Ergün Turan tarafından da anlatılacak. 

Diğer yandan, Türkiye’nin büyük gövde gösterisinde uluslararası yatırımcılarla Türk yatırımcıları bir araya getiren etkinlikler de en önemli rollerden birini üstleniyor. 14 Mart 2017’de Türkiye Resmi Açılışı’nın yapılacağı MIPIM 2017’de 14:00’da “Türkiye Yabancı Yatırımcı İçin Neden Cazip Bir Ülke” başlığı altında Türkiye’deki gayrimenkul alanında yaşanan büyük kentsel dönüşüm hareketleri ve mega projelerin yarattığı fırsatlar paylaşılacak. Moderatörlüğünü Alkaş Yönetim Kurulu Başkanı ve JLL Türkiye Ülke Başkanı Avi Alkaş’ın yapacağı toplantının açılış konuşması, Çevre ve Şehircilik Bakanı Mehmet Özhaseki tarafından gerçekleştirilecek. Toplantının konuşmacı isimleri ise Başbakanlık Yatırım Destek ve Tanıtım Ajansı Başkanı Arda Ermut, GYODER Yönetim Kurulu Üyesi Cansel Turgut Yazıcı ve Aareal Bank Group Türkiye Genel Müdürü Şenay Azak Matt. Fuarın ilk günü Türkiye’deki fırsatların anlatılması açısından bir başka önemli toplantıya da ev sahipliği yapacak. “Büyük Şehirlerdeki Mega Projeler ve Şehir Kalkınmasına Etkileri Nelerdir” isimli toplantıda özelikle İstanbul’un 3. Havalimanı’nın yarattığı fırsatlar da paylaşılacak. Toplantıya İstanbul Yeni Havalimanı Şehri Müdürü Ayhan Ökmen’in yanı sıra Arexpo Spa Uluslararası İlişkiler Departmanı’ndan Alberto Mina ve Places for People Group Ürün ve İnovasyon Hizmet Direktörü Alexandra Notay katılıyor. 


Türkiye ile ilgili etkinlikler, MIPIM’in 2. günü olan 15 Mart 2017’de de hız kesmeyecek. Günün ilk etkinliği 10:00’da Türk mimarlığının dünyada da ön plana çıkmaya başlayan gelişiminin anlatılacağı “Türkiye Mimarlığı Dünya Haritasında” isimli toplantı olacak. Türkiye şovu 12:00’da Esas Gayrimenkul’ün “Öğle Yemeği” ile devam ederken, uluslararası yatırımcıların da yer alacağı bu toplantıda Türkiye’nin gayrimenkul fırsatlarını anlatılacak. 14:00, İstanbul Ticaret Odası’nın yine ulusal ve uluslararası yatırımcıları bir araya getireceği “Kokteyl ve Network Etkinliği”nin zamanı olacak. 15:00’da ise dünya çapında iddialı bir tema park olan “Bandırma Tasarım Parkı Yarışması”nın sonuçları açıklanacak. Akşam saatlerinde de ivmesi düşürülmeyen Türkiye’nin gövde gösterisi, bu defa TSKB Gayrimenkul Değerleme’nin “Akşam Yemeği” ile devam edecek. 16 Mart Perşembe ise İstanbul’un 3. Havalimanı’nın hemen yakınında kurulacak “İstanbul Airport City Kahvaltısı”na ev sahipliği yapacak. 


ULUSLARARASI PLATFORMLARDA TÜRKİYE’DEKİ PAZARIN CANLI VE HAREKETLİ OLACAĞININ GÜVENİNİ VERECEĞİZ

Alkaş Yönetim Kurulu Başkanı ve JLL Türkiye Ülke Başkanı AVİ ALKAŞ, Türkiye’nin zor bir yılı geride bıraktığını ve bunun, gayrimenkul sektörüne de yansıdığını belirterek, böyle bir dönemde MIPIM’de her zamankinden daha etkin varlık gösteriliyor olmasını, önemli bir gelişme olarak nitelendirdi. Alkaş, şöyle konuştu: 

“Geçmişte Başbakan Yardımcısı düzeyinde Sayın Ali Babacan’ın da katılımıyla Türkiye’nin Onur Ülkesi olduğu MIPIM Fuarı’nda Türkiye, bu yıl yine Bakanlık düzeyinde temsil edilecek. Çevre ve Şehircilik Bakanı Sayın Mehmet Özhaseki’nin katılımı, böylesi bir dönem için özel bir değer taşıyor. 

Ekonomik canlılıkla, her şeye rağmen ilan edilen ekonomik seferberlikler doğrultusunda yatırımcımızın, iş insanımızın, bu konuda hizmet üretenlerimizin hep birlikte orada yine boy göstereceğiz. Böyle zamanlarda ülke olarak tanıtıma daha çok ihtiyacımız var. Uluslararası platformlarda Türkiye’deki pazarın canlı ve hareketli olacağının güvenini vereceğiz.” 


Avi Alkaş’ın dikkat çektiği bir diğer konu, Türkiye’den mülk edinen yabancıya vatandaşlık verilmesi ve bu fırsatın yabancılara daha iyi tanıtılabilmesi için uluslararası kulvarda yapılması gereken çalışmalar oldu. Alkaş, şöyle konuştu: 

“Türkiye’den mülk edinen yabancıya vatandaşlık verilmesi, Türkiye’nin lokomotif sektörlerinden inşaatın hareket kazanması açısından oldukça heyecan verici. Bu hamle ile Türk inşaat sektörüne yurtdışından daha çok talep yaratılacaktır. Ancak, bu fırsatı yabancılara daha iyi tanıtmak için yurtdışında da pazarlama faaliyetlerinde bulunmak gerekiyor. Ki, MIPIM, bunun için en önemli platformlardan biri.”


MIPIM’E BAKAN DÜZEYİNDE KATILIM, TÜRKİYE’NİN GAYRİMENKUL GÜCÜNÜ ORTAYA KOYMAK AÇISINDAN SON DERECE DEĞERLİ 

MIPIM’de dünyaya Türkiye’nin gücünü bir kez daha ama daha güçlü bir şekilde göstereceklerini vurgulayan Alkaş Genel Müdürü YONCA AKÖZER, bu iddianın Türkiye’nin içinde bulunduğu dönem açısından son derece önemli olduğunu kaydetti.  Aközer, bu açıdan Çevre ve Şehircilik Bakanı Mehmet Özhaseki’nin MIPIM 2017’ye katılımını, Türkiye’nin daha etkin bir şekilde ifade edilmesi için önemli ve değerli bir gelişme olarak değerlendirdi. Aközer, Türkiye’nin içinde bulunduğu durum göz önüne alındığında gayrimenkul şirketleri ve mimarlık şirketlerinin ilgisinin son derece yüksek olduğunu belirtti. 


Kuruluşların Türkiye’nin gayrimenkul fırsatlarını anlatabilmek kadar, kendilerini de ifade edebilmek için MIPIM’e katılımlarını sürdürdüklerini belirten Aközer, şöyle konuştu:

“Bu, gayrimenkul şirketlerimiz, mimarlarımız ve şehirlerimizin uluslararası oyun içinde yer alma isteklerinin somut bir göstergesi olmasının yanı sıra ülkemizin ekonomideki en önemli güçlerinden biri olan gayrimenkul sektörünün gerçek dinamikleriyle temsil edilmesi açısından da önem taşıyor. Kuruluşlarımızla aynı heyecanı taşıyarak bu uluslararası platformda Türkiye’yi temsil etmek bizim için de gurur verici. Hedefimiz her sene  daha fazla şehir ve projemizin tanıtımını sağlamak. Türkiye, katılan firmalar ve şehirler ile bu yıl da MIPIM’deki sürekliliğini koruyor. Ülke olarak  yine MIPIM’de yoğun katılım ile uluslararası yatırımcıya Türkiye’deki hareketliliği ve devamlılığı aktaracağız. Bu, yabancı yatırımcı çekmek isteyen Türk firmaları için son derece önemli bir tanıtım.” 


Yonca Aközer’in dikkat çektiği bir diğer konu, Türkiye adına düzenlenecek etkinlikler oldu. Aközer, şöyle konuştu: “Türkiye tanıtımı için düzenlenen etkinlikler bu yıl Türkiye için her zamankinden daha da önemli. Bunun için fuarın ilk günü Türkiye adına bir oturumumuz olacak. Burada T.C. Çevre ve Şehircilik Bakanımız Sayın Mehmet Özhaseki bir açılış konuşması yapacak. Ardından T.C. Başbakanlık Yatırım Destek ve Tanıtım Ajansı Başkanı Sayın Arda Ermut rakamlarla Türkiye ile ilgili veriler verecek. Türkiye gayrimenkul sektörünü temsilen JLL Türkiye Ülke Başkanı Avi Alkaş, GYODER Yönetim Kurulu Üyesi Cansel Turgut Yazıcı ve Aareal Bank Grup Türkiye Genel Müdürü Şenay Azak Matt Türkiye’deki sektörün hareketliliği ve yatırım sürekliliğini uluslararası platformda paylaşacak. Türkiye adına yapılan oturumun haricinde İGA Havalimanı’nın düzenlediği İstanbul Airport City Kahvaltısı ve Esas Gayrimenkul’ün düzenlediği öğle yemeği ile Türkiye’deki gayrimenkul fırsatları uluslararası platforma ifade edilecek.”