Türkiye Gazze'nin doğalgazına talip!
Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız, kısa vadede gerekli izinlerin oluşmasıyla 100 megavatlık yüzer bir santralin, geminin oraya özel sektör aracılığıyla ulaştırılması ve Gazze'de bir balıkçı limanında demirleyerek enerji üretileceğini belirtti.
Enerji Bakanı Taner Yıldız, Filistin'in doğalgaz rezervleriyle ilgili olarak açacağı ihalelere Türkiye'nin katılacağını açıkladı.
Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız, "Kısa vadede gerekli izinlerin oluşmasıyla 100 megavatlık yüzer bir santralin, geminin oraya özel sektör aracılığıyla ulaştırılması ve Gazze'de bir balıkçı limanında demirleyerek enerji üretilip verilmesini amaçlıyoruz. En seri çözüm bu" dedi.
Bakan Yıldız, Filistin Enerji Bakanı Dr. Omer Kıttaneh bakanlıkta görüştü.
Yıldız, görüşmenin ardından yaptığı açıklamada, konuk bakanla, Filistin ve Gazze'nin enerjiyle alakalı konularında bir kısım detayları görüştüklerini söyledi.
Türkiye'nin, Mısır, Libya, Filistin, Irak, Suriye ve Lübnan'ın içinde bulunduğu 8 ülkenin enterkonneksiyonunu üstlendiğini anımsatan Yıldız, özellikle Gazze'de çok farklı bir durum oluştuğunu ifade etti.
Gazze'de enerji sisteminin tamamen çöktüğünü, santraller ve iletim hatlarının bombalandığını dile getiren Yıldız, Türkiye olarak enerji alanında Filistin ve Gazze için neler yapılabileceğini, bunun için uluslararası zeminin nasıl sağlanacağını görüştüklerini belirtti.
Yıldız, İsrail saldırılarında 2 bin Filistinli'nin hayatını kaybettiğini, 10 bin civarında da yaralı olduğunu söyledi.
Filistin'de kısa, orta ve uzun vadede enerji sektöründe neler yapılması gerektiğini çıkardıklarını ifade eden Yıldız, şöyle konuştu:
"Kısa vadede gerekli izinlerin oluşmasıyla 100 megavatlık yüzer bir santralin, geminin oraya özel sektör aracılığıyla ulaştırılması ve Gazze'de bir balıkçı limanında demirleyerek enerji üretilip verilmesini amaçlıyoruz. En seri çözüm bu. Çünkü İsrail'den gelen 10 ayrı hat bombalandı ve oradaki 120 megavatlık güçten oldu Gazze. Kendi içindeki santral vuruldu ve çalışamaz hale geldi. Dolayısıyla orada orta ve uzun vadede yapılacak santraller üretime geçene kadar 2-3 ay içerisinde bu geminin oraya yanaşması lazım. Bu, İsrail'in ablukasını, enerji sektörüyle alakalı ambargosunu askıya alması anlamına gelir. Türkiye'nin enerji politikaları, barışın gerekçesi olarak kullanılması yönündedir."
Gazze'de 24 saatin ancak 4 saatinde elektrik verilebildiğine dikkati çeken Yıldız, "Yaşlılar, hastalar var. Bunlar İslami konular değil, aynı zamanda insani konular. Hastanelerin, okulların elektrik ihtiyacını mutlaka karşılamamız lazım. İsrail yönetiminin elektrik teminiyle alakalı yaklaşımlarının bulundukları noktadan daha farklı olacağına inanıyorum. Bu insani bir durum" dedi.
Gazze'nin münhasır ekonomik sahası bulunduğuna işaret eden Yıldız, "Orada tespit edilmiş doğalgaz rezervleri var. Kalıcı enerji yapısı doğalgaz rezervlerinin Gazze'ye aktarılmasıyla alakalıdır. Uluslararası firmalar orada çalışıyorlar. Bundan sonra Filistin'in herhangi bir ihale açması halinde ihalelere katılacağız. Doğalgaz ve petrol aramacılığıyla ilgili uluslararası firmaların yaptığı gibi bu konuda öncü olacağız" diye konuştu.
Yıldız, kısa vadede yüzer santralden enerji temini, orta ve uzun vadede iletim hatları, master plan, teknik teçhizat, iletkenler, trafolar, direkler ve mühendislik çalışmaları dahil yardımda bulunabileceklerini, enerji sektörüyle ilgili ablukanın kaldırılmasının bu yardımlar için önemli olduğunu ifade etti.
Bakan Yıldız, gerekli izinlerin alınmasıyla yüzer geminin Gazze sahillerine yanaşabileceğini kaydetti.
"ENERJİ ALTYAPISI YERYÜZÜNDEN SİLİNDİ"
Kıttaneh de Türk halkına ve hükümetine, Filistinli kardeşlerinin yanında durdukları için teşekkür etti.
İsrail saldırılan kaynaklanan duruma ilişkin Yıldız'ı bilgilendirdiğini ifade eden Kıttaneh, saldırıların insanlığı hedef aldığını, kadın ve çocukların katledildiğini, cami, hastane ve altyapının tahrip edildiğini vurguladı. Kıttaneh, ateşkes sürecinde, tasavvur edilemeyecek büyüklükte yıkım ve kötülükler yapıldığını gördüklerini kaydetti. Kıttaneh, şöyle konuştu:
"Günlük olarak binlerce yaralıyı hastanede ziyaret ediyoruz. Geçen hafta Kudüs'teki bir hastanede 8 yaşında bir çocuk vardı. Çocuk hastanede narkozun etkisinden uyandığında 2 ayağını kaybettiğini gördü. Kimse onu koşmaya ikna edemedi, kimseyle konuşmadı. Durumu biraz iyileştiğinde bir kağıt ve kalem istedi. İsrail savaş uçakları ve uçakların bombalarıyla ölen çocukları çizdi. Bir neslin katledildiği bilinsin diye söylüyorum. Onbinlerce ev, büyük bir depremdeki gibi yerlebir oldu, bütün altyapı yerlebir oldu. Özellikle enerji altyapısı yeryüzünden silindi."
Kıttaneh, Yıldız'a kısa vadeli ve acil ihtiyaçlarını, taleplerini ilettiğini ifade etti.
Bu süreçte Türk halkının desteğinin lafta kalmadığını söyleyen Kıttaneh, yaralıların Türkiye'de tedavi görmesi ve prefabrik evler konusundaki destekler için Türkiye'ye teşekkür etti. Kıttaneh, Türk firmalarıyla geçici ve daimi çözümler konusunda müzakerelerde bulundukları bilgisini verdi.
Enerji sektöründe Gazze'de hayata geçirmek istedikleri bir planı önümüzdeki günlerde ortaya koyacaklarına inandığını dile getiren Kıttaneh, Gazze'nin yeniden yapılandırılması ve ayağa kaldırılması konusunda Türkiye'den, İsrail nezdinde girişimde bulunulması ve İsrail'in tutumunun yumuşatılması konusunda destek istediklerini kaydetti.
Sabah