28 / 04 / 2024

Türkiye Girişimcilik Zirvesi gerçekleşti!

Türkiye Girişimcilik Zirvesi gerçekleşti!

Türkiye'nin en çok satan haftalık ekonomi dergisi Para Dergisi tarafından düzenlenen ve Türkiye Melek Yatırımcılar Derneği’nin desteklediği Türkiye Girişimcilik Zirvesi geçen hafta gerçekleşti. İşte zirveden satır başları...



 

Türkiye'nin en çok satan haftalık ekonomi dergisi Para Dergisi tarafından düzenlenen ve Türkiye Melek Yatırımcılar Derneği’nin desteklediği Türkiye Girişimcilik Zirvesi geçen hafta yapıldı. Borsa İstanbul’un İstinye’deki binasında gerçekleşen Zirve, siyaset, finans ve iş dünyasından birçok ismi girişimcilerle buluşturdu. Para Dergisi'nde yer alan habere göre, 500’ün üzerinde ziyaretçinin katıldığı zirvede Başbakan Yardımcısı Mehmet Şimşek, Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Faruk Özlü ve Gençlik ve Spor Bakanı Osman Aşkın Bak birer konuşma yaptılar. Açılışta Borsa İstanbul Yönetim Kurulu Başkanı ve Türkiye Varlık Fonu Yönetim Kurulu Başkanvekili Himmet Karadağ ile Halk Bankası Genel Müdürü Osman Arslan da görüşlerini paylaştı.


Gün boyu devam eden etkinliğin çok sayıda sponsor ve destekçisi bulunuyordu. Borsa İstanbul, Takas İstanbul, Merkezi Kayıt İstanbul, Halk Bankası, Türk Hava Yolları ve Taş Yapı ana sponsor olarak etkinliğe destek verirken Bankalararası Kart Merkezi, İstanbul Kalkınma Ajansı, İTÜ Arı Teknokent, Nuh Beton ve TÜBݬTAK da etkinliğin destekçileri arasında yer aldı. Türkiye Ekonomi Bankası ve Tavada Tavuk firmaları da etkinliğe katkıda bulundular. Bu tür büyük organizasyonlarda sponsorların önemi büyük. Ana sponsorlarımız ve destekte bulunan kurum ve firmalara ayrı ayrı teşekkür ediyoruz.

 

ULUSLARARASI KATILIMCILAR


Türkiye Girişimcilik Zirvesi’nde iki önemli isim de yer aldı. IBM Watson’dan Financial Services Düşünce Lideri Paolo Sironi “21. Yüzyılda Fintech Devrimi” konulu bir sunum yaptı. Güneydoğu Avrupa Araştırmalar Merkezi Başkanı Prof. Pano- yiotis Ketikidis ise “Ülkelerin Küresel Girişimcilik Başarısında İnovasyonun Ye¬ri” konulu bir konuşma gerçekleştirdi. Panellerde TÜBİTAK, KOSGEB, İTÜ, İstanbul Kalkınma Ajansı, Hazine Müsteşarlığı, Kredi Garanti Fonu, Başbakanlık Yatırım Ajansı yöneticileri girişimcilere çok özel bilgiler aktardılar. İş dünyasından ünlü isimler, Halk Bankası ve Türkiye Eko¬nomi Bankası’ndan yetkililer de sunumlarıyla girişimcilere yol gösterdiler.

 

GİRİŞİMCİLİK ÖDÜLLERİ VERİLDİ


Bu yıl ilki gerçekleştirilen “Paranın Girişimcileri Ödül Töreni”nde AI/Yapay Zeka, FinTech, loT, Siber Güvenlik, Gaming, VR/Sanal Gerçeklik, Robotics, Mobile Security, Kadın Girişimciliği, Beyaz Ekonomi dallarında girişimcilik ödüllerini aldılar. Böylelikle, özellikle teknoloji alanında önemli bir atağa hazırlanan Türkiye’de rol model girişimciler hem tanınmış oldular hem de bu konuların daha fazla gündeme gelmesi sağlandı. 

Hızlı teknolojik değişim ile iş hayatında kıdemlilerin bilgilerinin miadı dolunca, gençlerin kendi başlarına öğrenmek zorunda kaldığına vurgu yapan Turkuvaz Medya İcra Kurulu Üyesi Yasemin Gebeş, “Burada merak ve tutku kilit kelimeler. Genç girişimciler merak ve tutkudan yola çıkarak dünyayı değiştirmeye çalışıyorlar. Eski dünyanın gelişmiş gücü İngiltere’nin yerini Çin, Kore, Japonya, Almanya ve ABD aldı. Çünkü bu ülkeler girişimciliğe inanan yeniliğe açık bir nesil yetiştirdiler. Türkiye de girişimci kuşak ile geleceğin süper güçleri arasına girme konusunda bir şans yakaladı” dedi.

 

"GİRİŞİMCİLİĞİN MERKEZİ"


1950’li ve 60’lı yıllarda önemli olan konu icat çıkarmak iken, bugün onun yerini inovasyonun aldığına değinen Türkiye Melek Yatınmcılar Derneği Başkanı ve aynı zamanda Para Dergisi yazarı Baybars Altuntaş, da yaptığı konuşmada “Akıllı devletler artık vergi avantajı sağlayabilecekleri inovasyonları destekliyorlar. Girişimciliğin iki unsuru olan para ve ticaret bu topraklarda icat edildi. Para ilk olarak Lidya sınırlarındaki Manisa’da, ticaret ise Kayseri’de keşfedildi. Dolayısıyla bu topraklar aslında girişimciliğin de merkezi” dedi. Altuntaş sözlerine şöyle devam etti:
“Bugün bu zirveyi Borsa İstanbul’da gerçekleştiriyoruz çünkü her girişimcinin hayali işini büyütüp borsada halka açılmaktır. Borsa’nın etkinliğimize ev sahipliği yapması bu açıdan çok önemli. Girişimcilik Hızlı teknolojik değişim ile iş hayatında kıdemlilerin bilgilerinin miadı dolunca, gençlerin kendi başlarına öğrenmek zorunda kaldığına vurgu yapan Turkuvaz Medya İcra Kurulu Üyesi Yasemin Gebeş, “Burada merak ve tutku kilit kelimeler. Genç girişimciler merak ve tutkudan yola çıkarak dünyayı değiştirmeye çalışıyorlar. Eski dünyanın gelişmiş gücü İngiltere’nin yerini Çin, Kore, Japonya, Almanya ve ABD aldı. Çünkü bu ülkeler girişimciliğe inanan yeniliğe açık bir nesil yetiştirdiler. Türkiye de girişimci kuşak ile geleceğin süper güçleri arasına girme konusunda bir şans yakaladı” dedi.


"GİRİŞİMCİLİĞİN MERKEZİ"

1950’li ve 60’lı yıllarda önemli olan konu icat çıkarmak iken, bugün onun yerini inovasyonun aldığına değinen Türkiye Melek Yatınmcılar Demeği Başkam ve aynı zamanda Para Dergisi yazarı Baybars Altuntaş, da yaptığı konuşmada “Akıllı devletler artık vergi avantajı sağlayabilecekleri inovasyonları destekliyorlar. Girişimciliğin iki unsuru olan para ve ticaret bu topraklarda icat edildi. Para ilk olarak Lidya sınırlarındaki Manisa’da, ticaret ise Kayseri’de keşfedildi. Dolayısıyla bu topraklar aslında girişimciliğin de merkezi” dedi. Altuntaş sözlerine şöyle devam etti:
“Bugün bu zirveyi Borsa İstanbul’da gerçekleştiriyoruz çünkü her girişimcinin hayali işini büyütüp borsada halka açılmaktır. Borsa’nm etkinliğimize ev sahipliği yapması bu açıdan çok önemli. Girişimcilik ekosisteminde her 100 girişimden ancak 1.2’si melek yatırım alabiliyor. Melek yatırım almayı başarabilen her 10 girişimden de sadece bir tanesi çıkış yapabiliyor. Bu nedenle yatırımcılar tek bir girişime değil de birden fazla girişime azar azar yatırım yaparak riski dağıtmayı tercih ediyor. Biz de elimizden geldiğince bu ekosistemi genişleterek daha fazla yerli ve yabancı yatırımcıyı çekmeye uğraşıyoruz. Bugün bir yabancı yatırımcı kendi ülkesindeki girişime değil de gelip İstanbul’da bir girişime yatırım yapıyor, fon sağlıyorsa, girişimcilik ekosistemimizde ciddi bir mesafe kat etmişiz demektir.”


HEDEF DÜNYA GİRİŞİM ZİRVESİ


2011 yılında dönemin başbakanı olan, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın Dünya Girişimcilik Zirvesi’ne Türkiye’de ev sahipliği yapmış olduğunu hatırlatan Altuntaş, ülke olarak bundan sonraki hedefimizin 200 ülkenin binlerce girişimcisini bir araya getirecek Türkiye menşeli bir dünya girişim zirvesi düzenlemek olduğunu belirtti. Altuntaş, “Dünyadaki toplam işlerin yüzde 99’u KOBİ’lere ait. Bu anlamda KOBTler ve girişimciler için önemli haber kaynaklarından biri olan Para Dergisi’nin de buradaki vizyonu çok önemlidir” dedi.


Zirvede kimler vardı?
Başbakan Yardımcısı Mehmet Şimşek 
Bilim Sanayi ve Teknoloji Bakanı Faruk Özlü 
Gençlik ve Spor Bakan Osman Aşkın Bak 
Macaristan İstanbul Başlçpnsolosu Hendrich Balazs 
Hazine Müsteşarı Osman Çelik
Borsa İstanbul Yönetim Kurulu Başkanı Himmet Karadağ
Halk Bankası Genel Müdürü Osman Arslan
BKM Genel Müdürü Soner Canko
THY Yönetim Kurulu Başkanı İlker Aycı
Teknopark İstanbul Genel Müdürü Bilal Macit
Takas İstanbul Yönetim Kurulu Başkanı Murat Çetinkaya
Merkezi Kayıt Kuruluşu Genel Müdürü Yakup Ergincan
Hazine Kambiyo Genel Müdürü Hakan Ertürk
İTÜ Teknopark Genel Müdürü Kenan Çolpan
Başbakanlık Yatırım Ajansı Başkan Yardımcısı Ahmet Burak Dağlıoğlu
Borsa İstanbul Genel Müdür Yardımcısı Şenol Duman
İstanbul Kalkınma Ajansı Genel Sekreteri Özgül Özkan Yavuz
TÜBİTAK Başkan Yardımcısı Şahin Gök
KOSGEB Başkan Yardımcısı Ahmet Akdağ
Taş Yapı Yönetim Kurulu Başkanı Emrullah Turanlı
Nuh Beton CEO'su Kamil Gökhan Bozkurt
Güneydoğu Avrupa Araştırma Merkezi Başkanı Prof. Panos Ketikidis


Türkiye Girişimcilik Zirvesinin son panelinin konusu “Ortadoğu, Akdeniz, Balkanlar ve Avrupa girişimcilerinin buluşma noktası: Türkiye” idi. Panelde, Türkiye’yi bölgesel bir star tup çekim ve yatırım merkezi haline getirme yolları tartışıldı.


TEB Yönetim Kurulu Üyesi Haydar Çolakoğlu, Deloitte Türkiye’nin CEO’su Humpry Hatton, Teknopark İstanbul CEO’su Bilal Macit ve Başbakanlık Yatırım Ajansı Başkan Yardımcısı Ahmet Burak Dağlıoğlu’nun konuşmacı olduğu panelde, girişim sermayesi fonları masaya yatırıldı.


Panelde söz alan Başbakanlık Yatırım Ajansı Başkan Yardımcısı Ahmet Burak Dağlıoğlu, Başbakanlık Yatırım Ajansı olarak hedeflerinin ülkemiz girişimcilerine daha fazla uluslararası fon akışı sağlamak olduğunu belirterek “Büyük ölçekli yatırımları ülkemize sokmak için de işe girişimciden başlıyoruz. Çünkü girişim sermayesi fonları tüm dünyada ciddi bir rakama sahip. Bu anlamda verdiğimiz desteklerin yanı sıra girişimcilik yaşam dön-güsü için önemli olan tüm uluslararası etkinliklere katılıyoruz” dedi.

TEB Yönetim Kurulu Üyesi Haydar Çolakoğlu ise, girişim ekosistemine dahil olmanın bir holding odasından startup’lara tepeden bakarak ve dergilere çıkıp girişimcilik hakkında konuşarak olmayacağını vurgulayarak “İşin mutfağında olmak gerek. Türkiye’de startup fiyatları dünya ölçeğine göre ciddi anlamda ucuz. ABD’de bir startup’a yatırım yapmak is¬teyince başlangıç bütçesi 2 buçuk milyon dolardan başlar.

 

STARTUP FİYATLARI DÜŞÜK


Bu rakam Silikon Vadisi’nde 6 milyon doları bulur. Türkiye’de ise başlangıç bütçesi 200 bin dolardan başlıyor. Yabancı yatırımcı bu nedenle Türk girişimlerine ilgi gösteriyor, çünkü uzun vadede getirisinin yüksek olacağının farkında. Girişimcilikte piyasanın düştüğü ve yükseldiği dönemler olur. Önemli olan piyasa dipteyken işe girmek” dedi.

Kurum olarak hem yatırımcının hem de girişimcinin iş geliştirme müdürü gibi çalıştıklarını aktaran Teknopark İstanbul’un CEO’su Bilal Macit, “Türkiye 90’larda yabancı yatırımcı için ucuz işçi bulabileceği bir yerdi. Ucuz işçilik için yatırım almak değil hedefimiz. O nedenle destekleyecek olduğumuz girişimlerde teknoloji ve ar-ge bizim için anahtar kelimeler. Her yatırımın ülkeye ne kazandıracağını hesaplayarak adım atmalıyız. Her yatırımı kabul etmek gibi bir derdimiz yok. Zaten bazı girişimciler yatırım değil destek istiyor, bir firmanın alt yüklenicisi olmak veya mentorluk almak gibi” dedi.

 

ÖNCELİKLİ GİRİŞİMLER

 


Kurum olarak savunma, havacılık, denizcilik, yapay zeka ve VR alanındaki girişimleri öncelediklerine işaret eden Macit sözlerini şöyle sürdürdü: “Ekosistem oluşturabildiğiniz ölçüde başarılısınızdır. Bu sebeple bu ekosisteme uymayacak global yatırımcıları istemiyoruz, gelen her yatırımcıyı tartıyoruz. Beklentimiz teknoloji üretmesi ve ekosistemin bir parçası olabilmesi. Şimdi devlet teknoloji geliştirme bölgeleri için ciddi vergi imtiyazları sağlıyor. Ancak öyle bir ekosistem kurabilmeliyiz ki devlet vergi de alacak ol¬sa girişimciler bu ekosistemde kalmaya devam etmeli. Girişimcilerin bence en önemli sorunlarından biri sunum yapmak. İş planı olmayan bir girişim yatırımcı için hiçbir anlam ifade etmiyor. İşin sunumunu iyi yapmak çok önemli.”

İstanbul Dubai'den daha girişimci


Deloitte Türkiye'nin CEO'su Humpry Hatton ise şu noktalara dikkat çekti: "Demografisi ve popülasyonuna baktığımızda Türkiye'nin ciddi bir girişimcilik potansiyeline sahip olduğunu söyleyebiliriz. Daha çok yabancı yatırımcı çekmek için öncelikle girişimlerin markalaşması çok öneli. Sonra da algılanan engellerin ortadan kaldırılması gerekiyor. İstanbul Dubai'den bile daha girişimci bir şehir. Her gün girişimcilikle ilgili etkinlikler, kongreler, zirveler var. Bunu ben görebiliyorum ama dışarıdan bakınca hala öyle algılanmıyor. Bu arada şunu da belirtmek isterim ki Dubai'deki en başarılı girişimler yabancı yatırımcıların fon sağladıkları değil, yerel yatırımcının yatırım yaptığı girişimler oldu.”


 


Geri Dön