23 / 11 / 2024
fuzul

CEO Club Altyapı Liderleri Zirvesi gerçekleşti!

CEO Club Altyapı Liderleri Zirvesi gerçekleşti!

Vodafone Türkiye'nin ana sponsorluğunda, Capital ve Ekonomist dergilerinin öncülüğünde düzenlenen CEO Club buluşmaları kapsamında "Altyapı Liderleri Zirvesi" gerçekleştirildi.




Hitachi Türkiye Müdürü Erman Akgün, Japonya'da 1964'ten beri kullanılan havaray teknolojisini İstanbul'a getirmek için ciddi görüşmeler yaptıklarını belirterek, "Sanırım hepimizin yaşadığı trafik sorununa bir çözüm bulabilmek için havaraya ihtiyacımız var" dedi.


Vodafone Türkiye'nin ana sponsorluğunda, Capital ve Ekonomist dergilerinin öncülüğünde düzenlenen CEO Club buluşmaları kapsamında "Altyapı Liderleri Zirvesi" gerçekleştirildi.


Zirvede konuşan Akgün, şirketin dünya ve Türkiye operasyonlarından bahsederek, "Sloganımız; Geleceğe ilham vermek. Bu yüzden Türkiye'nin geleceğinde yer almak, geleceğine ilham vermek istiyoruz" dedi. Şirket olarak Türkiye'de 2011'de bir irtibat bürosuyla yer aldıklarını aktaran Akgün, bugün ise 5 şirketlerinin bulunduğunu söyledi.


Akgün, bu şirketler hakkında bilgi vererek, Türkiye'de iş makineleri alanında ciddi varlıkları olduğunu ifade etti. Raylı sistemlerin kendileri için çok önemli olduğunu dile getiren Akgün, şöyle devam etti:


"Japonya'da havaray teknolojisi 1964'ten beri toplu taşıma için kullanılıyor. İstanbul'da ciddi görüşmelerimiz var. Sanırım hepimizin yaşadığı trafik sorununa bir çözüm bulabilmek için havaraya ihtiyacımız var. Ayrıca Shinkansen Japon hızlı tren sistemleri 1960'lardan beri sıfır kaza, sıfır ölümle işletilmekte. Bu teknolojiyi Türkiye'ye nasıl getirebileceğimize bakıyoruz. Sağlık alanı bizim için çok önemli. Proton ışın tedavisi sisteminin Türkiye'ye getirilmesinin medikal turizm açısından önemli olduğunu düşünüyoruz."


Hitachi EMEA - CIS İcra Kurulu Başkanı Klaus Dieter Rennert, şirket olarak üçüncü havalimanı yapımında pahalı teklif vermeleri nedeniyle olmamalarının kendilerini üzdüğünü söyledi. Rennert, "Biz Türkiye'de daha fazla var olmak istiyoruz. Burası ile ilgili büyük planlarımız var. Pek çok alanda hizmet verebiliriz. İlerleyen günlerde bunu göreceğiz" dedi.


Yenigün: "Dünya'da Çin'den sonra en çok anlaşmayı biz yapıyoruz"


Türkiye Müteahhitler Birliği Başkanı Mithat Yenigün, "Birlik olarak yılda 25-30 milyar dolar sözleşme imzalıyoruz. Son 2 yılda Rusya ve Libya'da kapasitemiz yüzde 33,35 daraldı. Sahraaltı Afrika'da görüşmeler yapıyoruz. Türk mütaahitler olarak alt yapı, üst yapı ihalelerinden Sahraaltı ve İran'dan pay almaya çalışıyoruz. İnanıyorum ki 1-2 yıl içinde yine bu rakamları yakalamaya çalışacağız" şeklinde konuştu.


 Türkiye'nin doğalgazı ve petrolü olmadığını belirten Yenigün, "İstanbulu merkez aldığımızda 3 saat uçuş mesafesinde 1,5 milyar kadar tüketici var. Türkiye de güzel çalışırsa, ülkemizi güzel yönetirsek tüketiciye hitap etmeyi elde ederiz ve doğalgazı ve petrolü olan ülkelerin son zamanlarda düştüğü telaşa düşmeden ilerleriz" ifadelerini kullandı.


Çoğu ülkede petrol ve doğalgaz gelirlerinin çok hor kullanıldığını belirten Yenigün, "Resmen Batı dünyasının alanı gibi herkes bir gökdelen dikmiş. Kimisi hoş, kimisi gereksiz" dedi. Yenigün, "Onun için biz bu durumu yapmayacak kadar akıllı bir ülkeyiz. Eğitim ve altyapılarımızı planlı yaparsak çok daha güzel ilerleriz" diye konuştu.


"Son yıllarda çok güzel mesafeler kaydettik"


Son yıllarda Türkiye'nin çok güzel mesafeler kaydettiğini belirten Yenigün, ülkenin her köşesine ulaştırma imkanının sağlandığını dile getirdi. Yenigün, "Türkiye iyi yolda. Ancak bunları yaparken çok hızlı başlıyoruz hazırlıklarımız yeterli olmuyor. Ceremesini sonra çekiyoruz böyle olunca hatalı işler yapabiliyoruz maliyet artıyor" ifadelerini kullandı.


Potansiyelin demiryolunda olduğunu belirten Yenigün, "Karayolunda petrol ve döviz giderlerimiz olacaktır. Ama birbirine hepsi entegre çalışması ve master planlarının yapılması lazım" dedi.


 

AA


Geri Dön