01 / 01 / 2025

CEO Club Bankacılar Zirvesi gerçekleşti!

CEO Club Bankacılar Zirvesi gerçekleşti!

Bankaların yöneticileri İstanbul'da düzenlenen CEO Club Bankacılar Zirvesi'nde gündemi ve bankacılık sektörünü değelendirdi. İşte bankaların en yetkili isimlerinin değerlendirmelerinde öne çıkan başlıklar:



Bankaların yöneticileri İstanbul'da düzenlenen CEO Club Bankacılar Zirvesi'nde gündemi ve bankacılık sektörünü değelendirdi. İşte bankaların en yetkili isimlerinin değerlendirmelerinde öne çıkan başlıklar:


"MEVDUATTAKİ BEKLENTİLERİMİZ REALİZE OLMADI"

Türkiye Bankalar Birliği (TBB) Yönetim Kurulu Başkanı Hüseyin Aydın: 2016 yılını olumlu bekliyoruz. Şu fikir ağırlık kazanıyor 'artık en kötü geride kalıyor'. 2016 yılında belirsizlikler ortadan kalkmış olacak. Sektörün sürdürülebilirliği için özkaynağını güçlendirmesi gerekiyor. 2015 yılı sektörün beklentileri ile uyumlu gidiyor. Dış borçlanmada bir sıkıntı ile karşılaşmadık. Mevduattaki beklentilerimiz realize olmadı, ama sendikasyonları çevirebildik. Bireyselden ziyade kurumsal kredi kullandırmaya başladık, bankalar bu konuda makas değiştirmiş gibi. Kredi büyümesi yüzde 15-17 civarında olur.


"KARLILIK ORANLARI ÇOK DÜŞÜK"

Akbank Genel Müdürü Hakan Binbaşgil: Bugünkü ortamda karlılık oranları bankacılık sektöründe çok düşük. Ticari kredilerin nominal büyümesinde kur etkisi yüksek. Türkiye'nin her sene yüzde 15 kredi büyümesine ihtiyacı var. 

Sosyal sorumluluk olarak eğitim, girişimcilik, kültür-sanat konularına odaklanıyoruz. Her şey para ile olmuyor, kültür-sanat konusunun yaratıcılık anlamında da önemli olduğunu, düşünce tarzı açısından önemli olduğunu düşünüyoruz. Buna yatırım yapıyoruz.


"İHTİYATLI OLMAYI SÜRDÜRECEĞİZ"

Garanti Bankası Genel Müdürü Fuat Erbil: Borçlanma ve fonlama maliyetlerinin artmasını bekliyoruz. 2016 yılı 2015'ten daha iyi olacak, ihtiyatlı olmayı da sürdüreceğiz.


"YATIRIM KREDİLERİ YENİDEN TANIMLANMALI"

Şekerbank Genel Müdürü Halit Yıldız: Yatırım kredileri önem kazanacak, yeniden tanımlanması gerekiyor. 


"MEVDUAT FAİZİNİ NASIL ÖDEYECEĞİZ?"

Denizbank Genel Müdürü Hakan Ateş: Seçim öncesinde pek de konuşmak istemiyorum ama siyasetçilerin kredi borçlarının silinmesi vaatleri konusuna gireceğim. Siyasetçiler diyor ki 'kredi faizlerinin yüzde 80'ini sileceğiz' biz mevduat faizini nasıl ödeyeceğiz. Borcunu ödeyemeyenler yalnızca yüzde 5'lik bir kesim. Geriye kalan ve borcunu ödeyen yüzde 95 haksızlığa uğrayabilir.


"TÜRK TARIMI ARACILARIN ELİNDE"

Denizbank Genel Müdürü Hakan Ateş: Nüfusumuzun yüzde 25'i tarım sektöründe çalışıyor. Biz yıllardır bu işe soğuk bakmıştık. Oysa ki katma değer baktığınızda ileride tarım daha da değerli olacak. Onlara da bankacılık servisi götürmenin önemli olduğunu düşündük. 2 milyon çiftçinin 800 binine ulaştık. Finansmanın olmadığı yerde çiftçi aracıların elinde ve onlar çiftçiyi bankaların birkaç katına finanse ediyor.


İnsanı doğduğu yerde büyütmek ve ekonomiye katkısını sağlamak hayati bir olay. Ve bankacılık sektörü bunu yapacak güçte. Toplumsal kalkınmanın çok önemli bir dinamiği orada. O insanları teknolojiye kavuşturduğunuz zaman çocuklarını daha iyi eğitiyorlar, hayata başka açılardan da katlılıyorlar. 


Habertürk



Geri Dön