İnşaat Malzemeleri

Türkiye hazır betonda 6 yıldır lider!

Hazır betonla Avrupa'dan yaklaşık 100 yıl sonra tanışan Türkiye, 2015 yılında ürettiği 107 milyon metreküp hazır beton ile küresel ölçekte iddialı bir konumda bulunuyor.

Türkiye Hazır Beton Birliği (THBB) Yönetim Kurulu Başkanı Yavuz Işık,  Türkiye hazır betonda 6 yıldır lider konumda olduğunu söylüyor. İşte Işık'ın yorumu şöyle: 


"Hazır betonla Avrupa'dan yaklaşık 100 yıl sonra tanışan Türkiye, 2015 yılında ürettiği 107 milyon metreküp hazır beton ile küresel ölçekte iddialı bir konumda bulunuyor. Bugün itibarıyla sektördeki firma sayısı 600'e, hazır beton tesis sayısı ise 1080'e ulaştı. Türkiye, bu büyüme performansıyla beton üretiminde Avrupa'da 2009'dan bu yana ilk sırada yer alıyor. Türkiye,.global pazarda ise yıllık 1 milyar metreküp üreten Çin ve 230 milyon metreküp üreten ABD'nin ardından üçüncü en büyük hazır beton üreticisi durumunda. Ayrıca Avrupa Hazır Beton Üreticileri Birliği'nden (ERMCO) alınan verilere göre Avrupa Birliği üyesi ülkelerin toplam üretim miktarı 145 milyon metreküp iken, Türkiye tek başına 107 milyon metreküp beton üretiyor. Türkiye'de hazır beton sektörünün kurulu kapasitesi ise 230 milyon metreküpü buluyor. 


Avrupa'da yıllık hazır beton üretimi verilerine göre, Türkiye'nin ardınn 45.6 milyon metreküp ile Almanya ve 31.7 milyon metreküp ile İtalya geliyor. 


Sadece miktar açısından değil, kullanılan dayanım sınıflarında da Türkiye, söz sahibi bir pozisyonda. Kullanılan beton dayanım sınıfları açısından bakıldığında; C25/30-C35/45 dayanım sınıflarında yüzde 72 ile Kuzey ile Güney Avrupa ülkeleri arasında bulunan Türkiye, yüzde 58.6 olan Avrupa ortalamasının üstünde yer alıyor. 


Türkiye, C35/45 dayanım sınıflarında yüzde 15 ile yüzde 10 olan Avrupa ortalamasının üstünde iken halen özellikle Kuzey Avrupa ülkelerinin dayanım sınıflarının altında kalıyor. 


Sektör, 12 milyar TL ciroya ulaştı Türkiye'de inşaat sektörü sürekli gelişiyor. 

İnşaata paralel, hazır beton sektörü de hem hacim hem de kalite bakımından üretimini artırıyor. Hazır beton ve inşaat sektörleri, Türkiye ekonomisi açısından önem arz ediyor. Cirosu 12 milyar lirayı bulan hazır beton sektörü, 38 bin kişiyi istihdam ediyor. 2014 yılında 107 milyon metreküp üretim yapan sektör, 2015'te de aynı üretim miktarını tekrarladı. Türkiye'de tüketilen betonun yüzde 65'i THBB üyeleri tarafından üretiliyor. Türkiye'nin büyüme performansının artması, kamu ve özel sektörün yatırımlarına hız vermesi ile hazır beton sektörünün ivme kazanması bekleniyor. 


Artmasını beklediğimiz konut yatırımları ve devletin hız kazanan altyapı projeleri ile 2016 yılında hazır beton sektörünün yüzde 5'lik büyüme oranım yakalayacağı tahmin ediliyor. 


Asgari beton dayanım sınıfı C30'a yükseltilmeli Modern teknoloji kullanılarak hazırlanan, hazır beton karışım oranları bilgisayar ortamında kontrol edilen, malzeme kalitesi standartlara uygun, taşınması ve gerekli yerlere ulaşması transmikser ve pompalar aracılığıyla kolaylaşan ve bütün bunları hızlı ve ekonomik şekilde gerçekleştiren hazır beton teknolojisi, günden güne ilerliyor. Beton alarındaki araştırmalar, üniversitelerin yanı sıra Birliğimizin akredite yapı malzemeleri laboratuvarında yapılıyor. 

Üyelerimiz başta olmak üzere, hazır beton ve inşaat sektörüne hizmet veren laboratuvarımızda, beton, çimento, agrega, su, uçucu kül ve kimyasal katkı deneyleri yapılıyor ve kalibrasyon hizmetleri sunuluyor. 

Türkiye'de insanların yüzde 95'i deprem bölgelerinde yaşamını sürdürüyor. Buna rağmen yaklaşık 7 milyon konut depreme dayanıksız. 17 Ağustos Depremi'nin üzerinden 17 yıl geçmesine rağmen Türkiye'de halen bir deprem bilinci oluşturulamadı. 


Oysa kentsel dönüşüm çalışmaları, deprem araştırmalarına uygun olarak hızlanmalı ve KGS belgeli kaliteli hazır betonun kullanımı yaygınlaşmalı. Yapıların uzun ömürlü olması ve depreme karşı dayanımlarını koruması için Deprem Yönetmeliği'nin hükümleri değiştirilerek, taşıyıcı sistemlerde kullanılacak asgari beton dayanım sınıfı C30'a yükseltilmeli. 


Hazır beton sektörünün önde gelen sorunları arasında, Kalite Güvence Sistemi (KGS) denetimi yapılmayan ve merpen altı beton üretimi öne çıkıyor. Beton sadece çimento, su ve agreganın rastgele karışımından meydana gelen bir yapı malzemesi değildir. Betona katılan çimento, su ve agrega miktarındaki küçük bir değişiklik, elde edilen betonun kalitesini etkiler. 


Betonun bu kadar hassas bir ürün olması nedeniyle sürekli denetlenmesi gerekir. 

Betonun kalitesi, dokunarak veya görerek anlaşılmaz. Betonun dayanımı ancak laboratuvar ortamında kür uygulayarak, 28 günün sonra onaylanabilir. Yapılan araştırmalarda deprem yıkımlarının dikkat çekici nedenlerinden arasında standart dışı beton kullanımı, uygulama ve proje hataları görülüyor. Depreme dayanıklı yapılara ihtiyaç duyulan Türkiye'de hazır beton sektörünün en önemli sorunu bir kısım üreticinin denetim dışı, kalitesiz üretim yapmasıdır. THBB olarak kamuoyunu bilgilendirmeye ve KGS'nin önemini anlatmaya öncelik veriyoruz. 


Bunun yanı sıra beton kamyonlarının trafiğe çıkış saatleri ile belediyelerin hazır beton tesisleri için şehir içinde yer göstermemesi de diğer sorunlar arasında yer alıyor. Hazır beton taşıyan araçlar için özellikle büyükşehirlerde uygulanan trafiğe çıkış yasağı, teknik nedenlerden ötürü depreme dayanıklı yapıların inşasını engelliyor. Uzun ömürlü ve depreme dayanıklı yapı üretimi için, betonun inşaatlarda zamanında ve tekniğine uygun şekilde işlenmesi gerekiyor. Kolon ve kiriş benzeri taşıyıcı yapı elemanlarının beton dökümlerinin bir seferde yapılması gerektiği için trafiğe çıkış saatlerinin Avrupa ülkelerinde olduğu gibi düzenlenmesi gerekiyor. Bu nedenle sektör için uygulanan trafiğe çıkış kısıtlamasının ilgili valilik ve belediyelerle temasa geçilerek kaldırılması talep ediliyor. Hazır beton, konut sektöründe kullanılması zorunlu olan bir ürün ve kısa sürede yerine yerleştirilmesi önem arz ediyor. Bu nedenle hazır beton, herhangi bir sanayi gibi şehir dışındaki alanlarda değil, özellikle şehir içinde ruhsatlandınlmalı. "


Dünya Sektörel