Türkiye hazır beton üretiminde lider!
Türkiye, hazır beton üretiminde Avrupa'nın lider konumunda bulunuyor. THBB Genel Sekreteri Reşat Sönmez, “Türkiye Hazır beton sektörü, 2020 yılı resmî verilerine göre yıllık 95 milyon metreküpü bulan üretimiyle Avrupa’da birinci sıradadır" dedi.
Türkiye Hazır Beton Birliği (THBB) tarafından Kayseri’de “Beton Teknolojileri ve Doğru Beton Uygulamaları Semineri” gerçekleştirildi ve sektör masaya yatırıldı. Seminerde açıklamalarda bulunan THBB Genel Sekreteri Reşat Sönmez, “Türkiye Hazır beton sektörü, 2020 yılı resmî verilerine göre yıllık 95 milyon metreküpü bulan üretimiyle Avrupa’da birinci sıradadır ve Türkiye ekonomisi ve inşaat sektörü açısından çok önemli bir yerde durmaktadır.” şeklinde konuştu.
Kuruluş tarihi olan 1988'den bu güne Türkiye genelinde kaliteli betonun üretilmesi ve kullanılması amacıyla çaba gösteren Türkiye Hazır Beton Birliği (THBB), bu amaçla gerçekleştirdiği çok sayıda etkinliğe ek olarak “Beton Teknolojileri ve Doğru Beton Uygulamaları” konulu seminerler de gerçekleştiriyor. Türkiye'deki çeşitli bölgelerde periyodik şekilde düzenlenen bu seminerlerle mimarlar, mühendisler ve müteahhitler ilk sırada yer alacak şekilde beton kullanıcılarına; betona ilişkin kamu idarelerinin yetkililerine, yapı denetim kuruluşu temsilcilerine ve beton üreticilerine doğru uygulamaların aktarılması amaçlanıyor.
THBB tarafından 2017'de start verilen seminerler dizisinin 24'üncüsü İnşaat Mühendisleri Odası Ankara Şubesi Kayseri Temsilciliği iş birliğiyle 19 Mart 2022'de Kayseri’de gerçekleştirildi. Seminer çerçevesinde THBB Genel Sekreteri İnş. Müh. Reşat Sönmez, “Türkiye’de ve Dünyada Hazır Beton Sektöründeki Son Gelişmeler”; Eski İTÜ İnşaat Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Mehmet Ali Taşdemir, “Genel Beton Teknolojisi”, Nuh Naci Yazgan Üniversitesinden Dr. Kamuran Arı, “Özel Betonlar, Üretim Teknikleri ve Kullanım Şartları”, Erciyes Üniversitesinden Prof. Dr. Fatih Altun, “Betonarme Binaların Deprem Davranışında Beton Dayanımının Etkisi”, THBB Fiziksel ve Mekanik Deney Laboratuvarı Müdürü Yük. İnş. Müh. Cenk Kılınç, “Betonda Kalite Denetimi” başlıkları altında sunumlarını yaptılar. Gerçekleştirilen seminere inşaat mühendisleri, müteahhitler, mimarlar ve beton üreticilerinden gelen talep yoğun oldu.
Türkiye, hazır beton üretiminde Avrupa’nın lideri konumunu sürdürmektedir
Seminerde açıklamalarda bulunan THBB Genel Sekreteri İnş. Müh. Reşat Sönmez, THBB’nin Türkiye ekonomisine önemli katkılarda bulunan hazır beton sektörünü 2021 yılı özelinde bilimsel şekilde masaya yatıran “Hazır Beton Sektör Raporu”nu açıkladığını belirtti. Raporda, Türkiye ekonomisine, inşaat sektörüne ve hazır beton sektörüne ilişkin ayrıntılı detaylı analizlere, değerlendirmelere ve projeksiyonlara yer verildiğini dile getirdi.
Türkiye’de standartlara uygun beton üretilmesi ve inşaatlarda doğru beton uygulamalarının sağlanması amacıyla 34 senedir çalışmalar sürdüren THBB tarafından, kalite, çevre, sürdürülebilirlik ve iş güvenliği uygulamalarıyla inşaat, hazır beton ve bağlantılı sektörlerin gelişimini büyük ölçüde etkilediğine dikkat çeken Reşat Sönmez, “Hazır beton sektörü, 2020 yılı resmî verilerine göre yıllık 95 milyon metreküpü bulan üretimiyle Türkiye ekonomisi ve inşaat sektörü açısından çok önemli bir yerde durmaktadır. Ülkemiz, hazır beton üretiminde 2009 yılından bu yana Avrupa’nın lideridir. Sektörümüz, inşaat sektörüne ve buna bağlı olarak ülke ekonomisine büyük katkı sağlamaktadır. Bu durum, hazır beton sektörünün inşaat sektörünün en temel kolu olduğunu göstermektedir.” açıklamasında bulundu.
Seminerde “Betonda Kalite Denetimi” başlığına sahip bir sunum gerçekleştiren Cenk Kılınç, 2007'de kurulan THBB Yapı Malzemeleri Laboratuvarında bugün Yıldız Teknik Üniversitesi TeknoPark’ta pek çok akademisyen ve tecrübeli kadrosuyla sektöre katkıda bulunacak AR-GE çalışmaların ve projelerin hayata geçirildiğini belirtti. Cenk Kılınç, İstanbul Havalimanı, Nükleer Santral, Yavuz Sultan Selim Köprüsü, Osmangazi Köprüsü, 1915 Çanakkale Köprüsü ve çeşitli metroların da aralarında bulunduğu, Türkiye'deki önemli projelere beton ve bileşenlerine ilişkni deney hizmetleri sunduklarının altını çizdi. Beton kullanıcıları için depreme dayanıklı yapı tasarımını ve hazır beton uygulamalarını konu edilenen bilgilendirmelerde bulunduklarına vurgu yapan Kılınç, "THBB olarak özel ve kapsamlı Deprem Performans Raporu da hazırlamaktayız. Binalarının depreme dayanıklılığıyla ilgili durumunu merak etmekte olan; mülk sahipleri, bina yöneticileri, mühendislik büroları, belediyeler ve mahalli idareler, kamu kurumları için benzerlerinden ayırt edici özelliklere sahip ayrıntılı Deprem Performans Raporu hazırlayabiliyoruz. Mevcut yapıların depreme dayanıklılığını ölçmenin yanı sıra yapı servis ömürlerini de tespit edebiliyoruz. Bu kapsamda yerel yönetimlerle de iş birliği yapmaktayız.” şeklinde konuştu.
“Günümüzde inşa edilmekte olan yapılar daha yüksek performans gerektirmektedir”
Eski İTÜ İnşaat Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Mehmet Ali Taşdemir, Seminerde, beton bileşenleri, betonun üretimi, yerleştirilmesi ile bakımı ve betonun dürabilitesine ilişkin dikkat çeken açıklamalarda bulunarak, “Günümüzde inşa edilmekte olan anıtsal yapılar, önemli kamu binaları, yüksek binalar, köprüler ve önemli su yapıları giderek daha yüksek performanslar gerektirmektedir. Büyük yatırımlara mal olan bu yapıların servis ömürleri süresince işlevlerini belirli bir güvenlik içerisinde yerine getirmeleri ancak doğru beton tasarımı, üretimi, uygulaması ve gerektiğinde bakımı ve onarımı ile gerçekleşir.” diye konuştu.
Nuh Naci Yazgan Üniversitesi öğretim üyesi Dr. Kamuran Arı, sunumu kapsamında bazı özel betonların kullanım amaçlarına, tasarım ve uygulama ayrıntılarına yer verirken, Erciyes Üniversitesi öğretim üyesi Prof. Dr. Fatih Altun da sunumunda yapıların deprem davranışında betonun rolüne, laboratuvar çalışmalarıyla birlikte yer verdi.
Beton fiyatları kriz yarattı! İnşaatlar durma noktasında!
İnşaatta kriz patladı! Hazır betoncular siparişleri iptal ediyor!