Sektörel

Türkiye için en uygun konsept pasif evler!

Almanya'da ortaya çıkan pasif enerji çalışmaları Türkiye'de de uygulanacak. Yapılacak olan bu uygulama ile kış aylarında doğalgaz ve elektrik faturalarının yüzde 90 kontrol altına alınması hedefleniyor.

Yükselişe geçen enerji fiyatları tasarruf kültürüne talebi artırdı. En düşük enerji ile en yüksek rahatlığa ulaşmak için 1990’lı senelerde Almanya’da gündeme gelen Pasif Ev konsepti yenilenebilir enerji alanında Ar-Ge çalışmaları yapan Üçay Grup tarafınca Türkiye’de uygulanacak.  
Yüzde 90  tasarruf sağlayan konseptle çok daha düşük enerjiyle iklimlendirme sağlanabilecek.

Enerji fiyatlarının dünya çapında yükselmeye başlaması tasarruf önlemlerini yeniden gündeme getirdi. Özellikle kış aylarında doğalgaz ve elektrik faturalarını kontrol altında tutabilmek için tüketiciler daha fazla tasarruf etmek istiyor.

1990 yıllarından bugüne dünyanın birçok ülkesinde başarıyla uygulanmakta olan Pasif Ev konsepti, en düşük enerji tüketimiyle en yüksek konforu hedeflemekte. Pasif ev konsepti ile oluşturulan yapılar, geleneksel olan  yapılara göre yüzde 90 civarında daha az enerji harcadığı belirtildi.

PASİF EV KAVRAMI BENİMSETİLMEYE ÇALIŞILIYOR

Sıfır Enerji ve Pasif Ev Derneği (SEPEV) tarafınca ülkemizde yaygınlaştırılmak istenen Pasif Ev konsepti, verilen eğitimlerle birlikte mimarlar ve tasarımcılara tanıtılıyor. Yenilenebilir enerjinin ev için kullanım bölgelerinde Ar-Ge çalışmaları yapan Üçay Grup, ‘Pasif Ev’ algısına uygun evler yapmayı hedefliyor.

ULTRA DÜŞÜK ENERJİLİ BİNALAR

Üçay Grup İcra Kurulu Üyesi İlgin Eray pasif ev algısını, “Pasif ev kavramı, bir binadaki enerji verimliliği için binanın karbon ayak izini azaltan gönüllü bir standarttır. İklimlendirme için çok az enerji gerektiren ‘ultra düşük enerjili’ binalar tasarlamayı hedefleyen pasif ev konsepti yalnızca konut mülkleriyle sınırlı değildir. Almanya’daki birçok örnekte ofis binaları, okullar, büyük yapılar da pasif ev standardına göre inşa edilebilir” şeklinde açıkladı.

TASARRUFU YÜZDE 90'A ÇIKARMAK MÜMKÜN MÜ?

Pasif yapıların konseptiyle yüzde 90 civarındaa tasarruf yapılabileceğini söyleyen İlgin Eray, “Geleneksel bina tasarımlarıyla, Pasif Ev tasarımını karşılaştırdığınızda yüzde 90’a varan tasarruf sağlamanız mümkün. Yalnızca soğuk iklimlerde, ısıtma çözümlerine odaklanmayan Pasif Ev konsepti, hava akışını kontrol ederek hem soğuk hem de sıcak havalarda yapının içerisini ideal hava sıcaklığında tutuyor. Kuzey Avrupa ülkelerinde ortaya çıkan konsept bugün Ekvator çizgisine yakın Güney Amerika ülkelerinde de kullanılıyor. Ülkemizde hem kış hem de yaz aylarında giderek uç noktalara erişen hava sıcaklıklarından etkilenmemek için en uygun çözümün Pasif Ev konsepti olduğunu söyleyebiliriz” diye açıklamada bulundu.

TÜRKİYE'NİN İHTİYACI OLAN KONSEPT

"Yaşam alanlarımızı iklimlendirmek için çok daha az enerji harcayabilecekken, ısıtılamayan ya da soğutulamayan yapılarda yaşamayı göze alıyoruz" ifadesini kullanan; İlgin Eray, "Ülkemizde maalesef yapılar enerji verimliliğini düşünmeden tasarlanıp, inşa ediliyor. Isınmayan ve soğumayan binalarda yaşamayı göze alıyoruz. Pasif ev aslında Türkiye’nin tam da ihtiyacı olan bir konsept. Pasif ev konseptine uygun bir yapı tasarlarken, ‘yapı bileşenlerinin doğru seçimi ve uygulanması, iklimlendirme ihtiyacını minimize edecek çözümler üretilmesi, en aza indirgenen iklimlendirme ihtiyacının da en verimli şekilde karşılanması’ adımlarını izleyerek neredeyse hiç enerji harcamadan iklimlendirme sağlayabiliriz" diyerek sözlerini tamamladı.


Pasif ev ile doğalgaz faturası düşürülebilir!