Türkiye iflasa mı sürükleniyor?
Türkiye’nin beş yıllık kredi temerrüt riski primi 900 baz puana ulaştı. İktisatçılar ve siyasetçiler, iktidarı ülkenin iflasa sürüklenmesi konusunda uyarırken, Türkiye dünyada borç temerrüdüne düşme riski yüksek ülkeler arasında 20. sıraya yerleşti. Dr
CDS risk primini artıran etkenleri Prof. Dr. Mustafa Durmuş, Medyascope için değerlendirdi: Durmuş, “2022 ve 2023’ün resesyon yılları olacağı beklentisi var, sermaye hareketleri yavaşlamaya başladı.” Yorumunda bulundu.
CDS primlerinin 300 puanının üzerinde olduğu durumlar, uluslararası finans kaynakları için “çok riskli” olarak değerlendiriliyor. Bu durumda, ABD’nin yüzde 3 olan tahvil faizinin üzerine, 900 puan risk primine karşılık gelen yüzde 9 faizin eklenmesiyle, Türkiye’nin dolar cinsinden borçlanma maliyeti de yüzde 12 oluyor.
Mayıs ayının ortasında 700 puanın, haziran ayında 800 puanın üstüne yerleşen ve geçtiğimiz gün (14 Temmuz) 900 puanı geçen CDS primindeki hızlı yükselişi, Prof. Dr. Mustafa Durmuş, yorumladı.
Durmuş şöyle konuştu:
“2022 ve 2023’ün çok kötü yıllar olacağına işaret eden OECD ve IMF, Türkiye’de yüksek enflasyonla mücadele için faiz oranları artırılmasının resesyonu tetikleyeceğini ve bir sorunu çözerken başka bir sorunu gündeme getireceğini, bu iki yılda resesyonun damga vuracağını söylüyor.
Dünya ekonomisine dair beklentilerin kötüleşmesi, dolar/euro dengesinin dolar lehine değişmesi, dünyanın her yerinde faiz oranlarının yükseltilmesi dikkate alındığında, uluslararası sermaye hareketlerinin kötü bir şekilde etkileneceğini düşünebiliriz.”
Durmuş, “Türkiye’nin CDS puanının çok büyük önemi var. Bir ülkede göstergeler kötüleşmeye başlayınca uluslararası girişimci ve yatırımcılar, temerrüde düşme riski konusunda endişe duymaya başlarlar ve yatırımlarını bu doğrultuda durdururlar ya da azaltırlar. Bu durum, tam bir güvensizlik sorununa dönüştüğünde ise önce CDS primine yansır, şu anda Türkiye bunu yaşıyor” dedi.
Durmuş, Türkiye’nin dünyada ekonomileri arasında 23. sıraya gerileyerek, G 20’den teknik olarak çıktığını ve borç temerrüdüne düşme olasılığı en yüksek olan ülkeler arasında 20. sırada yer aldığını söyledi.
Türkiye’nin beş yıllık CDS primi 839 olarak gösterilse de son duruma göre 900 puanı geçti. Durmuş, tabloda kamu borcunun hasılaya oranının yüzde 43,7 olmasına rağmen, Kamu Özel İşbirliği projelerinin Hazine’ye yükünün de ele alınması gerektiğini ve bu oranın aslında yüzde 50-60 arasında olması gerektiğini dile getirerek, “Bu elbette bir-iki ay içinde borç temerrüdüne düşmez ama oraya doğru hızla gidiyoruz” şeklinde konuştu.