28 / 04 / 2024

Türkiye, inşaat malzemesi üretiminde dünya beşincisi!

Türkiye, inşaat malzemesi üretiminde dünya beşincisi!

Bünyesinde 30 alt sektör ve 135 ürün grubunu barındıran inşaat malzemeleri sektörünün üretim hacminin 68.1 milyar TL'ye ulaştığını belirten Hüseyin Bilmaç, sektörün üretimde yıllık %11.5'lik büyüme oranıyla dünyada 5'inci sırada olduğunu kaydetti



Bilmaç, sektörün 19 milyar dolarlık ihracat rakamıyla dünyada 7'nci sırada bulunduğuna dikkat çekti

İnşaat Malzemesi Sanayicileri Derneği (İMSAD) Yönetim Kurulu Başkanı Hüseyin Bilmaç, 30 alt sektör ve 135 ürün grubunu bünyesinde barındıran inşaat malzemeleri sanayisinin bugün itibarıyla üretim hacminin 68.1 milyar TL'ye ulaştığım dile getirdi. Türkiye'nin 19 milyar dolarlık ihracatla 2010 yılında inşaat malzemesi ihracatı yapan ülkeler arasında yedinci sıraya yerleştiğini aktaran Bilmaç, üretimde ise yüzde 11.5 büyüme oranıyla ilk beş ülke arasında yer aldığım kaydetti.

İnşaatın, 2010 yılında elde ettiği yüzde 17.1lik büyüme oranıyla Türkiye'de en hızlı büyüyen sektör olduğunu dile getiren Bilmaç, sektörün bu dönemde Türkiye'nin ekonomik büyümesine olan katkısının ise yüzde 5.6 olduğunu aktardı. İnşaattaki olumlu gelişmelerin ülke ekonomisindeki büyümeye ve istihdamına olumlu yansıdığını ifade eden Bilmaç, sektörün 1 milyon 300 bin çalışanıyla toplam istihdamın yaklaşık yüzde 5.7'sini oluşturduğunu kaydetti.

Günümüzde inşaatın Türkiye ekonomisinin lokomotif sektörü haline geldiğini dile getiren Bilmaç, 'Türkiye ekonomisi 2010 yılında yüzde 8.9luk büyümü oranıyla Avrupa'da ilk sırada yer aldı. Küresel ekonomik krizin ardından hızla toparlanma sürecine giren inşaat sektörü geçen yıl yüzde 17.1 büyüdü ve ekonomik büyümeye katkısı yüzde 5.6 oldu. Ekonomimizin bu derece büyümesinde biz de inşaat sektörü olarak yarattığımız katma değer, sağladığımız istihdam, gerçekleştirdiğimiz ihracatla büyük pay sahibiyiz' dedi. Bilmaç, 2011 yılında ise Türkiye ekonomisinin büyümesini ve cirolarının 2010 yılına oranla artış göstermesini beklediklerini de aktardı.

Kuzey Afrika pazarı kaybedilmemeli

Sektör olarak Ortadoğu ve Kuzey Afrika'daki gelişmeleri yakından takip ettiklerini dile getiren Hüseyin Bilmaç, Libya'da yaşanan olaylardan dolayı inşaat sektörünün ciddi şekilde yara aldığına dikkat çekti.

Başta Libya olmak üzere, genel olarak tüm Kuzey Afrika ülkelerinin inşaat malzemeleri sanayisi ve inşaat sektörü için kaybedilmemesi gereken pazarlar niteliğinde olduğunu vurgulayan Bilmaç, yaşanan olumsuz olaylardan dolayı sektördeki kayıpların ilk başta dış ticaret odaklı olarak görülmesine rağmen bunun daha sonra iç piyasaya da yansıyabileceğini söyledi.

HEDEF, 100 MİLYAR DOLARLIK İHRACAT

İMSAD olarak Cumhuriyet'in 100'üncü yılında 100 milyar dolarlık yurtdışı müteahhitlik geliri, 100 milyar dolarlık iç pazar büyüklüğü ve 100 milyar dolarlık inşaat malzemeleri ihracatı hedeflediklerini açıklayan Hüseyin Bilmaç, 'Bu hedefleri gerçekleştirmek için kamu ile el ele verip daha etkin rol oynayacağımız kanaatindeyim. Ayrıca, önemli paydaşlarımızın ulusal ve uluslararası arenadaki işbirliklerinin artmasının sektöre ciddi katkılar sağlayacağını düşünüyorum' diye konuştu.
Dünya


Geri Dön