Sektörel

Türkiye inşaat ve gayrimenkul sektöründe nerede?

Türkiye'de yaşanan son gelişmeler inşaat ve gayrimenkul sektörünü de etkiledi. Bankaların faiz oranlarında düşüşe gitmesi sektöre hareketlilik getirdi. Peki inşaat ve gayrimenkul sektöründe neredeyiz? Konut stoku ne kadar? İşte merak edilen soruların cevapları...

Konut kredisi faiz oranlarındaki düşüşler inşaat ve gayrimenkul sektörünü canlandırdı. Vatandaşlar, “Yeni inşaatlar ne yoğunlukta? Konut stoku ne kadar? Konut kredilerinde son durum nedir?” sorularının cevaplarını araştırmaya başladı.

Aydınlık Gazetesi yazarlarından Mustafa Pamukoğlu, yeni yazısında, Türkiye'de yaşanan son gelişmelerin inşaat ve gayrimenkul üzerindeki etkilerini kale aldı. İşte Mustafa Pamukoğlu'nun o yazısı...

Türkiye ekonomisinin içinde bulunduğu süreçte inşaat sektörü ne durumda? Gayrimenkuller satılıyor mu? Satış fiyatları düştü mü? Yeni inşaatlar ne yoğunlukta? Konut stoku ne kadar? Konut kredilerinde son durum nedir? Mart ayı vergi ayı. Taşınmaz satışlarından kazançlar nasıl vergilendirilecek? Bütün bu soruların yanıtını bugün ve gelecek yazımızda vermeye çalışacağız.

TOKİ SATIŞLARI

TOKİ’nin 9 Mart-13 Nisan tarihleri arasında 27 ihalede 4 bin 581 adet konut, işyeri ve altyapı ve çevre düzenleme işleri ihaleye çıkartılmış. Bu ihalelerin detayları TOKİ web adresinden görülebilir.

Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’nın koordinesi, Hazine ve Maliye Bakanlığı’nın destekleriyle “Her Yıl 100 Bin Yeni Sosyal Konut projesi başlamış durumda.

İlk defa ev alanlar için sunulan TOKİ desteği nedir?

E-devlet TOKİ başvuruları nasıl yapılır?

TOKİ tarafından ilk defa ev alacaklara destek veriyor. Özellikle yeni evlenecek ya da ev sahibi olmak isteyen vatandaşlara destek veriliyor.

Türkiye’nin 81 ilde hayata geçirilmesi planlanan toplu konutlar, şu şartlar göz önünde bulundurularak uygun ödeme koşulları ile satışa sunuluyor:

1- TOKİ başvurusu yapanların başka evinin bulunmaması gerekiyor. 2+1 evler için 500 TL, 3+1 evler için bin TL tutarında teminat yatırılıyor.

2- Konut desteğinden yararlanılması için konut fiyatının yüzde 10’u peşinat olarak alıyor.

3-TOKİ başvurusu yapılan ilde minimum bir yıl boyunca oturuyor olmanın belgelenmesi gerekiyor.

4- Aylık hane geliri 5 bin TL üzerinde olanlar için başvurular alınmıyor.

5- 25 yaşından küçükler için başvuruya onay verilmiyor.

6- TOKİ desteğine başvuruda bulunmak isteyenlerin Ziraat Bankası ya da Halkbank kanallarından birisini kullanmaları gerekiyor.

TOKİ’den ev almak isteyen vatandaşlar başvurularını e-devlet hesapları üzerinden yapılabiliyor.

KONUT KREDİLERİ

Merkez Bankası tüketici kredilerinde yaşanan artışın önüne geçmek amacıyla çalışmalara başladı. Merkez Bankası zorunlu karşılık hamlesiyle büyüme, enflasyon ve dış denge üzerinde olumsuz etkilere yol açabilecek tüketici kredileri için düzenlemeler yaptı.

TCMB, yapılan değişikliklerle beraber kredi arzının tüketimden ziyade sürdürülebilir büyümeye destek verecek verimli ve üretim odaklı sektörlere yönlendirilmesine, cari işlemler dengesinin olumlu etkilenmesine ve finansal istikrarın desteklenmesine katkı sunmayı hedefliyor.

Bazı bankaların en son uyguladıkları faiz oranları şöyle:

Konut kredisi faizleri Merkez Bankasının 2019’un ikinci yarısında başlayan faiz indirimleri ile düşüşe geçmişti. Kamu bankalarının öncülük ettiği faiz indirimleri para politikasındaki kesintisiz indirimlerle hızlanarak tüm bankalara yayıldı. Ancak son haftalarda yaşanan ekonomik olumsuzluklarla yükseliş yönüne yöneldi.

KREDİ MALİYETLERİ SEÇENEKLERİ:

Ocak 2020 dönemi itibarıyla konut kredilerinin de içinde bulunduğu tüketici kredilerinin toplamı 461 milyar TL. Bu tutarın 203 milyar TL’si konut kredisi.

KONUT SATIŞLARI-KONUT STOKU

2019 yılında yaklaşık 1.4 milyon adet konut satılmıştır.

Türkiye genelinde bir milyonu bitmiş, bir milyonu da halen inşaat halinde olan iki milyon civarında konut stokunun bulunduğu hesaplanıyor.

 

Gayrimenkul sektörü yine lokomotif olacak!