Sektörel

Türkiye, konut fiyatlarının en çok düştüğü üç ülkeden biri oldu!

Uluslararası Ödemeler Bankası (BIS) tarafından açıklanan ve sektör tarafından da merakla beklenen konut fiyatı istatistiklerine göre, Türkiye ilk çeyrekte konut fiyatlarının en çok düştüğü üç ülkeden bir tanesi  oldu.

Dünya genelindeki merkez bankalarının çatı kuruluşu şeklinde kabul edilen Uluslararası Ödemeler Bankası (BIS) tarafından açıklanan 1. çeyrek konut fiyatı istatistiklerine göre Türkiye konut fiyatlarının en çok düştüğü üç ülke arasında yer aldı.

Ekonomim’de yer alan habere göre Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası’nın (TCMB) da üyesi olduğu İsviçre merkezli BIS'in resmi verileri küresel konut fiyatlarının 2024 yılının ilk çeyreğinde geçen yılın aynı dönemine göre reel şekilde yüzde 1 düştüğünü gösterdi. Tüm dünyayı etkisi altına alan pandemi döneminde tırmanışa geçen küresel konut fiyatları 2022 yılının 3. çeyreğinden bu yana ise düşüyor. Söz konusu bu düşüş 2023 yılının ilk çeyreğinde yüzde 3,1'i bulmuştu. O zamandan bu yana ise düşüş sürse de giderek yavaşlıyor.

BIS tarafından açıklanan veriler 2024 yılının 1. çeyreğinde konut fiyatlarının en çok düştüğü üç ülkeden bir tanesinin Türkiye olduğunu gösteriyor. Açıklanan resmi rakamlara göre Türkiye'de ilk çeyrekte konut fiyatları geçen yılın aynı dönemine göre reel şekilde yüzde 8.9 düşmüş durumda. Birinci çeyrekte konut fiyatlarının en çok düştüğü ülke yüzde 13,7 ile Lüksemburg oldu. 2. sırayı yüzde 13,2 düşüşle Hong Kong aldı.

Ayrıca tüm bunlar dışında diğer yandan ilk çeyrekte konut fiyatlarının en çok artış gösterdiği ülke yüzde 15,6 ile BAE olurken, 2. sırada yüzde 14,6 artışla Polonya, üçüncü sırada ise yüzde 12,2 artışla Bulgaristan yer aldı.


Türkiye tüm dünyayı etkileyen pandemi esnasında dünyada konut fiyatlarının reel olarak en çok arttığı ülke olmuştu. BIS tarafından açıklanan resmi verilere göre 2022 yılının 3. çeyreğinde Türkiye'de konut fiyatlarındaki yıllık reel artış yüzde 59,6'yı bulmuştu. Söz konus bu artış oranı giderek daha da yavaşladı ve 2024 yılının 1. çeyreğinde, 2019 yılının son çeyreğinden bu yana ilk defa düşüş görüldü. Fakat söz konusu bu düşüşe rağmen Türkiye 2019 yılının son çeyreğinden bu yana dünyada konut fiyatlarının en çok yükseldiği ülke konumunda. BIS tarafından açıklanan verilere göre, Türkiye'de konut fiyatları reel olarak 2019 yılının son çeyreğinden bu yana yüzde 119,4 artış gösterdi.  

BIS verilerine göre, gelişmiş ekonomilerde reel konut fiyatlarındaki düşüş adeta durma noktasına geldi. Gelişmiş ekonomilerde bir önceki çeyrekte yıllık bazda yüzde 0,9 düşen konut fiyatları 2024 yılının 1. çeyreğinde ise yıllık bazda yüzde 0,3 geriledi. Buna karşılık, gelişmekte olan ekonomilerde konut fiyatlarında yaşanan düşüş biraz daha hızlandı. Gelişmekte olan ekonomilerde 2023 yılının 4. çeyreğindeki yüzde 1,4'lük düşüşten sonra 2024 yılının  ilk çeyreğinde de yıllık bazda yüzde 1,6’lık düşüş gerçekleşti. Söz konusu bu düşüş büyük ölçüde Asya ülkelerinden kaynaklandı.

 

Tapu mirasında hangi şartlar kalktı?

Emlak dolandırıcılığındaki bu yeni yöntem ağızları açık bıraktı!

Satılık konutların ilanda kalma süresi 70 gün!