27 / 04 / 2024

Türkiye konut fiyatlarıyla Avrupa'da lider!

Türkiye konut fiyatlarıyla Avrupa'da lider!

Türkiye'deki konut fiyatları Avrupa ülkelerini solladı. Ev sahibi olmak gün geçtikçe zorlaşırken ,konut fiyatları Avrupa ülkeleri ile kıyaslandığında uçurum dikkatlerden kaçmıyor. 



Türkiye’deki konut fiyatları yeni ev almayı zorlaştırır hale getirirken Avrupa ülkeleri ile karşılaştırma bu uçurumu daha çarpıcı hale getiriyor. Türkiye'deki konut fiyatları Avrupa ülkelerini solladı. Ev sahibi olmak gün geçtikçe zorlaşırken ,konut fiyatları Avrupa ülkeleri ile kıyaslandığında uçurum dikkatlerden kaçmıyor. 

GYODER'in Ziraat GYO ile beraber hazırladığı 'GYODER Gösterge' 2023 üçüncü Çeyrek Raporu’na göre, Türkiye genelinde birim metrekare fiyatı 27 bin 840 liraya ulaştı. En yüksek metrekare fiyatı ise  41 bin 766 lira ile İstanbul'da oldu.

Cumhuriyet'ten Mustafa Çakır'ın haberine göre, CHP Milletvekili Vehbi Bakırlıoğlu’nun AB İstatistik Ofisi “Eurostat” verileri üzerinden yaptığı hesaplamaya göre Türkiye’deki konut fiyatı enflasyonu, AB’deki en çok konut fiyat enflasyonuna sahip 12 ülkenin yıllık enflasyon rakamlarının toplamından daha fazla. 

AB ülkelerinde senelik ortalama konut fiyat enflasyonu yüzde -1.1. Yani ev fiyatları düştü.

Buna karşın Merkez Bankası tarafından açıklanan eylül ayı konut fiyat endeksine göre Türkiye’de konut satış fiyatlarındaki yıllık artış yüzde 89.2. Avrupa’da konut fiyatlarının en fazla düştüğü ülke yüzde 9.9 ile Almanya, en çok arttığı ülke ise yüzde 123.7 ile Hırvatistan oldu.

Türkiye konut fiyatlarıyla Avrupa da lider!

YABANCIYA SATIŞLAR YÜZDE 43 GERİLEDİ

Yabancılara gerçekleştirilen satışlar üçüncü çeyrekte 8 bin 789 adet olurken konut satışlarının geneline kıyasla yıllık bazda yüzde 38,4 oranında düşüş yaşadı. 

Yabancılara yapılan konut satışlarına Ocak-Eylül dönemi olarak incelendiğinde ise bir önceki senenin aynı dönemine göre yüzde 43,5 azalmayla 28 bin 64 adet satış olarak gerçekleştiği görülüyor.

Üçüncü çeyrekte ülke uyruklarına göre en çok alım Rusya Federasyonu vatandaşları tarafından yapılmış olup il bazında 3. çeyrekte en yüksek satış 2.922 adet konutla Antalya’da yapıldı. Antalya yüzde 33,2 ile 1. sırada yer alırken 2. sırada yüzde 32,7 pay ile İstanbul, 3. sırada ise yüzde 8,2 pay ile Mersin yer aldı. 

Bu senenin 3.çeyreği sonuna bakıldığında ise yabancıların gayrimenkul yatırımlarında en fazla tercih ettiği ilk 3 kent sırasıyla İstanbul, Antalya ve Mersin oldu. Yabancıların tüm gayrimenkul çeşitleri toplam zemin adedi bazında Türkiye’de yaptıkları yatırımlar incelendiğinde ilk sırayı Rusya Federasyonu, İran ve Irak vatandaşları aldı. 

Yeni konutlarda metrekareler küçülüyor!

Malatya'da bulunan konteyner kentte "Hayat İyi Yaşam Merkezi" açıldı


Geri Dön