Sektörel

Türkiye konut sektöründe Avrupa'yı solladı!

Knight Frank tarafından açıklanan 2021 ilk çeyrek verilerine göre; Avrupa'da konut fiyatları en çok Türkiye'de arttı. Bu dönemde Türkiye'de konutlar yüzde 32 oranında değerlendi. 

Küresel gayrimenkul danışmanlık şirketi Knight Frank 2021 yılı dünya genelinde konut fiyatlarının analizini gerçekleştirdi. Sabah'tan Seda Tabak'ın haberine göre; Türkiye salgına rağmen konut piyasasında değerini korumaya devam ediyor. 56 ülkedeki konut fiyatlarının analiz edildiği raporda 2020 ile 2021 konut fiyatlarında en çok değerlenen ülkenin Türkiye olduğu gözlemlendi. 

İlk sırada Türkiye var 

Mart 2020 ile Mart 2021 karşılaştırıldığında listenin ilk sırasında yüzde 32 değer kazanımı ile Türkiye yer alıyor. Rapora göre yüzde 16.5'lik enflasyon kaybından sonra dahi konutlar yüzde 16'ya yakın değer kazandı. Listede Türkiye'yi yüzde 22.1'lik artışla Yeni Zelanda, yüzde 16.6'lık artışla Lüksemburg takip etti. Slovakya, Amerika Birleşik Devletleri, İsveç, Avusturya, Hollanda, Rusya, Norveç ilk 10'da  yer aldı.

Avrupa'da konutlar yüzde 8 değerlendi

Raporda yer alan detaylara göre; Avrupa'da konutlar ortalama yüzde 8 değer kazandı. Mart 2021'de, Mart 2020'ye göre Avrupa'da konut fiyatı en çok yüzde 16.6 Lüksemburg'da değerlendi. 

Lüksemburg'u yüzde 15.5 ile Slovakya, yüzde 13 ile İsveç, yüzde 12.3 ile Avusturya, yüzde 11.3 ile Hollanda, yüzde 10.9 ile Norveç, yüzde 10.2 ile İngiltere, yüzde 9.1 ile Litvanya, yüzde 8.9 ile Çekya, yüzde 6.8 ile Portekiz, yüzde 6.4 ile Fransa, yüzde 3.1 ile Yunanistan izledi. 

Yabancıya konut satışında ise Türkiye'nin rakibi  İtalya'da değer artışı 1.6'da olurken, İspanya'da ise bu rakam  1.8 oldu. Yabancıya konut satışında önde gelen markalardan Nevita'nın Yönetim Kurulu Başkanı Faruk Akbal, İspanyada konut değerlerinde azalma meydana geldiğini dile getirdi. 

Teşvikler dikkat çekici 

Akbal, "İspanya, İtalya, Fransa ve İngiltere pandemi yılı 2020'de ağır bir yıl geçirdiler. Tüm bu ağır resme karşın konut sektörü özelinde Avrupa'da salgın döneminde iki ülkede teşvikler dikkat çekti. İlki İngiltere. 2021'de damga vergisini yüzde 2 daha artırmayı daha öncesinde meclisten geçiren ülkede, temmuzda, konut piyasasındaki eğilimden endişe duyan Birleşik Krallık Maliye Bakanı Rishi Sunak; ev satış vergilerinde istisnai bir indirim yaptığını açıkladı. Buna göre 31 Mart 2021'e kadar değeri 500 bin eurodan az olan ev satın alan vatandaşlar vergi ödemedi, daha pahalı evler satın alanlara ise indirim uygulandı. Bu İngiltere konut piyasasındaki canlılığı bir nebze korumuş olsa da salgın boyunca ister istemez konut pazarı bundan negatif etkilendi. Yılı toplam satışlarda yüzde 10 küçülme ile kapattılar" açıklamasında bulundu. 

Sağlık sektörü yabancılar cezbetti 

Konut sektöründe Türkiye'nin ön plana çıktığını söyleyen Akbal, "Nitekim konut kredi faiz oranlarının tarihi düşük seviyelere çekilmesi ile hem konut kredi hacminde hem de aylık bazda ipotekli veya toplam veya ikinci el konut satışında ciddi artışlar yaşandı.Avrupa'da konut sektöründe buna benzer bir örnek oluşamadı. Türkiye'de sağlık sektörünün gücü de özellikle yabancıları cezbetti. Knight Frank'ın raporu yabancıların da hangi ülkeden ev alması gerektiğine işaret ediyor" şeklinde konuştu.

Dünya genelinde ev fiyatları en çok hangi ülkede arttı?