Türkiye, Libya Misratada polis karakolu yapacak!
Başbakan Erdoğanın Eylül ayında yaptığı ziyaret sırasında söz verdiği fizyoterapi merkezinin yapımı için çalışmalar başlıyor. Türkiye, Misratadaki polis karakollarını da onaracak
Türkiye, Libyaya yardım için verdiği sözlerini tek tek yerine getiriyor. Başbakan Recep Tayyip Erdoğanın Eylül ayında Libyaya yaptığı ziyaret sırasında söz verdiği fizyoterapi merkezi projesine başlanması için çalışmalara hız verildi.
Fizyoterapi merkezi, Libyada Kaddafi karşıtı ayaklanmanın başlamasından sonra en ağır çarpışmaların yaşandığı kentlerden biri olan Misratada yapılacak. Merkezde, çatışmalarda yaralanan ya da sakat kalanlar ile diğer hastaların tedavi görmesi planlanıyor.
Türk inşaat şirketleri, Misratada beş polis karakolu ile bir polis merkezinin onarımını da üstlenecek. Bütün bu projeler, Türkiyenin Libyaya hediyesi olacak.
Bu amaçla inşaat şirketlerinin temsilcilerinin de bulunduğu bir Türk heyeti, Türkiyenin Trablus Büyükelçisi Ali Kemal Aydın başkanlığında Misratayı ziyaret etti. Türk heyeti burada, Misrata yerel konseyi yetkilileri ile bir araya gelerek çalışmaların planlanması konusunu tartıştı.
Toplantıda konuşan Büyükelçi Ali Kemal Aydın, Başbakan Erdoğanın 16 Eylülde Misrataya yaptığı ziyaret sırasında yaşanan coşkulu karşılamanın ve gösterilen sıcaklığın Türkiye ile Libya arasındaki sıkı bağların bir işareti olduğunu söyledi. Türkiyenin Nisan ayında çatışmalarda yaralanan çok sayıda Libyalıyı büyük bir operasyonla Misrata limanından gemiyle alarak Türkiyeye tedavi için götürdüğünü hatırlatan Aydın, "Onurlu bir mücadele ile zorbalık ve diktatörlüğü yıktınız. Şimdi sizi daha büyük zorluklar bekliyor. Yaraların sarılması, ülkenin yeniden inşa edilmesi gerekiyor" dedi.
Bunun için Türkiyenin her zaman destek vermeye devam edeceğini kaydeden Büyükelçi Aydın, "Türkiye bu süreçte hep yanınızda olacak" diye konuştu. Aydın, Misratanın Türkiye için özel öneminin de altını çizerek, Başbakan Erdoğanın Misrataya söz verdiği fizyoterapi merkezini bir an önce yapmak istediklerini, ancak bunun için arsa tahsis edilmesi ve nasıl bir proje istendiğinin belirtilmesi gerektiğini ifade etti.
Aydın, "Türkiye Libyanın yanındadır. Birlikte yapacak çok işimiz var. Biz hazırız, siz de hazırsanız hemen sahada somut çalışmalara başlayabiliriz" dedi.
Büyükelçi Aydın ile Misrata yerel konseyi yetkililerinin toplantısına katılan Türk iş adamları, onarımları yapılacak binalarla ilgili projelerini anlattı.
Polis merkezi ve karakolların yapımına birkaç gün içinde başlanacak. Karakolların ve polis merkezinin yenileme işlemi Türkiyenin Libyaya hediyesi olacak.
Başkent Trablusa yaklaşık 210 kilometre uzaklıkta bulunan Misrata, Kaddafi güçleri ile Libya devrimini başlatan güçler arasında en şiddetli çatışmaların yaşandığı yerlerin başında geliyor. Misratadaki çatışmalarda 1500 kişi hayatını kaybetti ve yaklaşık 13 bin kişi yaralandı. Ayrıca 1200 kadar Misratalı çatışmalar sırasında kayboldu ve bir daha kendilerinden haber alınamadı. Libyanın Trablus ve Bingaziden sonra üçüncü büyük kenti olan Misratadaki binaların büyük çoğunluğu çarpışmalarda hasar görmüş ve önemli bir kısmı da kullanılamaz hale gelmiş bulunuyor. Kentin ana caddelerinde çatışmalarda isabet alan ve yanan tanklar hala duruyor.
THY SEFER BAŞLATIYOR
Öte yandan, Libya ekonomisinde önemli bir yer tutan kente, Türk Hava Yolları da sefer başlatıyor. 15 Aralıkta başlayacak olan uçuşlar haftada dört gün yapılacak. Misrata; Trablus ve Bingaziden sonra THYnin Libyadaki üçüncü uçuş noktası olacak.
Türkiyenin Libya Büyükelçisi Ali Kemal Aydın, temasları sırasında ayrıca kentte faaliyet gösteren iş adamları ile de bir araya geldi. Aydın burada yaptığı konuşmada, Başbakan Erdoğanın Misrata ziyareti sırasında belirttiği gibi Türkiyenin kentte konsolosluk açmak istediğini söyledi. Aydın, Libya hükümeti ile bu konudaki temasların hızla devam ettiğini belirtti.
Türkiyenin Libyada sadece ticaret değil, yatırım da yapmak istediğini vurgulayan Aydın, "Ancak bunun için hukuki altyapı tamamlanmalı. Daha önce yapılan anlaşmalar var, ama yeterli değil. Serbest ticaret anlaşması, çifte vergilendirmenin önlenmesi anlaşması ve gümrük işbirliği anlaşması gibi anlaşmaları imzalamalıyız. Libyadaki bankacılık sorunları da aşılmalı. Ayrıca, Türkiye turizmde çok güçlü bir ülke. Hukuki altyapı sağlanırsa, Türk turizmcileri burada yatırım yapabilir. Bu da Libyada işsizliğin azaltılması için büyük katkı sağlayabilir" dedi.
AA