04 / 05 / 2024

Türkiye, lokomotif sektör özelliğini sürdürecek!

Türkiye, lokomotif sektör özelliğini sürdürecek!

GYODER Başkanı Aziz Torun, "Rant oluşuyorsa vergisinin alınması doğrudur. Ancak, 'Her yerde imar değişikliğiyle rant oluşturuluyor' algısı yanlış" derken; fiyat artışları enflasyonun üzerinde seyrediyor görünse de geliştiricilerin cebine girenin azaldığın



GYODER Başkanı Aziz Torun, "Rant oluşuyorsa vergisinin alınması doğrudur. Ancak, 'Her yerde imar değişikliğiyle rant oluşturuluyor' algısı yanlış" derken; fiyat artışları enflasyonun üzerinde seyrediyor görünse de geliştiricilerin cebine girenin azaldığını savundu. 


Gayrimenkul ve Gayrimenkul Yatırım Ortaklığı Derneği (GYODER) Başkanı Aziz Torun, 2014 yılında inşaat sektörünün Türkiye büyüme ortalamasının üstünde büyüyerek yine lokomotif sektör olma özelliğini devam ettireceğini iddia etti. İnşaat sektörünün istihdam içindeki payının 2 milyona yaklaştığı bilgisini veren Torun, "İstihdam içinde yüzde 6'nın üzerinde bir oran demektir. İnşaat sektörüne destek veren alt sektörleri de dikkate aldığımızda o zaman sektörün lokomotif olma özelliği devam ediyor" dedi. Enflasyon, arsa fiyatlarının inşaat içindeki payının artması, reklam pazarlama gider payları ve gayrimenkul sektöründe 40-50 ay vade yapılmasının da maliyet getirmesiyle gayrimenkul sektöründeki kâr marjlarının bu 4 sebepten dolayı düştüğünün altını çizen Torun, fiyat artışları enflasyonun üzerinde seyrediyor görünse de geliştiricilerin cebine girenin azaldığını savundu. 


YABANCIYA KONUT SATIŞI YENİ KEŞFEDİLMİŞ BİR ZENGİNLİK! 


Aziz Torun, mütekabiliyet yasasıyla yabancılara konut satışının "Türkiye için yeni keşfedilmiş bir zenginlik" olduğuna işaret ederek, Türkiye'nin gerek siyasi istikrar, gerek gelişmiş bakımından ulaştığı nokta gerekse stratejik konumu itibariyle cazip bir ülke olduğunu söyledi. 

Dolayısıyla dünyanın her coğrafyasından insanın Türkiye'de mülk edinme konusunda istekli olduğunun altını çizen Torun, 2013-2014 yılındaki satışlara bakıldığında 3.5-4 milyar dolara ulaşıldığını, yabancıların talepleri dikkate alınarak projeler geliştirilmesi halinde bu rakamın 2015 yılında 5 milyar dolara çıkmasının zor olmadığını kaydetti. 


Konut Balonu Yok


Aziz Torun, "Gayrimenkul sektöründe balon olup olmadığı" konusunda da açıklamalarda bulunarak, balon denince arz ve talep arasındaki dengesizliğin akla gelmesinin doğru olmadığını kaydetti. Balonun anlamının aşırı fiyat şişmesi olduğunu belirten Torun, şöyle devam etti: "Ortada bir fiyat şişmesi yok. Fiyatlardaki artış, belirttiğim nedenlerden oluşuyor. Belki 1 yıl sonra satışlarda durgunluk olsa bile fiyat ucuzlamayacak. Benim 2 yıldır ifade ettiğim T4%% 4Â I VIl şey, gelecekte bir talep yetersizliği olabilir. Sektörümüz 2005 yılından bu yana hep talep arzdan daha fazlaydı, yap-sat modeli. Burada talebin arzın gerisine düşme süreci yaşanabilir. Yapılan projelerin yüzde 100'ü hemen satılıyordu. 

Önümüzdeki dönemde böyle devam edemez. Belki inşaat yapım sürecinde bittiği zaman yüzde 70'i satılacak yüzde 30'u stokta kalacak. İnşaat bitince yüzde 100'ünün satılmaması bir balon olarak, risk olarak görülmemeli." 


Milli Gazete


Geri Dön