22 / 11 / 2024
fuzul

Ahmet Gülenç: Türkiye Mobilya sektöründe 11 basamak yükseldi!

Ahmet Gülenç: Türkiye Mobilya sektöründe 11 basamak yükseldi!

Türkiye mobilya sektörünün lokomotif örgütü Mobilya Dernekleri Federasyonu (MOSFED), 2023 yılında 10 milyar dolarlık ihracat hedefi doğrultusunda çalışmalarını sürdürüyor.




Türkiye mobilya sektörünün lokomotif örgütü Mobilya Dernekleri Federasyonu (MOSFED), 2023 yılında 10 milyar dolarlık ihracat hedefi doğrultusunda çalışmalarını sürdürüyor.  MOSFED Başkanı Ahmet Güleç, “2013 ve 2014 yıllarında sektörümüz büyük başarı gösterdi.  Bu yılın ilk yarısına ait sonuçlar da bu istikrarın süreceğine işaret ediyor” dedi. InterContinental Hotel’de düzenlediği basın toplantısında son yıllara ait ihracat rakamlarını,  2015’in ilk yarısı ile karşılaştıran Güleç, ihracatımızın yoğun olduğu pazarlardaki  etkinliklerinin devam ettiğini vurguladı. Türkiye’nin son on yılda dünya mobilya ihracat sıralamasında 11 basamak yükselerek 12. sıraya ulaştığını belirten Güleç, “Bu süreçte  İspanya, Portekiz, Belçika, Hollanda, Endonezya, Avusturya, Danimarka ve İsveç’i bile geride bıraktık. Bugün, Irak, Suudi Arabistan,  Türkmenistan, Almanya, Fransa, Birleşik Krallık ve Birleşik Arap Emirlikleri gibi ülkelere ihracatımız artarak devam ediyor” dedi.  Sektör performansını bu yıl da koruyacak Mobilya sektörünün 2014 yılında 177 ülkeye ihracat gerçekleştirdiğini vurgulayan Güleç,  “Türkiye mobilya sektör ihracatı 2014 sonunda 2,4 milyar dolar oldu. Bu yıl, 2015 sonunda 2,7 milyar dolara gelebilir. Dış ticarette fazla veren bir sektör olan mobilya sektörü, 2014’te komşu bölgelerdeki tüm menfi olaylara rağmen büyümesine devam etti. Mobilya sektörünün bu performansını bu yıl da koruyacağı kanaatindeyim. Dış açılımlarda yeni ilerleyen, hedef alanlara odaklandık. Bunların başında da ABD geliyor. O bölgedeki insanların hem mobilya değişim periyodu çok daha hızlı, hem de iyi tasarıma ilgi büyük” ifadelerini kullandı. Güleç, sektörde son 10 yılda Çin'den sonra en fazla büyüyen ülkenin Türkiye olduğunun altını çizdi. 2023’te 25 milyar dolarlık üretim hedefini bu potansiyele inanarak söylediklerini vurgulayan Güleç, “Türkiye’nin her yerinde, hemen hemen 61 vilayette üretilen, katma değerli, istihdam ve üretim dostu ve bölgesel kalkınmaya önemli derecede katkı sağlayan bir sektörden bahsediyoruz. Gelişmiş ülkelerin tekelinde olan bu sektörde Türkiye mobilyacılarının da bulunduğunu ve Türkiye’nin bir mobilya ülkesi imajına sahip olduğunu herkese duyurmak gibi bir hedefimiz var” dedi. “Türkiye mobilya sektörü girişimcilik başarısına güzel bir örnektir. Azmi ve sektörüne inancı ile dünyanın hemen her yerine ihracat yapmasını bilmiştir. Mobilyacılarımız büyük başarılara imza attığı için çok mutlu olduğunu” söyleyen Güleç, sözlerini şöyle tamamladı: “500 bin kişiye istihdam sağlayan Türkiye mobilya sektörü, dünyadaki her ülkeye mobilya satma potansiyeli taşıyor. Bunun için mobilyacılarımızın motivasyonlarını yüksek tutmaları, pazara dönük olmaları gerekiyor. Katma değeri yüksek bir sektör olarak Türkiye mobilyasını dünyada kalite, tasarım ve işlevsellik olarak bilinen bir noktaya taşımak hepimizin en büyük arzusu ve öncelikli görevi. İddia ediyorum ki 2023 yılında Türkiye dünyadaki ilk 5 ihracatçı ülke arasında olacaktır.”


MOSFED hakkında

2014 yılı Temmuz ayında kuruluş işlemlerini tamamlayarak çalışmalarına hızlı bir şekilde başlayan Mobilya Dernekleri Federasyonu (MOSFED)’nun, bugün itibarıyla üye dernekleri Mobilya Aksesuar Sanayicileri Derneği (MAKSDER), Mobilya Sanayicileri İthalat ve İhracatçıları Derneği (MOBDER), Ofis Mobilyaları Sanayi ve İşadamları Derneği (OMSİAD), Ahşap Mutfak ve Banyo Mobilyası Sanayici ve İşadamları Derneği (MUDER), Mobilya Sanayi ve İşadamları Derneği (MOBSAD), Bursa Mobilya Sanayicileri ve İşadamları Derneği (MOBSİAD), İnegöl Mobilya Sanayicileri Derneği (İMOS), Kayseri Mobilya Sanayicileri Derneği (KAYMOS) ve  Ankara  Siteler Mobilya Üreticileri Derneği (ANSİMOD)’dir. İstanbul Mobilya, Kağıt ve Orman Ürünleri İhracatçıları Birliği Başkanı olan Ahmet Güleç’in başkanlığını üstlendiği MOSFED’in Yönetim Kurulu Ercan Ata, Engin Küçük, Munis Tezbaşaran, Murat Tunç, Seyfi Cahit Ayaskan ve Mahmut Alak gibi sektörün tecrübeli isimlerinden oluşuyor. Türkiye’yi mobilya sektöründe bir dünya markası haline getirmeyi hedefleyen MOSFED, aynı zamanda sektörün klavuzu olma misyonunu da üstlenmiş bir durumda. Bu yolda yapılacaklar listesinin en başında sektörün en büyük ihtiyacı olan tasarım bilincini ve inovasyon kültürünü benimsetmek, kaliteli ve katma değeri yüksek ürünleri ihraç etmek ve üretmek yer alıyor. 



Ahmet Güleç hakkında

1970 yılında İdil’de doğan Ahmet Güleç, Ankara Üniversitesi Siyasal Bilgiler Fakültesi Kamu Yönetimi bölümünden 1990 yılında mezun olmuştur. İnegöl’de kurulu iki ayrı fabrikasıyla hizmete devam eden Nurhas Mobilya A.Ş.’in Yönetim Kurulu Başkanı olan Ahmet GÜLEÇ, aynı zamanda Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) Yönetim Kurulu Üyesi, İstanbul Mobilya, Kağıt ve Orman Ürünleri İhracatçıları Birliği Başkanı ve Mobilya Dernekleri Federasyonu Başkanı olarak sektörle ilgili tüm gelişmelerin yakın takipçisidir.



Geri Dön