10 / 01 / 2025

Türkiye MIPIM 2016'ya çıkarma yaptı!

Türkiye MIPIM 2016'ya çıkarma yaptı!

Alkaş’ın Türkiye temsilciliğini yaptığı dünyanın en büyük ve en önemli gayrimenkul fuarı MIPIM, Türkiye’nin büyük çıkarmasına sahne oldu. Çevre ve Şehircilik Bakanı Fatma Güldemet Sarı’nın katılarak destek verdi.



Alkaş’ın Türkiye temsilciliğini yaptığı dünyanın en büyük ve en önemli gayrimenkul fuarı MIPIM, Türkiye şehirlerinin çıkarmasına sahne oldu. 15-18 Mart tarihleri arasında Fransa’nın Cannes şehrinde düzenlenen MIPIM 2016’da Türkiye şehirlerinin ve gayrimenkul firmalarının uluslararası çıkarmasına Çevre ve Şehircilik Bakanı Fatma Güldemet Sarı da katılarak destek verdi. Fuarda İstanbul başta olmak üzere şehirlerindeki milyarlarca dolarlık projelerini standlarında tanıtan Antalya, Balıkesir, Bursa, Hatay, Kocaeli, Konya ve Ordu uluslararası yatırımcıyla bir araya gelerek yeni işbirliklerinin temellerini attılar. Diğer yandan fuara standla katılan Beyoğlu Investors Group (BIG), Efekta Mimarlık, Esas Gayrimenkul, Hashim Gayrimenkul, Hill International, İzka İnşaat, Lal Gayrimenkul Değerleme, Özak – Yenigün – Ziylan Ortaklığı, Öncüoğlu+ACP Mimarlık, Özer+Tulgan Mimarlık, ProPlan, , Sabri Paşayiğit Design Office, Tabanlıoğlu Mimarlık, Tahincioğlu Gayrimenkul ve TSKB Gayrimenkul Değerleme de büyük ilgi gördü. 

4.800’ü yatırımcı toplam 23.500 katılımcının 20.000 metrekarelik fuar alanında yer aldığı MIPIM 2016’da diğer rakamlar da fuarın dünya çapındaki büyüklüğünü ve önemini ortaya koyar nitelikteydi. Dünyadan 550 şehrin katıldığı fuarda, 100 belediye başkanı şehir ve ilçelerini temsilen yer aldı. Katılımcı şehir sayısının hem Türkiye’den hem dünyadan her yıl giderek arttığı fuara bu yıl ilk kez katılan şehirler arasında Hatay, Kocaeli, Konya ve Ordu’nun yanı sıra Bologna, Houston, Kazablanka ve Şikago da vardı. 

Türkiye ise son yılların en büyük temsiliyetiyle MIPIM 2016’da yer aldı. Türkiye’den şehirler başta olmak üzere gösterilen büyük ilginin sonucunda Türkiye’nin temsil edildiği alan 1.200 metrekareden 1.700 metrekareye yükselirken, katılım sayısı ise 750’den 820’ye ulaştı. Diğer yandan uluslararası yatırımcılarla yapılan ikili görüşme sayısının 2.500’ün üzerine çıkmış olması da fuarın Türkiye açısından son derece verimli geçtiğini ortaya koyan bir diğer rakam. Fuara standla katılmayan ama temsiliyet düzeyinde yer alan yerel yönetimler ve sanayi-ticaret odalarının temsiliyetleri ise MIPIM 2017’ye katılacaklarının somut işareti olarak nitelendirildi. Bu isimler arasında  Ankara  Ticaret Odası Başkanı Salih Bezci,  İzmir  Ticaret Odası Başkanı Ekrem Demirtaş, Kayseri Büyükşehir Belediye Başkanı Mustafa Çevik, Karşıyaka Belediye Başkanı Hüseyin Mutlu, Kocasinan Belediye Başkanı Ahmet Çolakbayraktar, Melikgazi Belediye Başkanı Memduh Büyükkılı ve Talas Belediye Başkanı Mustafa Palancıoğlu yer alıyor..  

BAKAN FATMA GÜLDEMET SARI’DAN MIPIM TÜRKİYE İÇİN TAM DESTEK

Çevre ve şehircilik Bakanı Fatma Güldemet Sarı’nın katıldığı fuarda kamudan ayrıca  TOKİ  Başkanı Mehmet Ergün Turan, Emlak Konut GYO Genel Müdürü Murat Kurum da yer aldı. 

Bakan Fatma Güldemet Sarı, açıklamasında önemli mesajlara yer verdi. Dünyanın her geçen gün Türkiye’nin gücünü ve potansiyelini keşfettiğinin ve Türk inşaat sektörünün ortaya çıktığı bir günün yaşandığının altını çizen Bakan, MIPIM’i Türkiye’nin kentsel dönüşüm ve şehircilik anlamında nereye geldiğini anlatmak açısından çok önemsediğini açıkladı. Fuara Türkiye’deki tüm belediyelerin katılmasını önemsediğine işaret eden Bakan Fatma Güldemet Sarı, “Biz de her bir ilimiz için projeler üretmeye çalışıyoruz. Marka şehirler yaratma noktasında çalışıyoruz” dedi. MIPIM 2016’ya katılan İstanbul hakkında da konuşan Bakan, “İstanbul, bu yıl fuarda Paris ve Londra’nın arasında, gerçek yerini buldu. Köprü, havalimanı, Avrasya Tüneli gibi devasa projelerimiz sergileniyor” diye konuştu. İnşaat sektörüne “yanınızdayız” mesajı veren Bakan, Türkiye’de bir fuar yapılması halinde bakanlık olarak destek vereceklerinin de altını çizdi. 

TOKİ Başkanı Mehmet Ergün Turan ise, Türkiye’nin İstanbul Uluslararası Finans Merkezi ve Üçüncü Havalimanı gibi yapımı devam eden ve tamamlanan projelere bakıldığında yatırım açısından Avrupa ve bölge ülkeleri arasından sıyrıldığını söyledi. “Türkiye yatırımcılar için güvenli mi” sorusuna yanıt veren Turan, şöyle konuştu: “Londra, Paris, Berlin ne kadar güvenliyse İstanbul da o kadar güvenli bir şehir. Yatırımcılarımıza Türkiye’nin olanaklarını tanıtacak bir organizasyonda bulunmaktan mutluyuz.”

ŞEHİRLERİN ULUSLARARASI YATIRIMCIYLA İKİNCİ RANDEVUSU TÜRKİYE’DE

Londra ve Paris çadırlarının ortasında yer almasının yanı sıra bu yıl iki katının da üstüne çıkartarak 685 metrekareye yükselen İstanbul Çadırı ve içinde yer alan 96 metrekarelik Yaşayan İstanbul Maketi uluslararası yatırımcıdan büyük ilgi gördü. İstanbul Çadırı’nı ziyaret edenler arasında Fransa Ekonomi Bakanı Emmanuel Macron ve Cannes Belediye Başkanı David Lisnard da yer aldı. İstanbul Ticaret Odası Başkanı İbrahim Çağlar öncülüğündeki İstanbul Çadırı ve Yaşayan İstanbul Maketi, 89 ülkenin yatırımcısına tanıtıldı. Özel bir video mapping ile sunulan maket, dört  mevsim İstanbul’u yaşattı. Makette Üçüncü Havalimanı ve Avrasya Tüneli de yer aldı. 

Fuara standla katılan diğer şehirler de uluslararası yatırımcı ilgisinin merkezinde yer aldılar. Fuara Büyükşehir Belediye Başkanı Menderes Türel öncülüğünde ikinci kez katılan Antalya uluslararası yatırımcıya Kruvaziyer Limanı, Kaleiçi Yat Limanı, Boğaçayı ve Konyaaltı Sahili, spor ve yayla turizmine yönelik dev projelerin yanı sıra dünya film endüstrisinde yer almak için geliştirdiği projeleri anlattı. 

Büyükşehir belediye Başkanı Ahmet Edip Uğur’un liderliğinde fuara ikinci kez katılan Balıkesir,  Bandırma Organize Sanayi Bölgesi, Ayvalık Kruvaziyer Limanı, Sarımsaklı Kıyı Plajı Düzenlemesi, Port Gömeç, Tuzla Önü Projesi ve Ayvalık Köprüsü başta olmak üzere pek çok projeyi sergiledi.  Başkan Uğur, yaptığı açıklamada son dönemde Almanya, Hollanda ve çok sayıda Avrupa ülkesi ile görüştüklerini belirterek, “Bandırma’da düşündüğümüz liman ve sanayi ile ilgili Hollandalı bir şirketin yetkilileri, ‘Buraya 15 milyar dolar yatırım yapmaya hazırız’ diyorlar”  diye konuştu. 

Büyükşehir Belediye Başkanı Recep Altepe öncülüğünde fuara katılan Bursa’nın sergilediği projeler arasında  sağlık turizmine odaklanmış Sıcaksu Kentsel Dönüşüm, İpekiş Termal Turizm ile Uludağ Kirazlıyayla Sürekli Eğitim Merkezi ve Sur Yapı AVM Rezidans projesi de yer aldı. Büyükşehir Belediyesi Genel Sekreter Yardımcısı Bayram Vardar’ın açıklamaları ise uluslararası yatırımcının kente yönelik ilgisini ortaya koydu. Vardar, şöyle konuştu: “Daha önce 20 kurum ve kuruluşla randevulaştık. Bunların sayısı arttı. Fuar başladıktan sonra bile randevu talebi geldi.”

Büyükşehir Belediye Başkanı Doç. Dr. Lütfü Savaş öncülüğünde fuara ilk kez katılan Hatay ise turizmden ticarete pek çok alandaki yatırım potansiyelini uluslararası yatırımcının dikkatine sundu. Başkan Savaş’ın açıklamaları da Hatay’a büyük ilgi olduğunu ortaya koydu. Hatay’a özellikle Avrupa ve Uzakdoğu şehirlerinden ilgi olduğunu açıklayan Savaş, çevre ülkelerde yaşanan savaşlar nedeniyle haksız eleştirilerle karşı karşıya kalan Hatay’ın aslında büyük bir potansiyel taşıdığını belirterek şöyle konuştu: “Turkmall ile Dörtyol’da bir yaşam merkezi projesi planlıyoruz. Ayrıca, şehrin merkezinde Arkeoloji Park ve Teleferik projeleri de yapacağız.”

MIPIM’e ilk kez katılan şehirler arasında yer alan Kocaeli, fuarda Büyükşehir Belediye Başkanı İbrahim Karaosmanoğlu öncülüğündeki katılımında  540 yatlık bağlama kapasitesine sahip bir marinayı da içeren dev yaşam merkezinin de içinde yer aldığı pek çok gayrimenkul turizm projesini tanıttı. Genel Sekreter Tahir Büyükakın’ın açıklamaları da diğer şehirler gibi Kocaeli’nin de büyük bir ilgi gördüğünü ortaya koydu. Büyükakın, yabancıların, Türkiye standlarına büyük bir ilgi gösterdiğini belirterek, “Yaratılmak istenen olumsuz algının yatırımcıya yansımadığını gördük” dedi. 

MIPIM’e ilk kez katılan şehirler arasında bulunan Konya ise Büyükşehir Belediye Başkanı Tahir Akyürek öncülüğünde Mevlana Kültür Vadisi, Metro Konya,  Mevlana Kültür Vadisi, Metro Konya, Meram Teleferik, Karapınar Güneş İhtisas Endüstrisi, Hüyük Rüzgar Enerjisi Üretim Tesisi, Sebze ve Meyve Hali, Organize Tarım ve Hayvancılık Bölgesi ile rekreasyon, yaşam merkezi ve dönüşüm projeleriyle yer aldı.

MIPIM’in ilk kez deneyimleyen şehirlerden Ordu da uluslararası ilgiyi üzerine çekti. Büyükşehir Belediye Başkanı Enver Yılmaz öncülüğünde fuara katılan Ordu, Ordu-Giresun Havalimanı, Ünye Konteyner Limanı, Melet, Çambaşı Yaylası Kış Sporları Kayak Merkezi ve Çambaşı Ekolojik Tatil Köyü projelerini tanıttı. Başkan Yılmaz’ın açıklamaları da fuarda uluslararası bağlantıların geliştirildiğini ortaya koydu. Yılmaz, şu açıklamayı yaptı: “Ünye Limanı ile ilgili olarak Roterdam merkezli bir firma, şehre kurmak istediğimiz Çikolata Park ile ilgili daha önce de görüştüğümüz şirketlerle görüştük. Ayrıca, Hilton ve Sheraton’ın üst düzey yöneticilerile görüştük.”

TÜRKİYE, MIPIM 2016’YA ETKİNLİKLERİYLE DE DAMGA VURDU

MIPIM 2016’da Türkiye’nin düzenlediği etkinlikler de dikkat çekti. Fuarın ilk günü İstanbul Ticaret Odası’nın (İTO) düzenlediği Yatırımcılar Kokteyli’nde uluslararası yatırımcı ile Türk yatırımcı ve Türkiye şehirleri bir araya geldi. Günün diğer etkinliği ise  Kalebodur’un sponsorluğu ve gazeteci Cüneyt Özdemir’in moderatörlüğünde Türk Mega Projelerine Mimarlar Gözünden Bakış isimli  panel oldu. Panelde ODTÜ Mimarlık Fakültesi Öğretim Üyesi Celal Abdi Güzer, Öncüoğlu + ACP Mimarlık Başkanı Mimar Enis Öncüoğlu, Tabanlıoğlu  Mimarlık Ortağı Mimar Murat Tabanlıoğlu ve İki Design Group Ortağı Mimar Murat Kader konuşmacı olarak yer aldılar. 

Fuarın ikinci günü, 24 Gayrimenkul Yönetim Kurulu Başkanı Aziz Yeniay, 24 Gayrimenkul Genel Müdürü Erdem Güler ve Pricewaterhouse Coopers Yönetici Ortaklarından Ersun Bayraktaroğlu’nun konuşmacı olarak yer aldığı Türkiye’deki Gayrimenkul Yatırım Olanakları ve Yeni Fırsatlar Paneli yapıldı. Günün ikinci paneli Yenilenen İstanbul’da ise konuşmacı isimler Era Mimarlık Ortağı Ali Hızıroğlu, HAS Mimarlık Ortağı Ayşe Hasol Erkin, MuuM Mimarlık Ortağı Murat Aksu ve İstanbul Ticaret Odası Başkan Vekili Gökhan Murat Kalsın oldu. Günün üçüncü etkinliği olan Şehirlerin Geçmişi ve Geleceği panelinde ise Tabanlıoğlu Mimarlık Ortağı Murat Tabanlıoğlu konuşmacı olarak yer aldı. Türk Seramik Tanıtım Grubu’nun ev sahipliğindeki Kokteyl’de Türk ve uluslarararsı yatırımcılar bir araya geldi. İstanbul’un Manchester, Bologna ve Lyon ile birlikte yer aldığı Metropolitan Şehirler: Konutta Arz ve Talep Birbirini Karşılıyor Mu paneli günün Türkiye ile ilgili son etkinliği oldu. Panelde İstanbul Ticaret Odası Başkan Yardımcısı Gökhan Murat Kalsın, Manchaster Belediye Meclisi Başkanı Howard Bernstein, Bologna Belediye Başkanı Virginio Merola konuşmacı olarak yer aldılar.  

MIPIM 2016’nın üçüncü günü ise Esas Gayrimenkul’un Türk yatırımcılarla biraraya geldiği Kahvaltı ile başladı. Günün ikinci paneli Efekta Mimarlık Kurucusu Kayhan Çakanel’in konuşmacı olduğu Anadolu’daki Açıkhava Müzeleri oturumu oldu. Günün en önemli etkinliği ise Seramik Tanıtım Grubu’nun sponsorluğunu üstlendiği MIPIM Ödül Töreni oldu. Düzenlendiği 1991 yılından bu yana “gayrimenkul sektörünün oscarları” olarak kabul edilen Ödül Töreni Seramonisi  En İyi Ofis Geliştirme, En İyi Bina Yenileme, En İyi Konut Geliştirme, En İyi Alışveriş Merkezi, En İyi Endüstriyel ve Lojistik Gelişim, Geleceğin En İyi Projesi, En İyi Otel ve Turizm Tesisi, En İyi Akıllı Yeşil Bina, En İyi Kentsel Yenileme Projesi ve İnsanların Seçimi Ödülü kategorilerinde gerçekleştirildi. Türkiye’den Geleceğin En İyi Projesi Kategorisi’nde Iglo Architects’in APS Ambalaj için tasarladığı IC Plants&Headguarters İstanbul, Geleceğin En İyi Mega Projesi Kategorisi’nde ise Scott Brownrigg,Fonksiyon,Kiklop ve TAM’in IGA için tasarladığı 3. Havalimanı projeleri finalist olarak yarıştı. 

AVİ ALKAŞ: ÇOK DAHA BÜYÜK VE NİTELİKLİ KATILIMLA ULUSLARARASI İŞBİRLİKLERİNİN TOHUMLARI ATILDI

Alkaş Yönetim Kurulu Başkanı ve JLL Türkiye Ülke Başkanı Avi Alkaş, MIPIM 2016’daTürkiye’nin ortaya koyduğu performansa dikkat çekti. MIPIM’in bu yıl bir kez daha Türkiye’nin gövde gösterisine sahne olduğunu vurgulayan Alkaş, ancak, bu yıl, önceki yıllarla kıyaslandığında çok daha büyük ve nitelikli katılım rakamların ortaya çıktığını belirtti. Başta Çevre ve Şehircilik Bakanı Fatma Güldemet Sarı olmak üzere MIPIM’e katılan Türkiye’ye kamudan büyük destek olduğunun altını çizen Alkaş, şöyle konuştu:  

“Tüm bunlar,  Türkiye’nin  MIPIM de çok daha etkileyici izler bırakması kadar, yeni işbirliklerinin ilk tohumlarının atılması anlamına geliyor. Bu yıl Türkiye, MIPIM’e sadece dev gayrimenkul şirketleriyle değil, iddiasını giderek yükselten çok sayıda şehirlerimizle katıldı. Uluslararası yatırımcının ilgisi, fuar sürecince Türkiye’nin üzerinde oldu. MIPIM 2016, gerçek anlamda Türkiye’nin çıkarmasına sahne oldu. Bu büyük ilgide kuşkusuz, Türkiye’nin gayrimenkul firmaları kadar MIPIM’de belediye başkanlarımızın öncülüğünde standları ile yer alan şehirlerimizin de büyük bir etkisi oldu. Üstelik, sadece belediye başkanlarımız değil, sanayi ve ticaret odalarımızın başkanları da MIPIM’de Türkiye’yi temsil ediyorlar. Bu güçlü katılımın da etkisiyle MIPIM 2016’dan uluslararası işbirliklerinin temellerinin atıldığı ilişkilerle dönüyoruz. Bu, sadece şehirlerimiz ve gayrimenkul firmalarımızın değil, Türkiye’nin de kazancı.” 

YONCA AKÖZER: MIPIM 2016’DA ULUSLARARASI YATIRIMCIYLA 2.500’ÜN ÜZERİNDE İKİLİ GÖRÜŞME

Alkaş Genel Müdürü Yonca Aközer, ise Türkiye’nin MIPIM 2016’da tam anlamıyla yatırım potansiyelini ortaya koyduğunu vurgulayarak şöyle konuştu:

“Bu potansiyelin anlatılmasında gayrimenkul şirketlerimiz kadar şehirlerimiz de önemli bir rol üstlendi. MIPIM 2016’ya stantla katılan Antalya, Balıkesir, Bursa, Hatay, İstanbul, Kocaeli, Konya ve Ordu; geleceğin dünyasında “yatırım şehri” denilince akla gelecek ilk şehirler arasında olmak için iddialı projelerle fuarda yer aldılar. Gayrimenkul şirketlerimiz de benzer bir çalışma içinde. MIPIM 2016, tam anlamıyla Türkiye’nin gövde gösterisine sahne oldu. Bunun en önemli kanıtlarından biri de Türkiye’nin MIPIM’de temsil edildiği alanın yüzde 30’luk büyümeyle 1.700 metrekareye yükselmesi. Bu noktaya ulaşmamızda MIPIM 2015’te uluslararası yatırımcı ile fuara katılan Türk şehirleri ve gayrimenkul şirketlerinin yaptığı ikili görüşmelerin önemli bir etkisi oldu. Bu yıl ikili görüşme sayısı 2.500’ün üzerine çıktı.  Bu arada bu noktaya ulaşmamızdaki bir diğer önemli etken olarak, uluslararası yatırımcıyı Türkiye’nin şehirleri ve gayrimenkulcüleriyle bir araya getiren toplantıların da altını çizmem gerekiyor. Ayrıca, hem gayrimenkulcülerimiz hem şehir yöneticilerimiz dünyanın başka hiçbir gayrimenkul etkinliğinde alanın etkin uluslararası kuruluşlarını bir arada göremeyeceklerini net olarak biliyorlar artık.” 



Geri Dön