Emlak Konut

Türkiye Müteahhitler Birliği: İmar affı ülke gündeminden çıkartılmalıdır

Türkiye Müteahhitler Birliği (TMB) tarafından hazırlanan "İnşaat Sektörü Analizi Raporu"nda "Ülkenin gündeminden imar affı ve benzeri uygulamalar tümden çıkartılmalı, cezaların caydırıcı olması sağlanmalıdır" ifadesi kullanıldı.Raporda, “İmar affı artık kesin bir şekilde ülke gündeminden çıkarılmalı” ifadesi kullanıldı

Kahramanmaraş merkezli depremlerde imar affına uğramış çok sayıda binanın yıkılması sonucunda yeniden gündeme gelen kaçak yapılara af konusu Türkiye Müteahhitler Birliği (TMB) tarafından hazırlanan "İnşaat Sektörü Analizi Raporu"na da yansıdı. Raporda, “İmar affı artık kesin bir şekilde ülke gündeminden çıkarılmalı” ifadesi kullanıldı.

Müteahhitler Birliği inşaat sektöründe yılın ilk çeyrek dönemine ilişkin İnşaat Sektörü Analizi Raporu'nu yayımladı. "Deprem Felaketinin Acıları İçinde Seçim Süreci" başlığını taşıyan raporda Kahramanmaraş merkezli depremlerin, ülkede depremle ilgili yeterli önlemlerin alınmadığını ortaya çıkardığı vurgulanırken şu görüşlere yer verildi:

“Deprem sonrasında yaklaşık Erciyes Dağı büyüklüğünde bir hafriyat ortaya çıktı. Yıkılan binlerce bina ve kaybettiğimiz 50 binden fazla insan bize bir kez daha denetimin yeterli olmadığını kanıtladı. Binalar doğal afet riskleri ve zemin şartları dikkate alınarak yapılmamış, doğru malzeme kullanılmamış. Artık inşaatların bu manada denetlenmesi hayati önem kazanmaktadır.”

 

ENFLASYON KREDİYE ERİŞİMİ ZORLUYOR

Raporda, "Sektördeki denetim sistemi mekanizmalarının güçlendirilmesi şarttır. Kentsel planlama depreme uygun şekilde yapılmalıdır. Kaçak yapılaşma önlenmelidir. Enflasyonist ortam krediye erişimde büyük engel teşkil ediyor" ifadesi kullanıldı.

Raporda, inşaat sektörünün son 5 yıl içerisinde küçüldüğünün altı çizilerek, 2022 yılı genelinde ise sektörün, 2020'den daha derin bir daralma yaşadığı belirtilerek, “Rusya-Ukrayna Savaşı ham madde fiyatları üzerinde olumsuz etki yaptı. İnşaat sektörünün talebi karşılayacak düzeyde konut üretimi yapabilmesi için sektörün kamu projelerindeki sorunlarının çözülmesi gerekmektedir. Bu yılın ilk çeyreğinde inşaat sektörü yurt dışında 4.1 milyar dolarlık 52 adet projeye imza attı. Sektörün yurt dışı pazarlara açılmasından bu yana 133 ülkede 11 bin 700 proje ile toplamda 477 milyar dolarlık bir rakama ulaşıldı. Körfez pazarında özellikle Suudi Arabistan ile ilişkiler hız kazandı. Bu ülke ile 40 milyar dolarlık alt ve üst yapı, turizm ve konut gibi bir çok alanda işbirliği imkanı olacak” denildi.