17 / 05 / 2024

Türkiye, revak ve kubbelerin yıkılmasına tepkili!

Türkiye, revak ve kubbelerin yıkılmasına tepkili!

Kutsal topraklarda Kanunî döneminden kalma son Osmanlı eseri olan revak ve kubbelerin yıkılma kararı, Türkiye'nin tepkisini çekti. Bu konuyu takip eden Türkiye, Suudi Arabistan Kralı Abdullah'ın projeye onay vermesinin ardından harekete geçti



Diyanet isleri Başkanlığı'nı tarafından uzun süredir takip edilen projenin iptal edilmesi için Dışişleri Bakanlığı kanalıyla Suudi Arabistan nezdinde girişimde bulunulacak. Habertürk'e konuşan Başbakanlık kaynakları projenin başından itibaren takip edildiğini ve çeşitli dönemlerde Suudi makamlarına gerekli uyanların yapıldığını kaydetti. Başbakanlık kaynakları Başbakan Erdoğan'ın 26 Ekim'de Veliaht Prensi Abdûlaziz'in taziyesi nedeniyle Suudi Arabistan'a yaptığı ziyarette ise konunun gündeme gelmediği bilgisini verdi.

ÖZAL DEVREYE GİRMİŞTİ

Daha öncede Kabe'nin genişletilme projeleri kapsamında yıkılması gündeme gelen revak ve kubbelerle ilgili dönemin Cumhurbaşkanı Turgut Özal devreye girmiş,Özal'ın girişimiyle revak ve kubbelerin yıkılması ertelenmişti. Türkiye'nin yoğun girişimlerine rağmen daha önce de Suudiler, Osmanlı mirası Ecyad kalesini yıkarak yerine gökdelenler dikmişti. 5 yıldır devam eden Ömer Tepesi projesi çerçevesinde de Kabe'nin çevresindeki tepeler iş makineleriyle düzleşleştirildi. Bu alana da gökdelenler inşa ediliyor.

Bülent AYDEMİR / Habertürk


Geri Dön