Ekonomi

Türkiye, Rusya'dan aldığı petrolü ikiye katladı!

Türkiye, Rusya'dan petrol ithalatını günlük 98 bin varilden 200 bin varile ulaştırdı. İndirimli petrol alan Tüpraş ve Star Rafineri kârlarını yükseltti.   

Batı’nın Moskova’ya uyguladığı yaptırımlar sonrasında, Rusya ve Türkiye başta enerji olmak üzere işbirliğini artırmak için hazırlanırken, Refinitiv Eikon verileri bu sene Türkiye’nin Rusya’dan petrol ithalatını ikiye katladığını ortaya koydu. 

 

Rusya’nın 24 Şubat’ta “özel askeri operasyon” ismini verdiği bir adımla Ukrayna’yı işgal etmesinden sonra  Batılı ülkelerden Rusya'ya karşı peş peşe yaptırımlar uygulanmıştı. 

Türkiye’nin bu yaptırımlara katılmaması Türkiye ve Rusya arasındaki ticaret Rusya’daki faaliyetlerini durduran Avrupa Birliği (AB) ülkelerindeki şirketlerin oluşturduğu boşluğu Türk şirketlerin doldurmak için adım atmasıyla ciddi şekilde yükselmişti. 

 

Peki petrol ithalatı ne kadar arttı? İşte petrol ithalatındaki son durum...

GÜNLÜK 200 BİN VARİLE ÇIKTI 

Sözcü'nün aktardığına göre; Refinitiv verileri Türkiye’nin Urallar ve Sibirya Hafif petrolü de dahil olacak şekilde Rusya'dan geçen yıl aynı dönemde günde 98 bin varil olan petrol ithalatını, bu sene, 200 bin varilin üzerine çıkardığını ortaya koydu. 

Veriler Tüpraş ve Azerbaycan’ın Socar şirketine ait Star rafinerisinin Rusya’dan Urallar ve Sibirya Hafif petrolü alımını ciddi şekilde yükselttiğini, aynı zamanda da Kuzey Denizi, Irak ve Batı Afrika petrolü alımlarını ise düşürdüğünü işaret etti. 

 

Verilere göre Tüpraş, ocak-ağustos arasında Rusya’dan günde yaklaşık 111 bin varil petrol alımı gerçekleştirecek. Bu rakam geçen sene aynı dönemde 45 bin varil seviyesinde kaydedilmişti. Aynı dönemde Socar’a ait Star Rafineri’nin Rus petrol ithalatı da günlük ortalama 48 bin varilden 90 bin varile ulaştı. 

Türkiye Enerji Bakanlığı, Tüpraş ve Socar yetkilileri henüz konuyla ilgiili soruları yanıtlamadı. Akdeniz petrol piyasasından bir işlemci, Ural petrolünün rafineri marjının daha yüksek olduğunun altını çizerek, bu durumun Türkiye’de rafineri kârlarını olumlu etkilediğine dikkat çekti. 

VARİL BAŞINA OLAN KAR ARTTI 

Şirketin geçtiğimiz hafta yayımlanan faaliyet raporunda kârlılıktaki yükselişe dikkat çekilerek, “Rusya-Ukrayna savaşı nedeniyle bozulan arz dengesinin etkisiyle tüm beyaz ürün marjları artmış, motorin, jet yakıtı ve benzin marjlarında tarihi zirveler görülmüştür” ifadelerine yer verilmişti. 

Raporda aynı zamanda, Akdeniz rafineri marjının ilk 6 ayda varil başına ortalama 27,1 dolar olduğuna, Tüpraş için bu rakamın 13 dolar olduğuna dikkat çekilmişti. 

2021 yılının  ikinci çeyreğinde 8,8 dolar olan Tüpraş’ın varil başına brüt rafineri marjı, 2022'nin ikinci çeyreğinde 25,6 doları gördü. Bu dönemde şirketin net rafineri marjı da varil başına 4,6 dolardan 19,8 dolara ulaştı. 

Yapı Kredi Yatırım'ın yayımladığı araştırma notunda, Tüpraş'ın kârının tahminlerin üzerinde gelmesiyle ilgili olarak “Tahminimizin sapmasının ana nedenleri olarak 1,3 milyar TL tutarındaki ertelenmiş vergi gelirini ve beklentimizden iyi gerçekleşen satış hacmini söyleyebiliriz” açıklamasına yer verilmişti. 

İsviçre bankası UBS'in emtia analisti Giovanni Stanouvo, mevcut indirimli fiyatlarla Hindistan, Çin ve Türkiye'nin Rus petrolünü satın almayı sürdüreceğini duyurmuştu. 

Uzman isimler, Türkiye'deki rafinerilerin Rusya'dan indirimli petrol satın aldığını fakat, ürettikleri akaryakıtı daha yüksek olan uluslararası fiyata göre piyasaya satarak kârlarını yükselttiğini ileri sürüyor. 

Rusya'dan dağıtım lisansıyla motorin ve diğer petrol ürünlerini ithal eden şirketlerin de indirimli fiyatla ithalat gerçekleştirdiği fakat yine uluslararası fiyata göre satış yaptığı vurgulanıyor. 

Benzine bu gece zam geliyor! Akaryakıtta şok! Opet, Total, PO, Shell ve BP 22 Ağustos 2022 fiyat listesi...

Altın resmen darmaduman oldu! Elinde altını olanlar bu rakamlara inanamadı! Acil bakın

Gram altının 4 ay sonra geleceği rakam açıklandı! Yatırımcılar koşun hemen bakın! Pişman olmayın!