Ekonomi

Türkiye Rusya'dan petrol ithalatında rekor kırdı! Ucuza alınıp pahalı satılıyor iddiası

AB ülkelerinin Rusya Ukrayna savaşından sonra Rusya'dan petrol ihracatını yüzde 90'a varan oranlarda azaltma kararı almasının ardından Rus petrolüne ilgiyi en fazla gösteren ülkelerden biri Türkiye oldu. Türkiye'nin Rusya'dan ithal ettiği petrol son 5 ayda rekor kırdı.Rusya'dan petrol ithal eden ülkeler arasında Türkiye ilk sırayı aldı

Türkiye'nin Haziran ayında Rusya'dan ithal ettiği petrol 5 milyar doları aşarak rekor kırdı. Rusya'dan petrol ithal eden ülkeler arasında Türkiye ilk sırayı aldı. Rusya AB'nin petrolüne ambargo koymasından fiyatlarda indirim yaparak piyasaya satışa çıkarmışken ucuz petrolü en çok talep eden ülkelerin başında Türkiye geldi.

Türkiye indirimli indirimli fiyattan aldığı ham petrolün işlenmiş ürünleri benzin mazot ve LPG'yi ise tüketiciye indirimli fiyattan satmıyor..

Haziranda Türkiye'nin petrol ithalatı 31,6 milyar dolarla rekor kırarken, bir rekor da Rusya'dan ithal edilen petrol rakamlarında görüldü.

Türkiye'nin Rusya'dan ithalatı Ticaret Bakanlığı verilerine göre; haziranda geçen yılın aynı ayına göre yüzde 118,3 oranında artışla 5 milyar 66 milyon dolara ulaşarak tüm zamanların en yüksek seviyesine ulaştı.

2022 yılın ilk altı ayında Rusya'dan yapılan petrol ithalatı, geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 119,5 artışla 27,7 milyar dolara çıktı.

Türkiye'nin ilk altı aydaki toplam petrol ithalatı yıllık yüzde 40,6 oranında artış gösterdi ve  177,2 milyar dolara yükseldi. Petrol ithalatında toplam Rusya'nın payı yüzde 15,6 oldu.

ABD'nin başını çektiği NATO üyesi ve NATO müttefiki ülkelerin uyguladığı sert yaptırımlara Türkiye katılmamıştı.

 

RUSYA'NIN İLK MÜŞTERİSİ TÜRKİYE

Türkiye'nin EPDK verilerine göre, Rusya'dan hem petrol hem de doğalgaz ithalatında ilk sırada olduğu görüldü.

Nisanda Rusya'nın ilk sıraya yükselişi dikkat çekti.

Türkiye'nin doğalgaz ithalatında Nisan 2022'de Rusya'nın payı yüzde 46,28, petrol ithalatında yüzde 35,38 ile ilk sırada yer aldı.

Türkiye'nin doğalgaz ithalatında Rusya genellikle ilk sırada yer alıyor, ancak petrol ithalatında uzun süredir Irak ilk sırada yer alıyordu.

Nisan 2021'de Türkiye'nin toplam petrol ithalatında Rusya, yüzde 24,46'lık payla ikinci sırada yer almıştı. O dönem yüzde 29,41 ile ilk sırada olan Irak'ın payı ise Nisan 2022'de yüzde 27,55'e geriledi.

Nisan 2021'de 874 bin ton, Nisan 2022'de 803 bin ton olan Rusya'dan petrol ithalatı, Nisan 2022'de 1 milyon 391 bin tona yükseldi.

Nisan 2021'de 393 bin ton, Şubat 2022'de 446 bin ton olan Rusya'dan ham petrol ithalatı, Nisan 2022'de 1 milyon 8 bin tona yükseldi.

 

TÜRKİYE PETROLÜ RUSYA'DAN UCUZA ALIYOR İDDİASI

Sözcü gazetesinin haberine göre; Rusya'nın ülkeden çıkardığı Ural petrolünü, küresel piyasada satılan brent petrolün gösterge fiyatının yaklaşık 35 dolar altına sattığı biliniyor. Nitekim, indirimli petrol nedeniyle Çin ve Hindistan'ın Rusya'dan petrol ithalatını hızla artırması sık sık gündem oluyor.

Bu iki ülkenin yanı sıra Türkiye'nin de Rusya'dan petrol ithalatını artırması, uluslararası haber ajanslarının da son dönemde dikkatini çekiyor.

Japon Nikkei ajansı, 9 Haziran tarihli haberinde, bu üç ülkenin Rusya'dan petrol ithalatını artıran ilk üç ülke olduğunu yazmıştı.

Ukrayna savaşının başladığı 24 Şubat ile 2 Haziran tarihleri arasındaki dönemde Hindistan'ın Rusya'dan petrol ithalatını yaklaşık sekiz kat artırdığı, Çin ve Türkiye'deki petrol ithalatı artışının ise sırasıyla yüzde 70 ve yüzde 54 olduğu aktarılmıştı.

İsviçre bankası UBS'in emtia analisti Giovanni Stanouvo, mevcut indirimli fiyatlarla Hindistan, Çin ve Türkiye'nin Rus petrolünü satın almaya devam edeceğini iddia etti.

GÜNDE 270 BİN VARİL HAM PETROL RUSYA’DAN GELİYOR

Bloomberg de, 20 Haziran tarihli haberinde, Türkiye'nin de Rusya'dan petrol ithalatını en çok artıran ülkeler arasında olduğuna dikkat çekti.

Haberde, Türkiye'nin Rusya'dan günlük ham petrol ithalatının 17 Haziran haftasında günlük 270 bin varile kadar yükseldiği, bu rakamın sene başında 150 bin varil civarında olduğu aktarılmıştı.

Uzmanlar, Türkiye'deki rafinerilerin Rusya'dan indirimli petrol satın aldığını ancak ürettikleri akaryakıtı daha yüksek olan uluslararası fiyata göre piyasaya satarak kârlarını ciddi miktarda artırdığını idia ediyor..

Rusya'dan dağıtım lisansıyla motorin ve diğer petrol ürünlerini ithal eden şirketlerin de indirimli fiyatla mal aldığı ancak ürünü piyasaya yine uluslararası fiyata göre sattığı belirtiliyor.

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Bilgin EYT ve sözleşmeli işçilere ilişkin açıklama

Konut piyasasında ev sahiplerinden kiracıyı bezdiren yeni taktikler! Elektrik ve su aboneliği yok

Motorindeki bayram indiriminden sonra benzin ve LPG'ye de indirim geldi! İşte 2 Temmuz güncel fiyat listesi

SSK ve BAĞ-KUR emekli maaş zam oranı belli oldu! Zamlı maaşların ödemeleri nasıl ne zaman yapılacak?

Emekli bayram ikramiyesi Kurban Bayramı 2022 hangi tarihlerde kaç lira yatacak açıklandı! İşte detaylar

İstanbul'daki perakende fiyat artışı açıklandı: Enflasyon öncesi şoke eden tespit