Ekonomi

Türkiye Rusya'dan borç alacak iddiası

Merkez Bankası'nın döviz rezervlerindeki artış Rusya'dan gelen paraya bağlanmıştı. Peki bu hamlenin devamı gelecek mi? İki ülke için getirisi götürüsü ne olacak? Mekanizma nasıl işleyecek?Şimdi konuyla ilgili yeni bir iddia ortaya atıldı

Merkez Bankası'nın aldığı faiz indirimi kararının ardından MB'nın bunu artan döviz rezervine güvenerek yaptığı, bu paranın ise Rusya'dan geldi ve devamının da geleceği konuşulmaya başlamıştı. Şimdi konuyla ilgili yeni bir iddia ortaya atıldı. İddiaya göre Türkiye bir Rus bankasından kredi alacak ve bunu Gazprom'a yapacağı ödemede kullanacak. Bilindiği gibi, Gazprom'a yapılacak ödemenin Ruble cinsinde olması konusu Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin ile Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan arasında gerçekleşen zirvede ele alınmıştı. Ancak Türkiye'nin Rubleye ulaşımı ve mekanizmanın nasıl işleyeceği soruları doğmuştu. Bloomberg'de yer alan analizde iki ülke arasında yapılacak gaz anlaşmanın her ne kadar ABD ve Avrupa'nın hoşuna gitmese de Türkiye ve Rusya için olumlu olacağı kaydedildi. Analizde anlaşmanın olası mekanizmasıyla ilgili olarak,  Gazprombank gibi bir Rus bankasının Türkiye’ye ruble cinsi borç verebileceği ve Türkiye’nin de bu ruble ile Gazprom’a ödeme yapabileceği belirtiliyor.

Türkiye'nin bu sayede mevcut piyasa koşullarının altında borç alabileceğini ve dolara gereksiniminin de azalacağının kaydedildiği analizde, Rus bankasının Türkiye'ye vereceği borca Rus hükümetinin resmi ya da gayrı resmi olarak garanti verebileceği belirtilirken böylelikle Rusya'nın varlıklarının dondurulma riskini de azaltacağına işaret ediliyor.  Ancak bu plan Türk şirketlerinin ikincil yaptırımlarla karşılaşma olasılığını artırıyor.

Akkuyu için 15 milyar dolar

MB'nın döviz rezervlerindeki artış, Rusya Devlet Atom Enerjisi Kurumu'nun (Rosatom), hali hazırda yapılacak ödemeler ve önümüzdeki iki yılda yapılacak harcamalar için yaklaşık 15 milyar dolarlık tutarı peyde pey Türkiye'ye göndermesine bağlanmıştı. Rusya'nın bu adımı, Türkiye'nin tahıl koridorunda arabulucu rol üstlenmesinden duyduğu memnuniyet nedeniyle attığı iddia edilmişti.

İddialara göre; 15 milyar doların ilk bölümü olan 5 milyar dolar geçtiğimiz hafta Türkiye'ye geldi. Bu hafta sonuna kadar yeni bir 5 milyar dolar daha gelecek. Son bölüm ise gelecek hafta Türkiye'ye gelmiş olacak. Rus şirketin bu paranın bir kısmını vadesi gelen ödemeleri için kullanacağı kalan kısmını ise 2 yıl boyunca Türkiye'de tutacak.

Türkiye, Rusya'dan aldığı petrolü ikiye katladı!

Türkiye’nin Rusya’ya olan ihracatı Batılı ülkeleri kaygılandırıyor!

Savaş sonrası Rusya ekonomisi 180 derece döndü!