26 / 11 / 2024

Türkiye savunma sanayiinde küresel aktör oldu!

Türkiye savunma sanayiinde küresel aktör oldu!

Türkiye; kara, deniz ve hava araçları, uzay sistemleri, ağır ve hafif silahlar, radar ve elektronik harp sistemleri gibi alanlarda ürettiği yüzlerce ürünü ile savunma sanayiinde artık dünyada adından söz ettiren bir ülke haline geldi.




Yetersiz silah ve mühimmatla, son derece kıt imkanlara rağmen büyük kahramanlık göstererek kazandığımız 30 Ağustos zaferinin 101’inci yıl dönümünde Türkiye artık dünyada savunma sanayiinde adından söz ettiren önemli bir güç haline geldi.

Türk savunma sanayii sektörü yüzlerce imalatçı firma ile, yıllık bazda 12,2 milyar dolarlık katma değeri yüksek ürün üreten, 4,4 milyar dolarlık ihracat yapan ve 81 bin 132 kişi istihdam eden dev bir yapıya kavuşmuş bulunuyor.

Dunya.com köşe yazarı Naki Bakır’ın savunma sanayiinin geldiği noktayı işlediği köşe yazısı şöyle: Türk firmalarının son yıllarda uluslararası pazara sunduğu savunma sanayi ürünlerinde ciddi bir artış var ve önümüzdeki yıllarda savunma sanayi sektörü ülke ekonomisine çok daha büyük katkılar sunacak düzeyde.

İLK 100 İÇİNDE 4 TÜRK FİRMASI VAR

 Merkezi ABD’de bulunan askeri yayıncılık kuruluşu Defense News dergisi tarafından savunma satışlarına göre yayımlanan ve dünyanın en prestijli savunma sanayi listesi kabul edilen ‘Defense News Top 100’ listesine giren Türk savunma sanayi firmalarının 2022 yılında 3 olan sayısı 2023’te 4’e çıktı.

Geçen yıl listenin 49’uncu sırasında yer alan ASELSAN, bu yıl 47’nciliğe yükselirken, geçen yıl listede 67’nci sırada yer alan Türk Havacılık ve Uzay Sanayii A.Ş. (TUSAŞ) de bu yıl listeye 58’inci sıradan girdi. 2022’de 86’ncı olan ROKETSAN, 2023’te 80’inci sıraya çıktı. Askeri Fabrika ve Tersane İşletme A.Ş. (ASFAT) ise listeye ilk kez 100’üncü sıradan girdi.

Defense News Top 100 listesindeki ilk 10 şirketin altısı ABD, üçü Çin ve biri ise Birleşik Krallık’tan. Listenin ilk 3 sırasında ABD şirketleri yer alıyor. Lockheed Martin’i, RTX, Northrop Grumman ilk üçü oluşturan şirketler oldu.

Daha önce TSK ve Emniyet Genel Müdürlüğü’nün ihtiyaçlarına dönük üretim yapan Türk savunma sanayii sektörünün son yıllarda küresel pazara da açılarak, dış satımı ile Türkiye’nin toplam ihracatı içinde anlamlı bir pay almaya başladı.

Türkiye İhracatçılar Meclisi verilerine göre sektörün ilk yedi aydaki toplam ihracatı, 3 milyar 35,2 milyon dolar olarak gerçekleşti ve toplam ihracatta yüzde 2,4 oranında paya sahip oldu.

Savunma sanayii sektörünün ihracat rakamları yıllara göre şöyle gerçekleşti; 2012’de 1,3 milyar dolar olan yıllık ihracat, 2022’de 4,4 milyar dolara çıktı. 2023 için 6 milyar dolar ihracat hedefi konuldu.

Türkiye’nin ihracatında insansız hava taşıtları ön plana çıkıyor. Türk İHA’ları ANKA, Bayraktar TB2, AKSUNGUR ve AKINCI aralarında NATO üyesi ülkelerin de bulunduğu onlarca ülkeye satılıyor.


Sorumluluk Reddi Beyanı: Emlakkulisi.com.tr’de yer alan haberler ve makaleler yatırım tavsiyesi niteliğinde değildir. Emlakkulisi.com.tr herhangi bir emtia veya dijital varlığın satın alınmasını veya satılmasını önermez. Emlakkulisi.com.tr bir yatırım danışmanı değildir. Bu nedenle Emlakkulisi.com.tr'de yer alan haber ve makalelerin editörleri yatırım kararlarınızdan sorumlu tutulamaz. Okuyucular, haberlerdeki emtia, şirket, varlık veya hizmetler ile ilgili herhangi bir işlem yapmadan önce kendi araştırmalarını yapmalıdır.
Geri Dön