28 / 12 / 2024

Türkiye Varlık Fonu'nun finansman sağladığı projeler nelerdir?

Türkiye Varlık Fonu'nun finansman sağladığı projeler nelerdir?

Türkiye Varlık Fonu'nun finansman sağladığı projeler, gelir kaynaklarına ve bünyesindeki bazı kuruluşların zarar etme nedeni meclis gündemine taşındı. İYİ Parti'li Öztürk, konuyla ilgili soru önergesi hazırladı...



İYİ Parti Denizli Milletvekili Yasin Öztürk, Türkiye Varlık Fonu'nun finansman sağladığı projelere, gelir kaynaklarına ve bünyesindeki bazı kuruluşların zarar etme nedenine ilişkin soru önergesi hazırladı. Öztürk, sorusunun Cumhurbaşkanı Yardımcısı Fuat Oktay tarafından yanıtlandırılmasını istedi.

İYİ Parti'li Öztürk, şu  açıklamalarda bulundu: ''Türkiye Varlık Fonu'nun kurumsal internet sayfasının 'Hakkımızda" başlıklı bölümünde aşağıdaki bilgiler yer almaktadır:

"Misyonumuz, Türkiye'nin stratejik varlıklarını geliştirmek, değerlerini artırmak ve böylece ülkemizin öncelikli yatırımları için kaynak sağlamaktır.

"Ülkemiz için yaptığımız yatırımlar, performans ve şeffaflığa odaklı kurumsal yönetişim anlayışımızla dünyanın en başarılı varlık fonlarından biri olacağız.

Türkiye Varlık Fonu, ülkemizin ekonomik istikrarının artırılması ve kalkınmasına katkı sağlamak; kamuya ait olan varlıkları daha etkin ve verimli bir şekilde yönetmek; mevcut kamu varlığına değer katarak gelecek nesiller için daha güçlü bir Türkiye hazırlamak amacıyla kurulmuş bir yapıdır.

Ülkemizde büyümenin sağlanması için tasarruf ve yatırımların artırılması zorunludur. Mevcut durumdaki piyasalarda bulunan yüksek faiz baskısı büyüme üzerindeki önemli engellerden birisidir. Türkiye Varlık Fonu'nun büyük projelere sağlayacağı finansman, hem bu projelerin hayata geçmesiyle oluşturulacak istihdam yoluyla, hem de faiz üzerindeki baskıyı azaltarak, ülkemizin büyüme ve kalkınması üzerinde olumlu etkilerde bulunacaktır.

Devredilen tüm kamu varlıkları ve fonlar Türkiye Varlık Fonu Yönetimi Anonim Şirketi ile bağlı şirket veya iştirakleri ile fon ve bünyesinde kurulacak alt fonları kapsayan yatırım planlarına uygun olacak şekilde, yine şirketlerin mevcut yönetimleri ve işletme politikaları, iş planları, yatırım ve büyüme stratejilerine uygun olarak değerlendirilecektir. Ulusal ve uluslararası finans kuruluşları da dâhil olmak üzere ilgili paydaşlarla sağlanan iş birlikleri ile sürdürülebilirlik ilkesi dahilinde uzun vadede bu kurum ve kuruluşların devamlılığı ve ekonomimize katkısını artıracak yatırımlar gerçekleştirilecektir.

Türkiye Varlık Fonu Yönetimi A.Ş.'nin ana amaçları:

Önemli kamu varlıklarında değer artışı sağlayarak ekonomik büyümeye katkıda bulunmak,

Katılım finansmanına uygun varlıkların gelişmesine destek olmak,

Sermaye piyasalarının araç çeşitliliği ve derinliğine katkı sağlamak,

Türkiye'ye daha fazla yatırımcı ilgisini çekmek ve yeni yatırımlar için sermaye sağlamak,

Stratejik önem arz eden sektörlerin gelişmesine ve büyük ölçekli yatırımlara iştirak etmek amacıyla Türkiye Varlık Fonu'nu ve bu fona bağlı alt fonları kurmak ve yönetmek."

İYİ Parti Denizli Milletvekili Yasin Öztürk'ün soruları:
1- Türkiye Varlık Fonu, hangi büyük projelere finansman sağlamıştır?

2- TVF tarafından büyük projelere sağlanan finansman tutarı ne kadardır?

3- TVF tarafından büyük projelere sağlanan finansmanın kaynağı nedir?

4- Amaçları arasında, "Türkiye'ye daha fazla yatırımcı ilgisini çekmek ve yeni yatırımlar için sermaye sağlamak" olan TVF aracılığıyla, Fon'un kuruluşundan itibaren Türkiye'de yatırım yapan firma sayısında bir artış meydana gelmiş midir? Bu firmalar ne kadar yatırım gerçekleştirmiştir? Bu yatırımlar aracılığıyla kaç kişiye istihdam sağlanmıştır?

5- Türkiye Varlık Fonu'nun kaynaklarından;

Özelleştirme kapsam ve programındaki, Özelleştirme Yüksek Kurulu tarafından Fon'a devrine karar verilen kuruluş ve varlıklar ile Özelleştirme Fonu'ndan aktarılmasına karar verilen nakit fazlası elde edilen toplam gelir ne kadardır?

Bakanlar Kurulu tarafından TVF'ye aktarılmasına karar verilen ihtiyaç fazlası gelir, kaynak ve varlıklardan elde edilen gelir tutarı toplam ne kadardır?

Türkiye Varlık Fonu tarafından yurt içi ve yurt dışı sermaye ve para piyasalarından ilgili mevzuat kapsamında yer alan izin ve onaylar aranmaksızın ne kadar finansman ve kaynak elde edilmiştir?

Para ve sermaye piyasaları dışında diğer yöntemlerle sağlanan finansman ve kaynaklar tutarı ne kadardır?

6- Türkiye Varlık Fonu Yönetimi Anonim Şirketi'nin ana faaliyet konusu yurt içinde kamuya ait olan varlıkları ekonomiye kazandırmak, varlıkların değerini evrensel kurumsal yönetişim ilkeleri ile artırmak iken,

2016 yılında 82 milyon TL net kar açıklayan ÇAYKUR'un, 2017 yılında Fon'a devredilmesinden itibaren her yıl zarar etmesinin nedeni nedir?

2016'da 6 milyar 935 milyon TL net kar açıklayan BOTAŞ'ın, 2017 yılında Fon'a devredilmesinden itibaren her yıl zarar etmesinin nedeni nedir?

TCDD'nin, Fon'a devrinden itibaren zararının her yıl artmasının nedeni nedir?

Fon'a devredilen Kayseri Şeker Fabrikası'nın zarar etmesinin nedeni nedir?

THY'nin reklam ve temsil giderleri ne kadardır? Uluslararası bir marka olan THY'nin marka değerinin arttırılamaması ve zarar etmesinin nedeni nedir?

Türkiye Varlık Fonu'na (TVF) devredilen kamu bankalarının kâr oranlarındaki ciddi düşüşün nedeni nedir?

7- Cumhurbaşkanı Sayın Recep Tayyip Erdoğan, 8.9.2017 tarihinde yaptığı bir açıklamada, "Varlık Fonu'nda hedeflenen, arzulanan bir süreç olmadı. Varlık Fonu Sayın Başbakan'a bağlıdır. Cumhurbaşkanı olarak benimle herhangi bir bağlantısı yoktur ama biz bunların istişaresini yaparak bu konuda kararımızı alırız. Gelişmeleri gördük, böyle yürümeyeceğine karar verdik. Varlık Fonu'nu bizim yeniden bir reorganize etmemiz şart."

Türkiye Varlık Fonu'nun Cumhurbaşkanlığı idaresine geçmesine rağmen, kar eden kuruluşların bile zarar etmesinin nedeni nedir? Türkiye Varlık Fonu'nun yeniden "reorganize" edilmesi planlanmakta mıdır?


Geri Dön