Türkiye, yalıtımla her yıl 6 milyar dolar tasarruf edecek
İZODER'in koordinasyonunda çalışan 25 kişilik akademisyen, mühendis ve profesyonellerden oluşan ekip tarafından hazırlanan Enerji Kimlik Belgesi yazılımı (BEP-TR), Renex-Eco 2010 Fuarı'nda tanıtıldı
Türkiye, enerjide dışa bağımlılığı aza indirecek büyük bir projenin startını verdi. İZODER'in koordinasyonunda çalışan 25 kişilik akademisyen, mühendis ve profesyonellerden oluşan ekip tarafından hazırlanan Enerji Kimlik Belgesi yazılımı (BEP-TR), Renex-Eco 2010 Fuarı'nda tanıtıldı.
Yazılım ilk olarak Bayındırlık ve İskan Bakanlığı binasına uygulandı. Fuara katılan Bayındırlık ve İskan Bakanı Mustafa Demir, kendi binaları da dahil 100 kamu binasında iyileştirme çalışması başlatacaklarını açıkladı. Bakan Demir, "Tükettiğimiz enerjinin yüzde 70'ini ithal ediyoruz. Bu, 40 milyar dolarlık bir gider anlamına geliyor. Enerjinin yüzde 40'ını binalarda tüketiyoruz. Eğer bu kimlik belgesi detaylı uygulanır ve mevcut binalarda da iyileştirme sağlanırsa yılda 6 milyar dolar enerji tasarrufu yapabiliriz." dedi. Bakan Demir, bu meblağın bir Karadeniz Sahil Yolu'nu kazanmak anlamına geldiğini söyledi.
AB'ye uyum sürecinde binalarda enerji tasarrufu sağlamak amacıyla konutlar için getirilen 'Enerji Kimlik Belgesi' alma zorunluluğu BEP-TR yazılımının tamamlanmasıyla birlikte 1 Ocak 2011 tarihinden itibaren uygulamaya geçiyor. Buna göre enerji israfı bulunan binalar en geç 2017 yılına kadar yalıtım ve benzeri tekniklerle iyileştirilecek. 2011'den itibaren yapılan tüm binalarda inşaat ruhsatından önce enerji kimlik belgesi istenecek. 2011'den itibaren bir binanın ruhsat alabilmesi için enerji kimlik belgesinde A, B, C ya da D sınıfı yazması gerekiyor. Zorunlu olan belge için binanın iskan bilgileri, geometrisi, aydınlatma ekipmanları, ısıtma, soğutma, su ve havalandırma sistem bilgileri istenilecek. Bu sebeple belge, yapı sektöründe tasarım ve projelendirmede devrim niteliği taşıyacak. Mevcut binalar da 2017 yılına kadar kimlik belgesini almış olacak. E, F, G veya H ismini alan binalarda yalıtım çalışmaları başlatılacak. Bunun için İZODER, Şekerbank ile işbirliğine gitmiş durumda. Şekerbank Genel Müdürü Meriç Uluşahin, 100-150 metrekarelik bir evin ısıtma, soğutma ve aydınlatma masrafının aylık 250 lira olduğunu tespit ettiklerini, bu evde 2.500 liralık yalıtım yapılarak yüzde 50 tasarrufun mümkün olduğunu söylüyor. Uluşahin, "Fatura ilk aydan itibaren 125 liraya düşüyor. 4 yıl boyunca her ay 68 lira kredi taksiti ile birlikte ödenen miktar 193 lirada kalıyor. Yani birinci günden 4 yıl sonuna kadar 57 lira, 4 yılın ardından 125 lira tasarruf etmiş oluyorsunuz." dedi.
Isı, Su, Ses ve Yangın Yalıtımcıları Derneği (İZODER) Yönetim Kurulu Başkanı Sedat Arıman ise yalıtımsız tüm binalara yalıtım yapılması durumunda Türkiye'nin, enerji maliyetlerinden yılda 10 milyar lira tasarruf sağlayacağını belirtti. Arıman, "BEP-TR yazılımı, Türkiye ve AB ülkeleri için ilk ve örnek bir uygulama. Bu çalışma için altyapıyı İZODER bünyesinde oluşturduk. Teknik ve bilimsel çalışmaların yürütülmesi için 25 kişilik bir ekip kurduk." dedi.
Zaman/ARİF BAYRAKTAR