04 / 05 / 2024

Türkiye'de 190 adet kaplıca tesisi var!

Türkiye'de 190 adet kaplıca tesisi var!

Kaplıcalar ve sağlık turizmi denildiğinde ilk akla gelen kentler Afyon, Balıkesir ve Bursa'dır. Kaplıca ve termallerin, ülkemizde ağırlıklı olarak tercih nedeni tedavi amaçlı olurken, sektör son yıllarda alternatif tıp ve sağlık turizmiyle ivme kazandı...



Kaplıcalar ve sağlık turizmi denildiğinde ilk akla gelen kentler Afyon, Balıkesir ve Bursa'dır. Kaplıca ve termallerin, ülkemizde ağırlıklı olarak tercih nedeni tedavi amaçlı olurken, sektör son yıllarda alternatif tıp ve sağlık turizmiyle ivme kazandı. 


Fizik tedavi ve rehabilitasyon gereksinimi olanlarla birlikte, uluslararası hasta potansiyelinin artması sağlık turizmi sektöründeki kuruluşların çoğalmasına neden oldu. Son yıllarda sağlık alt yapısında devrim niteliğinde yaptığı iyileştirmeler ile dünya ölçeğinde hızla üst basamaklara ulaşan Türkiye, pek çok ülke tarafından örnek kabul edilen bir hale gelmiş durumda. Kaplıcalar ve sağlık turizminde dünya genelinde lider bir konuma ulaşabilmek adma Ar-Ge çalışmalarına ağırlık vererek, bu çalışmalardan elde edilen bilimsel veri ve bilgiler ışığında sağlık turizmi politikaları oluşturmak zorundayız. 


Termal ve sağlık turizmi için doğal kaynakları açısından zengin olan ülkemizde; termal sulan, hem debi ve sıcaklıkları hem de çeşitli fiziksel ve kimyasal özellikleri ile Avrupa'da bulunan termal sulardan çok daha üstün nitelikler taşımakta. Son yıllarda hızla gelişen sağlık turizmi, termal yatırımları da hızlandırmış durumda. Türkiye geneline bakıldığında sektör, özellikle Güney Marmara bölgesinde yoğunlaşmış durumda. 

Türkiye'de 190 adet kaplıca tesisi var Ülkemizde 46 ilde yaklaşık 190 adet kaplıca tesisi bulunuyor. Kültür ve Turizm Bakanlığı'ndan termal amacayönelikkür merkezi olması uygun görülen turizm yatırım belgesi almış 12 tesis bulunurken, bu tesislerin yatak sayısı 2 bin 347 adet. 


Diğer yandan turizm işletme belgesine sahip 30 tesisin yatak sayısı da 8 bin 567 adettir. Yaklaşık 16 bin yatak kapasiteli 148 adet tesis ise yerel idareler tarafından belgelendirilmiştir. 


Kültür ve Turizm Bakanlığı, Termal Turizm Master Planı 2007-2023 kapsamında, termal turizm merkezlerinde oranlı imar planları ile yatak kapasitesini 2023 yılında 500 bine çıkarmayı planlıyor. Ayrıca, Bakanlık tarafından önümüzdeki orta ve uzun vadede termal turizmde ülkemizin dünyanın en önemli sağlık ve termal destinasyonu olması hedefleniyor. Bakanlığın turizm sektöründe teşvik uygulaması da bulunuyor. Buna göre, İstanbul haricinde 3 yıldız ve üzeri otel yatırımlarında kurumlar veya gelir vergisine uygulanacak indirim oranları ile toplam yatırımın yüzde 10 ila yüzde 25 oranındayatırım katkısının yanı sıra bölgesel desteklerden teşvik sağlanıyor. 

Gelişmiş ülkelerin, sağlık giderlerinin fazla olması nedeniyle hastaların tedavi hizmetlerini azaltmaya yönelik olarak, sağlık hizmetlerini daha düşük maliyetli ülkelerden temin etme yönünde eğilimleri artmış durumda. İsveç, Norveç ve Danimarka'dan sonra Almanya ve Hollanda'daki bazı özel sigorta şirketleri de termal tedaviler için Türkiye'ye gönderecekleri hastalarının masraflarını karşılama kararı almış durumda. Bu durum da Türkiye'nin termal turizmi açısından önemli bir pazar payı oluşturuyor. 


Dünya Özel Ek 


Geri Dön