27 / 04 / 2024

Türkiye'de 4 evden biri konut sigortası sahibi!

Türkiye'de 4 evden biri konut sigortası sahibi!

Türkiye genelinde DASK zorunlu deprem sigortalılık oranı yüzde 59 oldu. Yeni ülke genelinde 4 konuttan sadece biri DASK dışındaki ihtiyari konut sigortalı.



TOBB Sigorta Acenteleri İcra Komitesi Başkanı Levent Korkut, Türkiye genelinde DASK zorunlu deprem sigortalılık oranlarına ilişkin değerlendirmelerde bulundu. Korkut, bu oranın yüzde 59 olduğunu söyleyerek "4 konuttan sadece biri DASK dışındaki ihtiyari konut sigortalı." dedi.

Korkut, Kahramanmaraş merkezli meydana gelen depremlerin büyüklüğü, kapsama alanının genişliği ve yıkıcı etkisiyle sigortacılık sektörünün ezberini bozduğunu, paradigmalarını değiştirdiğini ifade etti.

Ülkede DASK zorunlu deprem sigortalılık oranının yüzde 59 olduğu bilgisini veren Korkut, "20 milyon DASK zorunlu deprem sigortalımız var fakat yaşayan poliçe sayımız 12 milyon civarında bulunuyor. 4 konuttan sadece biri DASK dışındaki ihtiyari konut sigortalı" diye belirtti.

Zorunlu trafik sigortasındaki sigortalılık oranın ise yüzde 80 seviyesinde olduğuna dikkati çeken Korkut, her 4 araçtan biri kaskolu olduğunu söyledi.

Yangın sigortalarında ise büyük sanayi işletmelerinde oran yüksek iken KOBİ'lerde yüzde 50 düzeyinde olduğunu kaydeden Korkut, "Yani iki KOBİ'den sadece biri sigorta yaptırıyor. Genel anlamda sigorta kapasite kullanım oranı yüzde 40 seviyesinde bulunuyor." şeklinde konuştu.

 Türkiye de 4 evden biri konut sigortası sahibi!

SİGORTA BİLİNCİ TABANA YAYILMALI

Korkut, iklim değişikliğinin etkileriyle doğal afetlerin yıkıcı etkisinin giderek daha çok hissedildiğini, bu durumda mal ve can kayıplarının arttığını belirterek, tüm dünyada olduğu gibi Türkiye'de de konut, yangın ve iş yeri sigortalarının önem kazandığını anlattı.

Her doğal afetten sonra sonrasında sigortalılık oranın arttığına dikkati çeken Korkut, "Ancak olması gereken bu ve buna benzer kötü olaylardan sonrası değil, öncesinde ve kalıcı olarak sigortalılık oranının artmasıdır" diye kaydetti.

Bunu gerçekleştirebilmede en önemli etkenin ise eğitim, farkındalık ve bilinç olduğunu belirten Korkut, "Kamu, iş dünyası, sigorta şirketleri, biz aracılar hep birlikte sigorta bilincini tabana yaymak konusunda ciddi bir çaba harcamak zorundayız." ifadelerini kullandı.

Sigorta bilincinin temelden başlatılması için okul çağlarından başlanarak projeler gerçekleştirilmesi, gelecekte daha güçlü bir sigorta sektörü için bugünden temeller atılması gerektiğini söyleyen Korkut, KOBİ'lerin sigortaya olan ilgisini artırarak sağlam KOBİ'ler inşa edilmesinin önemini vurguladı.

BES'E İLGİ ARTIYOR

Korkut, araç ve hasar onarım maliyetlerinin artmasıyla motorlu araç sigortalarının da (Kasko, zorunlu trafik ve ihtiyari sorumluluk) öne çıktığının altını çizerek "Devlet teşvikinin yüzde 30'a çıkması ve toplumda farkındalığın artması sebebiyle de BES'e ilgi artıyor. Sağlık enflasyonunun yüksek olması, sağlık riskinin yükselmesi neticesinde özellikle tamamlayıcı sağlık sigortaları da öne çıkarmaktadır. Öte yandan ihracat, ithalat artışı ve nakliyattaki olası risklerin artışı nedeniyle nakliyat branşı sigortalarında da ciddi artışlar söz konusu." değerlendirmesini yaptı.

 Türkiye de 4 evden biri konut sigortası sahibi!

HASARLAR HIZLA KARŞILANACAK

DASK'ta kapsam değişikliğinin de gündemde olduğunu hatırlatan Korkut, özellikle fon havuzunun daha da genişleyerek olası doğal afetlerde reasürans kapasitesinin genişletilmesinin DASK'ın ödeme gücünü çok daha üst seviyelere taşıyacağını söyledi.

Korkut, oluşabilecek hasarların daha hızlı ve etkin şekilde karşılanabileceğini belirterek, bu fonların reel sektör için sermaye piyasalarında uzun vadeli, uygun fiyatlı kredi sağlanmasına zemin hazırlayacağını belirtti.

DASK'taki düzenleme sektöre reasürans kapasitesi anlamında da pozitif yansıyacağını belirleten Korkut, "Sigortalı açısından baktığımızda ise vatandaşın sigortanın korumasından daha sık ve daha fazla faydalanmasını sağlayacak, toplumda sigorta bilincini artırarak, yaşanan felaketlerdeki ekonomik kaybın hızla telafi edilmesine hizmet edecek." diye konuştu.

"Hasarlar sonucu en büyük sorunun poliçelerdeki teminatların eksikliği olduğunu düşünüyorum" diyen Korkut, "Bu durum ciddi mağduriyetler yarattığından 7/24 ulaşabilir olan sigorta acentelerinden alınan teminat eksiği olmayan poliçelerde hasar vukuunda iyi, eksiksiz ve hızlı hizmet alınabileceğini vurgulamak istiyorum." dedi.

Korkut son olarak, "Poliçe vadesinin takibi de çok önemli. Düşük fiyatlı bir poliçe hasar anında gerektiği gibi korumayabilir. Böyle bir ürünle karşılaştığınızda en azından acentenizden bir görüş talep etmenizi öneriyorum." diye ekledi.

KİPTAŞ Kaper Sitesi satışa çıktı! Yüzde 15 peşinat ve 36 vade farksız taksit fırsatı!

Kasım ayında 4 kişilik bir ailenin açlık sınırı 14 bin 25 TL oldu!

Yüzde 20 indirimli iş yeri ve konutlara yoğun talep! 


Geri Dön