Turizm

Türkiye'de 551 plaj, 23 marina ve 14 turizm teknesinde mavi bayrak dalgalanacak!

Uluslararası Mavi Bayrak jürisi, bu yılın Mavi Bayrak ödüllerini açıkladı. Bu kapsamda, Türkiye'deki 551 plaj, 23 marina, 14 turizm teknesi ile 10 bireysel yatta Mavi Bayrak dalgalanacak. Mavi Bayrak 2013 ödüllerinde Türkiye'de 551 plaj, 23 marina, 14 turizm teknesi ile 10 bireysel yat Mavi Bayrak aldı

Uluslararası Mavi Bayrak jürisi, 2023 yılı Mavi Bayrak ödüllerini alanlar belli oldu.  Mavi Bayrak 2013 ödüllerinde Türkiye'de 551 plaj, 23 marina, 14 turizm teknesi ile 10 bireysel yat Mavi Bayrak aldı. Merkezi Danimarka Kopenhag'da yer alan Uluslararası Çevre Eğitim Vakfı-FEE tarafından duyurulan Mavi Bayrak sıralamasında, Türkiye plaj sayısıyla yine dünya 3'üncüsü oldu.

Türkiye'deki 551 plaj, 23 marina, 14 turizm teknesi ve 10 bireysel yatta Mavi Bayrak dalgalanacak. Mavi Bayrak sahibi ülkeler arasında ilk sırada İspanya yer alırken, onu Yunanistan izledi. Türkiye üçüncü sırada yer alırken onu İtalya ve Fransa takip etti. Peki, Mavi Bayrak uygulaması başka hangi ülkelerde yapılıyor? İşte detaylar...

MAVİ BAYRAK 50 ÜLKEDE UYGULANIYOR!

Dünya Gazetesi'nde yer alan detaylara göre, Türkiye'de Mavi Bayrak Programı, Avrupa Birliği'nin 1987'yi "Çevre Yılı" ilan etmesiyle birlikte başladı. Halk sağlığını korumayı, bilinçlendirme faaliyetleri ve  çevre eğitimi ile bunu devam ettirmeyi hedef alarak başlatılan program Türkiye'de 1993 yılında uygulamaya konuldu.

Program doğrultusunda Mavi Bayraklı plajların 33, marinaların 38, turizm teknelerinin 51 ve bireysel yatların 4 kriter ile 16 davranış kuralı yer alıyor.

MAVİ BAYRAK KRİTERLERİ NELER?

Plajlardaki Mavi Bayrak zorunlu kriterleri arasında sezon içerisinde 15 gün arayla yüzme suyu analizlerinin yapılması, hassas doğal alanların korunması, atık su arıtma tesislerinin uygunluğu, cankurtaran ve ilkyardım malzemeleri bulundurulması, engelli olanakları, acil durum planı, atıkların ayrıştırılması, çevre eğitimi ve bilgilendirme bulunuyor.

Turizm tekneleri ve marinalar için kurumsal sosyal sorumluluk, halkın katılımı ve eğitimi de ayrıca beklenen kriterler arasında yer alıyor.

Türkiye Çevre Eğitim Vakfı (TÜRÇEV) koordinasyonunda hayata geçirilen Mavi Bayrak Programı, uluslararası alanda Uluslararası Çevre Eğitim Vakfı-FEE koordinasyonunda dünyada 50 ülkede uygulamaya konuluyor.

ANTALYA PLAJLARI VE TURİZM TEKLERİYLE BİRİNCİ!

Ülkemizde en çok Mavi Bayrak bulunan plajlar ve turizm tekneleri arasında Antalya ilk sırada geliyor. Antalya ilindeki 231 plaj, 5 marina, 14 turizm teknesine Mavi Bayrak'a sahip oldu.

Muğla ise Türkiye'nin en çok Mavi Bayraklı marinasının yer aldığı turizm şehri. Muğla 4 bireysel yatı, 7 marinası ve 110 plajında dalgalanan Mavi Bayrak'la listenin 2. sırasında yer alıyor.

İzmir 4 marinası ve 63 plajıyla üçüncü sırada, Balıkesir 46 plaj, 1 marina, 6 bireysel yatıyla dördüncü sırada, Aydın 35 plaj, 2 marinayla beşinci sırada konumlanıyor.

Söz konusu illeri sırasıyla Samsun, Çanakkale, Mersin, Kocaeli, Tekirdağ, Bartın, Kırklareli, Ordu, Bursa, Zonguldak, İstanbul, Sakarya, Düzce, Van, Edirne ve Yalova izliyor.

Bakan Kirişci'den buğday alım fiyatı açıklaması: Piyasa şartlarını da dikkate alacağız! 

DS 9'a 87 bin 200 TL'lik Mayıs 2023 zammı geldi! İşte DS 9 24 Mayıs 2023 fiyat listesi!