Arsa ve Arazi

Türkiye'de 6 milyon 876 milyon metrekarelik arazi özelleştirilecek!

Özelleştirme İdaresi şu ana kadar 70 milyar 468 milyon dolarlık özelleştirme gerçekleştirdi. Özelleştirme İdaresi verilerine göre, 1986'dan 25 Haziran 2021'e kadar toplam 5 bin 664 adet gayrimenkul satıldı ve 4 milyar 28 milyon dolar gelir kazanıldı.

Türkiye’de şu ana kadar 70 milyar 468 milyon dolarlık özelleştirme gerçekleştirildi. Sözcü Gazetesi'nden İsmail Şahin'in haberine göre; kamuya ait olan dev kuruluşlar, fabrikalar, oteller, enerji üretim ve dağıtım şirketleri, tesisler, araziler ve limanların satışları yapıldı. 

Devletin elinde satışı yapılacak az sayıda firma, fabrika ve kurum kaldı. Bu sebeple Özelleştirme İdaresi Başkanlığı son dönemde gayrimenkule yoğunlaştı. 

Özelleştirilen şirketler ve Maliye Hazinesi’nin sahip olduğu kıymetli gayrimenkulleri portföyüne dahil eden Özelleştirme İdaresi satışları hızlandırdı. 

Hemen her gün internet sitesinde bir gayrimenkul satış ilanı veren Özelleştirme İdaresi, tarlalardan konut alanlarına, turizm imarlı arsalardan lojman binalarına kadar pek çok gayrimenkulü satışa sundu. 

Özelleştirme İdaresi’nin portföyünde yapılan incelemelerde, toplam büyüklüğü 45 milyon metrekareye ulaşan yaklaşık 2 bin 150 taşınmazın özelleştirileceği belirlendi. 

Sadece Türkiye Şeker Fabrikaları Anonim Şirketi’ne ait 40’a yakın ilde 6 milyon 876 milyon metrekare büyüklüğe sahip 583 arazi satış için beklemede. 

TAKSİT TAKSİT SATIŞ

Türkiye’nin dört bir yanında bulunan gayrimenkuller kapalı zarfla teklif alıp, görüşmeler gerçekleştirilerek “pazarlık” usulü ihalelerle satılıyor. 

Alıcılar ihale bedelini peşin ya da vadeli şekilde ödeyebiliyor. Vadeli ödemelerde; ihale bedelinin asgari yüzde 40'ı peşin, vadeye bırakılan miktarı ise 12 ayda bir ödeme yapılması şartıyla en çok 48 ay olarak taksit yapılıyor. 

İhale bedelinin vadeye bağlanan miktarına senelik yüzde 16 oranında faiz (vade farkı) koyuluyor. 

Özelleştirme kapsam ve programına dahil edilen arazilerle ilgili her türlü imar planı/değişikliği yapma/yaptırma yetkisi Özelleştirme idaresi Başkanlığı’na ait, onaylama yetkisi ise Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'da bulunuyor. 

4 MİLYAR DOLAR GELİR

Özelleştirme İdaresi verilerine göre, 1986'dan 25 Haziran 2021'e kadar toplam 5 bin 664 adet gayrimenkul satıldı ve 4 milyar 28 milyon dolar gelir kazanıldı. 

Özelleştirme İdaresi bugüne kadar, otel, tatil köyü ve sosyal tesis vasfına sahip gayrimenkulleri sattı. İstanbul Hilton Oteli ve Büyük Tarabya Oteli, Büyük Ankara Oteli ve Büyük Efes Oteli ile Bursa’da Çelik Palas olmak üzeri toplam 18 tesisin satışı tutarı 673 milyon dolar olarak açıklandı.

ÖİB, 10 ildeki 20 taşınmazı satış yöntemiyle özelleştirecek!

Kamu taşınmazları satışından 5 milyar TL gelir elde edilecek!